Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vybrat tu nejvýhodnější letenku?

Prázdninové ceny letenek často šplhají až na dvojnásobné částky standardní ceny. Způsobuje to vysoká poptávka. Na hlavní sezónu je ideální připravit se včas a letenky nakupovat s dostatečným předstihem.

Pokud ještě nemáte naplánovanou cestu nezoufejte. Last minute letenky jsou další cesta jak odcestovat na vaši vysněnou dovolenou za pár korun. V dnešním článku pro vás máme 5 tipů jak vybrat tu nejvhodnější letenku.

Kdy je správný čas kupovat letenky? Buďte flexibilní

Vědět kdy nakupovat letenky je půlkou úspěchu. Druhá věc, je vědět kde je hledat.  Aerolinky mají velmi dobře propočítané, kdy je o letenky největší zájem, a na které dny zákazníci letenky nakupují nejčastěji. To se promítá do jejich algoritmů, které vám při vyhledávání tvoří cenu. Na webu kde vyhledáte letenky (www.flymeto.cz) si zobrazte ceny na celý měsíc, nebo alespoň v horizontu několika dní v období kolem vašeho kýženého termínu odletu a příletu. Pokud si můžete dovolit časovou flexibilitu vyplatí se vám to. Někdy jsou letenky den ode dne výrazně jinak naceněné. Rozdíl i pouhého dne či dvou může často znamenat výrazně nižší cenu. Zpravidla bývají levnější lety v týdnu a v pozdě nočních a nebo brzkých ranních hodinách.

Kupujte letenky s předstihem 

Koupě letenek minimálně měsíc a půl před plánovaným odletem, je ideální načasování. Týden před odletem se letenka může vyšplhat až na desetinásobek původní ceny. To platí hlavně u nízkonákladových leteckých společností. Pokud preferujete letět o svátcích či o prázdninách, výhodné letenky se objevují cca 4 měsíce před odletem

Nastavte si hlídače cen

Jestliže nechcete u obrazovky prosedět hodiny, můžete využít i služby takzvaných hlídačů cen a být ve vámi vybraných intervalech informováni e-mailem o jejich vývoji ve zvoleném termínu.

Z Prahy? Z Norimberku? Z Vídně, nebo z Berlína?

Mezi výhodné spoje z našeho hlavního města aktuálně patří například letenky na řecké ostrovy. Zpáteční letenky Praha - Rhodos seženete od 5.000 Kč. Když narazíte na akci, tak klidně ještě o polovinu levněji.

Letenky hledejte ale i z jiných měst, než jen z Prahy. Výhodně se létá z Vídně, Berlína, Frankfurtu, Mnichova, Hamburgu a nebo třeba z Varšavy. Kromě toho, že ušetříte, tak si k vaší dovolené můžete přidat ještě návštěvu města, ze kterého poletíte. 

Zkontrolujte si ale, že se vám letenka skutečně vyplatí. Kolik dáte za cestu do jiného města? A nesebere vám několikahodinová cesta na výhodnější letiště příliš času? Záleží na vašich prioritách, ale někdy se snažíme věci příliš zoptimalizovat a přitom je konečném důsledku spíš komplikujeme. Pro někoho je cesta navíc za levnější letenkou příjemným zpestřením dovolené a pro druhého je přednější mít více času ve vysněné destinaci a zaplatit o pár set víc za letenku. Záleží na prioritách.  Propočítejte si veškeré náklady a čas, který strávíte na cestě na letiště. Mnohdy výhodná letenka z Berlína, může být nakonec dražší než na první pohled předražená letenka z Prahy. Záleží, odkud jste a jak daleko máte letiště od svého domova.

Jak ještě se dá na letenkách ušetřit?

Ušetřit lze i výběrem letiště v cílové destinaci. Ta menší a od center měst vzdálenější letiště vycházejí zpravidla jako levnější destinace. Je však nutné spočítat si, zda právě cesta z odlehlého letiště do města nevyjde dráž než ušetřený rozdíl. 

Pokud se snažíte ušetřit i volbou příletu pozdě v noci, raději si ověřte dostupnost veřejné dopravy z letiště v čase příletu. Také brzé ranní odlety se nemusí vždy vyplatit. Né na všechna letiště vás pustí x hodin před odletem a možná si budete muset zaplatit noc na hotelu navíc a k tomu ještě v noci objednávat taxíka s přirážkou.

jak vybrat nejvýhodnější letenku 2
Zdroj:
Unsplash

Cestujte nalehko. Za zavazadla se těžce platí

Sepište si seznam věcí, které opravdu nutně na cestách potřebujete. Zjistíte, že potřebujete opravdu málo. Nejdůležitější je pas/občanský průkaz, peníze/kreditka a pár kousků oblečení. Zbytek seženete na místě, případně budete mít na ubytování. Pokud poletíte s velkým kufrem či batohem, u většiny společností se Vám letenka prodraží minimálně o 650 Kč za zpáteční let. Cena se samozřejmě liší podle dané nízkonákladovky. Cestujte nalehko, ušetříte a dovolenou si víc užijete.

Levné letenky zahrnují často jen velmi malé příruční zavazadlo. Před koupí si proto zkontrolujte jak velké zavazadlo máte v ceně a kolik peněz si musíte případně připlatit, abyste si s sebou mohli vzít vše co potřebujete.

U nízkonákladových leteckých společností mnohokrát neobstojíte ani s batohem běžných rozměrů. Příplatek za větší rozměry palubního zavazadla či druhý kus proto zvažte už při nákupu letenky, protože výše ceny v tomto případě s blížícím se odletem skoro vždy roste. Před odjezdem na letiště nezapomeňte všechna zavazadla přeměřit i zvážit.

Doplňkové služby bývají nadceněné

Čemu se naopak vyhnout, abyste za letenku nedali více, než je nutné? Nákup doplňkových či nadstandardních služeb musí každý zvážit podle svých potřeb, mnoho z nich se však nevyplatí.

Během nákupu na vás budou různé nabídky doplňkových služeb doslova chrleny. Některé servery dokonce vytvářejí dojem, že bez jejich nákupu nelze dál pokračovat – například že musíte za určitý příplatek vybrat sedadla či zvolit rozsah cestovního pojištění. Platí však, že vždy musí být možné pořídit letenku za cenu, za kterou vám byla nabídnuta. Někdy je nutné dlouze hledat tlačítko „Přeskočit“ nebo výslovně zaškrtnout, že si takovou službu nepřejete pořizovat.

Kromě výběru sedadel a cestovního pojištění letecké společnosti pravidelně nabízejí také dopravu z letiště do měst či jiných populárních turistických destinací. Vyplatí se udělat si rešerši, protože často existují i výrazně levnější varianty.

Za zvážení může stát příplatek za pojištění změny či storna letenky. Pokud se totiž rozhodnete změnit termín odletu/příletu či letenku úplně zrušit, u většiny dopravců vás to může stát až 100 % její ceny. Zde platí, že čím později takové rozhodnutí provedete, tím dražší to bude. Jestliže předjímáte, že vám do naplánované cesty mohou vstoupit jiné okolnosti, mohlo by být dobrým řešením právě pojištění storna. 

Kdo hledá, ten najde

Abyste získali co nejlevnější letenky, musíte hledat. Někdy je najdete přímo na stránkách leteckého dopravce, jindy u zprostředkovatele, často vystupujícího jako srovnávač cen letenek. Vyplatí se využít srovnávače cen pro vyhledávání letenek a porovnání jejich cen. Před koupí však cenu porovnejte s tou, která je uvedena přímo na stránkách konkrétních aerolinek.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak si vybrat tu nejvýhodnější letenku?