Přejít k hlavnímu obsahu

Korfu bez cestovky: Třináct tipů, co navštívit během týdenní dovolené

Korfu je druhým největším ostrovem v Jónském moři. Jeho rozloha činí 592 čtverečních kilometrů. Raritou je, že v nejužším místě měří necelé tři kilometry. Pohled na mapu Korfu ukazuje, že jeho severní část se téměř dotýká albánské pevniny. Na ostrově můžete navštívit nespočet pláží, z nichž některé jsou pokryty oblázky, jiné pískem. Najdete tady i vyhlášené restaurace a taverny, které si oblíbily světové celebrity. Za zmínku jistě stojí také hlavní město a architektonické i přírodní památky. Pokud sem cestujete bez cestovky, nebo nechcete setrvávat celý týden na jednom místě, máme pro vás třináct tipů, kam zamířit.

 

Hlavní město Korfu (Kerkyra)

Hlavní město ostrova, kterému místní neřeknou jinak než Kerkyra, najdete na východním pobřeží. Patrný je zde vliv Benátčanů, kteří položili základy zdejší architektury. Za návštěvu stojí stará a nová pevnost, náměstí Liston (Esplanada), místní parčíky i taverny a restaurace. Centrum města je pak vyhlášené výtečnou zmrzlinou. Pokud si chcete vyrazit z kopýtka, zamiřte po setmění do barů nebo na některou z místních diskoték. Ve městě jsou pravidelně pořádány trhy, na kterých si můžete koupit nespočet tradičních korfských specialit.

Kerkyra – hlavní město ostrova Korfu
V Kerkyře je patrný vliv Benátčanů, kteří ovlivnili místní architekturu.
Zdroj:
Pixabay.com

Letní zámek Achillion

Zámek, který nechali postavit rakouští architekti Rafael Karit a Antonio Landi pro císařovnu Alžbětu, zvanou Sissi, najdete nedaleko poloostrova Kanóni. Císařovna zde trávila dny plné odpočinku. Protože milovala řecké báje a pověsti, asi nikoho nepřekvapí, že své letní sídlo pojmenovala po řeckém hrdinovi Achilleovi. Během návštěvy zámku si prohlédnete přízemí, kde se nachází modlitebna, renesanční jídelna a kuřácká místnost. Při odchodu z areálu zámku se nezapomeňte zastavit u sochy malého chlapce a pohladit jeho paleček. Podle některých pověstí vám to zajistí opětovný návrat na ostrov.

Letní zámek Achillion na ostrově Korfu.
Letní zámek Achillion byl vybudován pro rakouskou císařovnu Sissi.
Zdroj:
Pixabay.com

Pláž Mirtiotissa

Pláží je na ostrově Korfu nepřeberné množství. Jednou z nejmalebnějších a nejzajímavějších je ale nepochybně pláž Mirtiotissa. Tu si díky své poloze oblíbili především naturisté a vyznavači nudismu. Na pláž sice vede asfaltka, většina automobilů ale skončí v zatáčce „spálených spojek“. Pokud to nechcete riskovat, nechte svůj vůz u restaurace nad pláží a dolů se vydejte pěšky. Pláž je lemována úžasně tyrkysovým mořem a neprostupnými skalisky. Nachází se tady provizorní převlékárna, kde si za pár drobných můžete zakoupit i vodu. Nic jiného ale na pláži nečekejte. Na pláži je zakázáno z pochopitelných důvodů fotit.

Pláž Mirtiotissa na ostrově Korfu
Pláž Mirtiotissa je díky své poloze oblíbeným cílem nudistů a naturistů.
Zdroj:
Foto: Vendula Vrablová

Letovisko Kassiopi

Jedno z nejkrásnějších, nejmalebnějších a také nejdražších letovisek – Kassiopi najdete na severovýchodní straně ostrova. Letovisko si oblíbili zejména Angličané, kterým v místních tavernách přizpůsobili také jídelní lístky (na typickou anglickou snídani tady narazíte téměř všude), přesto se nemusíte bát, že byste neochutnali řecké speciality. Letovisko je proslulé nejen restauracemi, ve kterých můžete potkat i světové celebrity (například Johnny Depp si oblíbil restauraci Kima, kde se ale bez včasné rezervace nemáte šanci dostat), ale především okouzlujícími plážemi. Když budete sledovat vyšlapané cestičky, může se stát, že na některé z nich budete úplně sami.

