Přejít k hlavnímu obsahu

Darování plazmy po dovolené je možné, ale na pár věcí si musíte dát pozor

Vrátili jste se právě ze zahraniční dovolené a chcete udělat dobrý skutek a darovat krevní plazmu? Před tím, než si rezervujete svůj termín odběru v odběrovém centru, je nutné nastudovat si aktuálně platné podmínky a nařízení. Darování krevní plazmy je zcela dobrovolné – a nikdy nevíte, kdy třeba zrovna ta vaše plazma může pomoci.

Bohužel krevní plazmu zatím nejde uměle vyrobit, a proto je jí stále nedostatek. I z toho důvodu vám bude za darování nabídnuta finanční odměna. Co byste si ale měli nastudovat a nad čím byste se měli zamyslet před svou návštěvou odběrového centra?

Nad čím se musíte zamyslet, než si rezervujete termín odběru

Návraty do reality po dovolené bývají někdy krušné. Ze stresu se u vás mohou vyskytnout panické ataky, z náhlé změny počasí můžete nastydnout a nepříjemnou záležitostí je samozřejmě také onemocnění Covidem-19. Právě zdravotní důvody bývají často příčinou toho, proč jste nevhodným dárcem krevní plazmy. Než se tedy do odběrového centra vydáte, ujistěte se, že jste zdravotně v naprostém pořádku.

Vliv pandemické situace na darování krevní plazmy

Pokud jste se vrátili z pobytu v Evropě a jste na tom zdravotně výborně, můžete ihned po návratu navštívit odběrové centrum a darovat krevní plazmu. V případě, že jste se vrátili z mimoevropské destinace, tradičně je nutné vyčkat alespoň po dobu jednoho měsíce a až potom vyrazit na odběr. Z důvodu celosvětové pandemie nemocí Covid-19 je výrazně doporučováno sledovat aktuální situaci a platná opatření vydaná Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem zahraničních věcí ČR. 

Jestliže si ani přesto nebudete jistí tím, zda můžete či nemůžete krevní plazmu darovat, kontaktujte infolinku daného odběrového centra. Poté, co jim sdělíte odkud jste se vrátili, se s vámi podělí o aktuální nařízení a doporučí vám, jak nejlépe postupovat.

Dejte si pozor na klíšťata a navštivte ordinaci svého praktického lékaře

Kromě pandemické situace se ale může vyskytnout celá řada překážek, které vás krátkodobé mohou vyřadit z možného darování krevní plazmy. Jste-li jedinci, kteří přitahují klíšťata a na prstech jedné ruky nedokážete spočítat, kolik jste jich během léta ze sebe odstranili, před odběrem si zajděte ke svému praktickému lékaři na kontrolní odběr krve. Klíšťata totiž mohou způsobit onemocnění boreliózou či zánět mozkových blan, což rovněž může být překážka při zájmu o darování krevní plazmy.

Nechali jste si na dovolené zkrášlit tělo? Na darování plazmy na chvilku zapomeňte

Někteří cestovatelé si na památku nechávají během dovolené své tělo zkrášlit. Někdy se jedná o tetování, která jsou na tělo nakreslená s pomocí heny. Taková tetování na pokožce postupně blednou, až zcela zmizí a nejsou důvodem, proč byste ihned po návratu nemohli jít darovat krevní plazmu. Ovšem v případě, že jste si své tělo nechali ozdobit trvale, a to buď tetováním nebo piercingem, následujících šest měsíců nejste vhodnými dárci krevní plazmy. To stejné platí i o nástřelu náušnic. Pokud při zdobení těla došlo k narušení kůže, darování krve a krevní plazmy v nadcházejícím půl roce není možné.

Zachraňte někomu život a darujte krevní plazmu. Jestli jste se ale nedávno vrátili z letní dovolené, nastudujte si nejprve aktuální pandemická doporučení a navštivte stránky Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zahraničních věcí ČR. Zároveň se zamyslete i nad tím, zda se u vás v létě nevyskytla klíšťata a nepřivezli jste si z dovolené tetování, piercing či čerstvě propíchnuté uši. 

Darování krevní plazmy má totiž jasně stanovená pravidla, která je nutná dodržovat. Aby totiž mohla krevní plazma opravdu zachraňovat lidské životy, musí být v naprostém pořádku.

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Darování plazmy po dovolené je možné, ale na pár věcí si musíte dát pozor