Přejít k hlavnímu obsahu

Cestování s miminkem nejen letadlem – rady a tipy pro pohodovou dovolenou

Období letních dovolených je v plném proudu. Jste těhotná a zvažujete cestu letadlem? Anebo plánujete cestování s kojencem? Víte, jaká jsou pro tato období specifika? Kdy se cestě letadlem raději vyhnout a jaké výhody můžete čerpat během cesty s miminkem? Připravili jsme pro vás praktického rádce, který zodpoví ty nejdůležitější otázky.

Těhotenství: V 1. a 3. trimestru raději nelétejte

Cestování v těhotenství má svoje zásady a doporučení. Obecně není vhodné cestovat v prvním trimestru těhotenství, kdy může dojít k nechtěnému přerušení těhotenství vlivem vyššího tlaku. Ženy také většinou trápí celá řada komplikací počínající nevolnostmi, až po velkou únavu. Také v posledním trimestru je dobré vyvarovat se dlouhých cest automobilem, autem anebo letadlem. Může totiž dojít k předčasnému porodu a vlivem dlouhého sezení hrozí též riziko krevních sraženin.

Nejbezpečnější je 2. trimestr těhotenství

Obecně je nebezpečnější cestovat v druhém trimetru těhotenství. Co se týče předpisů a pravidel na palubě letadla, tam je dobré brát v potaz, že lze bez dalších potvrzení a komplikací cestovat až do 28. týdne těhotenství. Mezi 28. a 36. týdnem vás sice letecké společnosti přepraví, pravděpodobně ale bude vyžadovat lékařské potvrzení. Tato informace ovšem neplatí pro všechny společnosti, které operují mezinárodní lety, proto je dobré se u konkrétní společnosti dopředu informovat.

Zásady pro pobyt na palubě letadla v těhotenství

Během samotného letu dodržujte dostatečný pitný režim. Suchý vzduch v letadle totiž naše sliznice, potažmo celý organismus značně vyčerpává. Minimálně jednou za hodinu se projděte po palubě letadla tam a zase zpátky. Během sezení procvičujte nohy, procvičujte prsty u nohou a protahujte nárt, aby se vám rozproudila krev. Nezapomeňte pohodlné a volné oblečení a pohodlné boty. Pokud je to alespoň trochu možné, vyžádejte si sedadlo co nejblíže uličky. To proto, abyste opakovaným vstáváním a sedáním neobtěžovala ostatní cestující v řadě.

Přeprava malého dítěte letadlem
Letecké společnosti umožňují přepravu kojenců od 14. dní věku. Čím je ale dítě starší, tím lépe bude cestu zvládat.
Zdroj:
Bigstock.com

Cestování s kojencem

Cestování s čerstvě narozeným miminkem má spoustu zajímavých výhod. Pokud cestujete do zahraničí, mnohdy ušetříte nejen na letence, ale také i ubytování. Obecně se doporučuje cestovat letadlem a do vzdálenějších destinací s dítětem, které má alespoň tři čtvrtě roku. Drtivá většina aerolinek ale povoluje cestu s kojencem starším 14 dnů. Obecně ale platí, že čím je dítě starší, tím lépe cestu snáší.

Očkování u dětí do dvou let

V případě, že se chystáte na dovolenou v exotické destinaci s dítětem od 6 – 12 měsíců, je potřeba toto rozhodnutí důkladně zvážit. Jestliže vás neodradí vysoká rizika, pak je dobré dítě naočkovat proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli (minimálně dvě dávky). Cestujete-li do zemí s výskytem tuberkulózy, je dobré provést také očkování proti ní. Důležité je také očkování proti hepatitidě typu B, proti dětské přenosné obrně a očkování proti bakterii Haemophilus influenzae typu B. Očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám lze provést nejdříve v 9. měsíci věku dítěte.