Letovisko Kassiopi na ostrově Korfu
Letovisko Kassiopi patří k těm nejmalebnějším a také nejdražším na celém ostrově.
Zdroj:
Youtube

Kanál lásky (Canal d'Amour)

Samotný sever a jih ostrova patří spíše písečným plážím s typickou zlatavou barvou. Proto jsou tyto oblasti velmi vhodné po hůře pohyblivé osoby nebo rodiny s menšími dětmi. Na severu se rozkládá letovisko Sidari, které není samo o sobě příliš zajímavé. Hlavní ulice plná barů, obchodů se suvenýry a restaurací ústí v netradiční pobřeží, které je lemováno pískovcovými skalisky. Skaliska vytváří dokonalé obrazce s úžasnou atmosférou. Zřejmě nejnavštěvovanější částí je tzv. Kanál lásky – dvě velmi úzké a dlouhé zátoky obklopující jeden velký pískovcový poloostrov. Místo je pojmenováno podle jeskyně, k níž se vážou zajímavé legendy. Jedna z nich říká, že každý, kdo propluje pod obloukem jeskyně, si údajně zajistí lásku milované osoby na věky nebo dokonce přičaruje srdce toho, po kom již dlouho touží. Jiná pak říká, že žena, která pod obloukem propluje, co nevidět otěhotní. Má to ale jeden háček - oblouk jeskyně se zřítil a tak nikdo neví, jestli se přání vyplní, či nikoli.

Canal d'Amour na Korfu
Dvě zátoky jsou opředeny celou řadou legend. Některé slibují lásku, jiné těhotenství.
Zdroj:
Pixabay.com

Restaurace 7th Heaven

Pokud byste od Kanálu lásky pokračovali po pobřeží stále dál, dorazíte až k mysu Drastis, kde se vám naskytnou úžasné výhledy na moře. Od něj to je pak už jen kousek k proslulé Loggas Beach, nad kterou je situována luxusní restaurace 7th Heaven, odkud je prý ten nejkrásnější výhled na zapadající slunce. Není se proto čemu divit, že restaurace je oblíbeným místem pro pořádání zásnub a svateb. Restauraci najdete v letovisku Peroulades a dostat se sem v hlavní sezóně bez rezervace je téměř nemožné.

Restaurace 7th Heaven na Korfu
Z restaurace 7th Heaven je údajně ten nejhezčí výhled na západ slunce.
Zdroj:
Foto: Vendula Vrablová

Zátoka Paleokastritsa

Přesuňme se na severozápadní pobřeží – konkrétně do zátoky Paleokastritsa, kterou najdete prakticky na každé druhé korfské pohlednici. Zátoka je lemována vysokými skalisky. Ta dotváří dojem místa jako z jiné planety. Pláž v zátoce není příliš rozlehlá, proto bývá v hlavní turistické sezóně maličko přeplněná. Přesto je však návštěva zátoky povinností každého turisty, který na ostrov zavítá. Kromě odpočívání na pláži se tady můžete oddávat vodním sportům (šlapadla, loďky, skútry, apod.) nebo si zajít na výtečný oběd do některé z taveren s nádherným výhledem na zátoku. Opět ale počítejte s vyššími cenami.

Zátoka Paleokastritsa na ostrově Korfu
Paleokastritsa je oblíbeným cílem turistů a fotografů z celého světa.
Zdroj:
Foto: Vendula Vrablová

Nejvyšší hora ostrova Pantokrator

Kdo nebyl na Pantokratoru, jakoby snad ani nebyl na Korfu. Nejvyšší hora ostrova by se měla ve vašem itineráři nepochybně objevit. Vystoupat na ní není nic složitého. Výstup si můžete zaplatit v rámci výletu okolo celého ostrova, vydat se sem ale můžete také automobilem nebo na čtyřkolce. Ti nejodvážnější a nejzkušenější samozřejmě mohou výstup absolvovat po svých. Nezapomeňte ale na dostatek tekutin a pokrývku hlavy. Zhruba polovinu cesty totiž půjdete po přímém sluníčku.

