Přejít k hlavnímu obsahu

Tzatziki: Pokrm, který nevědomky komolíme a Řekové na něj nedají dopustit

Dovolenou v Řecku si bez tohohle pokrmu snad ani nedokážeme představit. Tzatziky (vyslovujte dzadziki), ale není snadné připravit. Musíte mít kvalitní suroviny a vědět, jak na to.

Kde se vzalo, tu se vzalo…

Úvodem trocha osvěty: Ačkoli nás láká mluvit o tomhle oblíbeném pokrmu v pomnožném čísle, ve skutečnosti jde o střední rod – to tzatziki. Vzpomeňte si na to, jakmile se budete před kolegy nebo kamarády chlubit tradičním receptem na konci tohohle článku.

Ačkoli některé zdroje tvrdí, že se tzatziki objevilo v Turecku, ve skutečnosti jde o pravý a nefalšovaný řecký poklad, na který Řekové nedají dopustit. Vůbec poprvé se pokrm objevil už ve starověkém Řecku. Tam ho nazývali mittiko (μυττικό) a nechyběl především u masitých chodů.


Ostatně i dnes si na tzatziki pochutnáte buďto jako na osvěžujícím salátu, který se nejčastěji konzumuje samostatně nebo jako příloze k hlavnímu chodu, či omáčce, bez které nemůže existovat oblíbený pita gyros s hranolky a štiplavou cibulí.

Pravdou ale zůstává, že obdoba tohohle pokrmu se objevuje i v jiných kulturách a zemích. Třeba v Turecku si celkem běžně můžete dát „cacik,“ což není nic jiného než obdoba původního řeckého tzatziki s čerstvou mátou, vodou a kořením sumac. Turkové cacik konzumují jako osvěžující polévku nebo přílohu.

V balkánských zemích se tenhle pokrm jmenuje tarator a je obohacen o ořechy a někdy i mletou cibulku. Tarator ale najdete také v Albánii, kde si na něm pochutnávají ve společnosti grilované chobotnice.

Dip tzatziki
Oblíbený dip perfektně osvěží během horkých letních dnů a skvěle se hodí také k masu nebo pita chlebu.
Zdroj:
Bigstock.com

Tradiční tzatziki si nezaslouží, abyste na něm šetřili

To, co dělá typické tzatziki tak přitažlivou lahůdkou, je hustý bílý řecký jogurt, do kterého se vyplatí investovat. Kupovat bílou tekutinu, která vedle opravdového řeckého jogurtu ani neležela, nemá smysl. Pokud si tedy chcete připravit tzatziki tak, jak ho znáte ze slunného Řecka.


Pak už stačí jen kvalitní extra panenský olivový olej (opět ideálně z řeckých oliv), pár kapek citronové šťávy, bio okurku (třeba tu ze zahrádky od babičky), kvalitní česnek (ne čínská náhražka) a sůl. Častou „chybou“ je kopr, který se do tradičního řeckého tzatziki dlouhá léta nepřidával. Cestu si sem našel až s turistickým boomem v posledních letech. Pokud máte rádi maličko pikantní variantu, přidejte do hotového dipu i bílý pepř.

A jak na to? Okurku nastrouhejte na jemném struhadle, nasypejte ji do sítka a uložte alespoň na dvě hodiny do chladničky. Následně vymačkejte přebytečnou vodu a smíchejte s ostatními ingrediencemi včetně utřeného česneku. S olivovým olejem ani solí nešetřete.

Zdobit můžete čerstvými bylinkami nebo černými olivami. Vedle nešlápnete ani, pokud hotový dip zakápnete olivovým olejem a přisypete trochu sladké mleté papriky. Před podáváním důkladně vychlaďte.

 
 

Místo

38° 12' 56.9808", 23° 38' 16.368"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tzatziki: Pokrm, který nevědomky komolíme a Řekové na něj nedají dopustit