Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 nejkrásnějších ostrovů Řecka, kde právě vrcholí sezóna

Řecko je kolébkou evropské civilizace. Zároveň patří mezi nejnavštěvovanější místa Evropy. Co nás na tomhle místě láká nejvíce? Především přenádherné pláže s průzračnou vodou, okouzlující starobylá centra měst, téměř nedotčená příroda, honosné památky, ale i tradiční řecká pohostinnost a vynikající gurmánské speciality.

Řecko můžeme bez nadsázky označit také jako zemi tisíců ostrovů. Konkrétně jich tady najdeme více než 2 000. Není se tak čemu divit, že jsou to právě ostrovy, které pokrývají více než 20 % z celkové plochy země. Zajímavostí také zůstává, že z celkového počtu ostrovů jich je obydleno zhruba 227. Které ostrovy jsou cestovateli hodnoceny jako ty vůbec nejkrásnější? Tady je TOP desítka.

Santorini

Vulkanický ostrov Santorini vznikl po výbuchu starověkého ostrova Théra kolem roku 1500 před Kristem. Je to právě Santorini, odkud pocházejí ty nejkrásnější řecké pohlednice. Pohled na běloskvoucí domečky, protkané modrými bazény na sopečném podloží, doplňuje blankytná hladina okolního moře. Během hlavní sezóny je tady ale poměrně plno. Také ceny nepatří k nejnižším. I přesto spousta turistů považuje za svou povinnost tento malebná ostrov navštívit.

Ostrov Santorini
Santorini je považován za jeden z nejkrásnějších ostrovů Řecka.
Zdroj:
Pixabay.com

Zakynthos

Když se řekne Zakynthos, spousta z nás si pravděpodobně vybaví pohlednici s pláží Navagio. Ovšem Zakynthos, to není jenom tenhle dechberoucí přírodní úkaz. Ostrov nabízí mnohem víc. Dobrým příkladem budiž okouzlující scenerie a členité pobřeží s vodou tak modrou, že vám bude připomínat dílo zkušeného grafika. Pro Zakynthos jsou typické také vodní želvy caretta-caretta, které v letních měsících obývají jižní část ostrova, a patří mezi největší turistická lákadla.

Ostrov Zakynthos
Pro Zakynthos je typická pláž Navagio a přítomnost želv caretta-caretta.
Zdroj:
Pixabay.com

Kefalonie

Ostrov Kefalonie je vůbec tím nejrozlehlejším ostrovem Jónského souostroví. Obývá ho asi 40 000 stálých obyvatel, což mu ale rozhodně na kráse neubírá. Ba právě naopak. Díky své velikosti a nízkému počtu stálých obyvatel, patří Kefalonie mezi ty nejkouzelnější ostrovy Řecka. Ostrov je místem kontrastů – na jedné straně se můžete kochat typickými řeckými sceneriemi a vodou tak modrou, až z ní oči přechází, na straně druhé vás čeká písek, který svou barvou připomíná oheň.

Ostrov Kefalonie
Kefalonie je ostrovem kontrastů. Na jedné straně tyrkysové pobřeží, na druhé rudé pláže.
Zdroj:
Pixabay.com

Lefkada

Lefkada je jedním ze sedmi Jónských ostrovů, které již po mnoho let patří k oblíbeným turistickým destinacím. Návštěvníky tady lákají přenádherné pláže s průzračně čistou vodou a bohatým podmořským životem, stejně jako divoká příroda. Ačkoli sem rok od roku míří stále více turistů, ostrov si ponechává své původní kouzlo. Nachází se tady dokonce několik pláží (např. Porto Katsiki nebo Egremni), které se dostaly do TOP 10 těch vůbec nejkrásnějších.

Ostrov Lefkada
Lefkada patří mezi nejkrásnější a nejzajímavější ostrovy Řecka. Nachází se zd ei proslulá pláž Egremni.
Zdroj:
Archiv autorky.