Pantokrator na ostrově Korfu
Nejvyšší hora ostrova měří 906 metrů.
Zdroj:
Pixabay.com

Aqualand Park Corfu

Pokud cestujete na Korfu s dětmi, nebo máte jednoduše chuť si pořádně vyhodit z kopýtka, naplánujte si výlet do místního aquaparku. Ten svými atrakcemi potěší velké i malé. Najdete ho v letovisku Agios Ioannis, ve střední části ostrova. Aqualand nabízí atrakce pro celou rodinu na rozloze cca 12 000 m2. Těšit se můžete na několik bazénů, rozbouřenou řeku, umělé vlnobití i nejrůznější prolézačky pro menší děti. Samozřejmostí jsou bary a restaurace, kde vám namíchají skvělé koktejly, můžete si dát místní pivo nebo něco dobrého na zub.

Aqualand Park na ostrově Korfu
Aqualand Park Corfu je ideální pro návštěvu všech věkových skupin.
Zdroj:
aqualand-corfu.com

Vyhlídka Bella Vista

Jedna z nejkrásnějších vyhlídek na ostrově – Bella Vista – leží nedaleko zátoky Paleokastritsa, odbočkou do vesnice Lakones. Prohlédnout si můžete jak samotnou zátoku, tak její rozlehlé okolí. Součástí vyhlídky je několik taveren a barů, kde je ale opět potřeba počítat s vyššími cenami. Kromě dobrého jídla nebo typické řecké kávy si tady můžete koupit nejrůznější suvenýry.

Vyhlídka Bella Vista na ostrově Korfu
Z vyhlídky Bella Vista je překrásný výhled na zátoku Paleokastritsa.
Zdroj:
Pixabay.com

Ruiny hradu Angelokastro

Ruiny starobylého hradu Angelokastro najdete na západě ostrova, v letovisku Krini. Angelokastro (v překladu "Andělský hrad") patřilo k jednomu z nejvýznamnějších obranných zařízení na ostrově Korfu. Dnes slouží jako významný turistický cíl a oblíbená vyhlídka, z níž dohlédnete na krajinu celého ostrova Korfu. Počítejte s tím, že výšlap k ruinám je maličko náročnější a ne každý ho uprostřed horkého léta zvládne. Odměnou vám bude nejen krásný výhled, ale také dvě turistické atrakce – kostely Ton Angelon a Ajia Kiriaki.

Ruiny hradu Angelokastro na ostrově Korfu
Hrad Angelokastro byl v minulosti obrannou pevností.
Zdroj:
Wikimedia commons

Pláž Porto Timoni

Dvojitou pláž Porto Timoni najdete nedaleko letoviska Afiónas. Vstup na ni ale musíte zasloužit. Autem, čtyřkolkou nebo na skútru se k ní totiž nedostanete. Veškerá „přenášedla“ budete muset nechat u taverny, odkud vede poměrně klikatá a úzká cesta do údolí. K jejímu překonání vám bude stačit zhruba půl hodina. Po zdolání posledního úseku cesty se před vámi ale otevře přenádherná krajina, která vypadá jako dílo zkušeného grafika. Dvojitá pláž je lemována skalisky, vřesy a především tyrkysovým mořem, svádějícím k ochlazení.

Dvojitá pláž Porto Timoni
Dostat se na „dvojitou pláž“ Porto Timoni není nic jednoduchého.
Zdroj:
Foto: Vendula Vrablová

Letoviska Kavos a Ipsos

Co mají společného letoviska Kavos a Ipsos? Ačkoli se nacházejí na zcela opačné straně ostrova, míří sem především mládež a milovníci nočního života, luxusních barů a diskoték, kde končí zábava v brzkých ranních hodinách. Pláže v letoviscích rozhodně nepatří mezi největší lákadla, pokud ale hledáte cenově dostupné jídlo, pivo, míchané drinky a noční život, jste tady správně. Plážové party při svitu měsíce, světoví Dj´s a bary s tím nejlepším ozvučením jsou zárukou nezapomenutelného zážitku.

 
 

Místo

39° 39' 15.372", 19° 48' 30.5136"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Korfu bez cestovky: Třináct tipů, co navštívit během týdenní dovolené