Doklady

Dnes již není možno zapisovat děti do vlastních pasů. Proto je potřeba, aby byl každý cestující vybaven vlastním pasem (platí také pro novorozence). Platnost pasů je různá. Pas pro dítě mladší 13 let platí po dobu 5 let, pas pro dítě starší 13 let po dobu 10 let od data jeho vydání. Pokud jsou rodiče rozvedení a jeden z nich se rozhodne vycestovat s dítětem, je potřeba brát v potaz, že je nutné, aby s cestou souhlasili oba rodiče. Nutno podotknout, že vnitrostátní právo nevyžaduje zvláštní povolení, pokud dítě cestuje s jedním z rodičů nebo s „třetí stranou“, např. s prarodiči. Pokud „třetí strana“ vlastní doklad totožnosti dítěte nebo pas, považuje se tato skutečnost za souhlas rodičů s cestou svého dítěte. V některých zemích je ale potřeba písemného souhlasu. Tuto skutečnost ověříte na velvyslanectví země, kterou se (vy nebo dítě) chystáte navštívit.

Písemný souhlas

V písemném souhlasu je doporučováno dostatečně identifikovat dítě (jméno a příjmení, datum narození a číslo cestovního dokladu), stejným způsobem i jeho doprovázející osobu, destinaci a přibližný termín cesty. Osoba, která písemný souhlas uděluje, si nechá ověřit podpis pod tímto souhlasem u notáře nebo na obecním úřadě. U hodně malých dětí lze přiložit i fotokopii rodného listu. Kromě češtiny se písemný souhlas doporučuje udělit i v cizím jazyce použitelném v destinaci, pro kterou je určený. Souhlas s vycestováním druhého rodiče je vhodné si opatřit zejména pro delší pobyty v cizině, kdy by mohlo hrozit nebezpečí, že druhý rodič označí toto vycestování jako únos dítěte.

Bezpečnostní kontrola

Jídlo pro dítě a tekutiny

Ještě před tím, než usednete do letadla, budete muset projít bezpečnostní kontrolou. Na tu se důkladně připravte už doma. Děti totiž nebude ani trošku bavit. Do uzavíratelných sáčků si připravte všechny léky, mastičky, kapičky a olejíčky. Převážené tekutiny musí být v obalech o maximálním objemu 100 ml, přičemž celkový objem přepravovaných tekutin nesmí překročit 1 litr. Ideálně je uložte do příručního zavazadla někam nahoru, aby je mohl pracovník obsluhy zkontrolovat jako první. Pravidla pro převážení tekutin se týkají také dětské stravy. Pokud kojíte, máte tenhle problém prakticky vyřešený. V případě, že dítěti vezete umělé mléko, přesnídávku, čaj nebo jinou tekutou či gelovitou stravu, je potřeba ji opět připravit ke kontrole. Nebuďte zaskočení tím, když vás ostraha vybídne k ochutnání.

Šátky, nosítka, elektronika a šperky

Bezpečnostním rámem nemůžete projít, pokud byste u sebe měli nějakou elektroniku, mince, kovové předměty ani dítě v šátku či nosítku. Na jezdící pás bezpečnostní kontroly odložte hodinky, pásky, bundy, šátky, klíče, mobily, cestovní doklady, rozepínací svetry, peněženky, mince, elektroniku (notebooky, tablety, mobily) i větší foťáky (například zrcadlovky). Pokud cestujete s dítětem v šátku nebo v nosítku, musíte před bezpečnostní kontrolou šátek i nosítko sundat, dát ho na pás a projít rámem s dítětem v náručí. Většinou není nutné sundávat boty. Může se také stát, že vás bude pracovník ostrahy kontrolovat na přítomnost různých látek. V takovém případě vám přejede papírovým proužkem po rukou z vnější i vnitřní strany.

  • Náš tip: Podívejte se kolem sebe, zda na letišti není speciální fronta pro rodiny s dětmi.

Využijte přednostního odbavení nebo nastupujte mezi posledními

A jak samotná cesta probíhá? Jak už jsme zmínili výše, spousta leteckých společností vám umožní přednostní odbavení. To ale může být ve finále spíše na škodu, nežli k užitku. Pokud to situace dovoluje, na palubu přicházejte společně s posledními pasažéry. Dítě tak bude nuceno strávit v kokpitu letadla co nejméně možného času, což ocení nejen ono samo, ale i jeho rodiče a ostatní spolucestující.