Karpathos

Divoký a nespoutaný – takový je Karpathos. Ostrov leží v Egejském moři východně od Kréty. Je druhý největší v Dodekanech po Rhodu. Ostrov není tak dotčen turismem, jako okolní destinace, proto si uchovává svou nezkrotnou povahu. Ideální je zejména pro osoby, které nechtějí trávit dovolenou na jednom místě a rády objevují stále nová zákoutí, kterých je na ostrově opravdu nepočítaně. Malebná krajina se tu v dokonalé symbióze snoubí s urbanistickými skvosty řecké ostrovní architektury a vytváří jedinečnou kulisu dokonalé dovolené.
 

Ostrov Karpathos
Karpathos je ideální pro milovníky divoké a nespoutané přírody.
Zdroj:
Pixabay.com

Korfu

Korfu si buďto zamilujete anebo ho budete nenávidět. Nic mezi tím. Jde o místo s jedinečnou atmosférou a nespoutanou povahou. Severovýchod ostrova je protkán přenádherný členitým pobřežím a oblázkovými plážemi, které patří mezi nejkrásnější na světě. Za zmínku jistě stojí malebná zátoka Paleokastritsa anebo moderní a nesmírně romantické letovisko Kassiopi s řadou pláží, na kterých můžete být třeba úplně sami. Samotný jih a sever je potom pokryt pískovcem a nabízí ideální podmínky pro hůře pohyblivé osoby anebo rodiny s dětmi. A jedna perlička závěrem – ve zdejších restauracích můžete narazit třeba na Johnnyho Deppa anebo členy britské královské rodiny. 

Ostrov Korfu
Na Korfu si najde každý to své – přenádherné pláže, malebné zátoky, nezapomenutelné západy slunce i výtečné pochutiny.
Zdroj:
Archiv autorky.

Kréta

Asi nikoho nepřekvapí, že je Kréta největším ostrovem Řecka. Včetně všech svých malých okolních ostrůvků má téměř 8350 km2, procestovat ji během týdenní dovolené je tak prakticky nemožné. Díky své rozloze nabízí ostrov rozmanité přírodní podmínky i dechberoucí zákoutí. I tady najdete několik skvostů, které patří mezi ty vůbec nejkrásnější pláže světa. Příkladem budiž třeba pláž Balos nebo Elafonissi. Nedávné zemětřesení tu vážnější škody nezpůsobilo.

Ostrov Kréta
Kréta je největším řeckým ostrovem.
Zdroj:
Pixabay.com

Ithaka

Řecký ostrov Ithaka proslavil především Homérův epos o králi Odysseovi, hrdinovi z Trojské války, stejně jako návštěva prince Charlese a princezny Diany, kteří se rozhodli právě na Ithace strávit po svatbě část svých líbánek. S rozlohou 92 km2 je pátým největším ostrovem Jónského moře. Pro Ithaku jsou typické pohoří i zelené nížiny, nekonečné pláže a blažený klid, prostý davů dychtivých turistů. Ithaku najdete nedaleko již zmíněného ostrova Kefalonie, pod jehož správu společně s několika dalšími malými ostrůvky oficiálně spadá.

Ostrov Ithaka
Ithaku proslavily dávné báje i návštěvy členů britské královské rodiny.
Zdroj:
Pixabay.com

Rhodos

Poslední z naší TOP 10 - ostrov Rhodos je čtvrtým největším ostrovem v Řecku a zároveň i největším ostrovem souostroví Dodekanésos. Mezi největší lákadla Rhodu patří nepochybně přenádherné pláže, stejně jako rozlehlé olivové háje i voňavé keře ibišků. Když k tomu připočtete vysoký počet slunečných dnů v roce a mnohé řecké památky, jen stěží budete Rhodu hledat konkurenta.

Ostrov Rhodos
Rhodos je doslova protkaný starobylými památkami. Když k tomu připočtete členité pobřeží, jen stěží budete hledat krásnější ostrov.
Zdroj:
Pixabay.com

 
 

Místo

36° 23' 40.5492", 25° 27' 36.3456"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 nejkrásnějších ostrovů Řecka, kde právě vrcholí sezóna