Letenky, sezení na klíně a poutání

Do dvou let může dítě cestovat na klíně rodiče. Ve chvíli, kdy svítí nápis „připoutejte se“, je potřeba mít dítě připoutáno speciálním pásem, který se zahákne za pás rodiče. Speciální dětský pás obdržíte od stevarda. Dítě je ale možno přepravovat také v autosedačce, speciálně certifikované pro použití v letadle nebo v dětské postýlce, která vám může být také zapůjčena. Při změnách tlaku (především při vzletu a přistání) je dobré dítě kojit, případně nechat větší děti cucat bonbon anebo jíst jídlo. Většinou se za dítě bez nároku na místo v letadle neplatí, některé společnosti si ale účtují 10, jiné 20 % z celkové ceny dospělého.

Přeprava malých dětí na dovolenou
Dovolená s malými dětmi nemusí být noční můrou. Alespoň, když víte, jak na to.
Zdroj:
Bigstock.com

Přepravování kočárku, přenosného koše, autosedačky

Co se týče přepravy dalších nezbytností pro kojence, pak můžete být jako rodiče naprosto v klidu. Kočárek můžete a nemusíte odevzdat u standardního odbavení. Pokud se rozhodnete pro druhou zmíněnou možnost, jednoduše s ním přijeďte až k letadlu a odevzdejte ho letuškám, které ho uloží do zavazadlového prostoru. To samé platí také pro cestování s přenosným košem nebo spací taškou. Nezapomeňte se informovat o tom, jak pak dostanete tyto věci zpět. Některé společnosti vám je připraví hned při vystupování z letadla, jiné ho přiřadí k ostatním zavazadlům.

Co mít na palubě?

Pokud cestujete s kojencem, sbalte si do příručního zavazadla minimálně následující: Občerstvení pro dítě (pokud není v ceně letenky dětské jídlo), bryndák, dětskou lžičku, ručník, vlhčené ubrousky a desinfekční gel na ruce, dostatečnou zásobu plenek, ošetřující mast, náhradní oblečení a boty pro dítě, dudlík, přikrývku, lékárničku a pevný igelitový sáček pro případ nevolnosti, oblíbené hračky a náhradní oblečení pro vás. Na palubách letadel si můžete požádat o ohřátí mléka anebo stravy pro dítě. Dražší letecké společnosti, jako jsou např. Emirates, vám poskytnou i lahvičky na pití a nezapomenou ani na dárek pro děti.

Jak si užít samotnou dovolenou?

To nejnáročnější máte za sebou. Let jste všichni ve zdraví zvládli. Teď už přichází na řadu zasloužený odpočinek. Pokud je dítě plně kojené, s jeho výživou si starosti dělat nemusíte. V opačném případě je potřeba přivézt si sebou do cílové destinace umělá mléka, případně příkrmy, na které je dítě zvyklé. Pokud cestujete do tropických anebo subtropických krajin, dodržujte základní hygienické zásady a pravidla týkající se jídla, pití. Pijte nápoje pouze v originálním balení a ještě před tím, než se napijete, zkontrolujte neporušení uzávěru. Na čištění chrupu používejte balenou vodu. K přípravě dětské stravy používejte pouze balenou vodu, případně vodu, kterou budete vařit více než 20 minut. Vyhněte se ledu do nápojů a ovoce jezte jen loupané nebo takové, které si můžete bezpečně umýt. Nepožívejte syrová masa, ryby, mořské živočichy, omezte konzumaci zmrzliny, naopak konzumujte pouze pokrmy tepelné upravené a v horkém stavu. Nezapomeňte na kvalitně vybavenou lékárničku a opalovací krémy s vysokým faktorem.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestování s miminkem nejen letadlem – rady a tipy pro pohodovou dovolenou