Přejít k hlavnímu obsahu

Léto plné hudby! Tohle je pět nejlepších evropských festivalů, kde nebude o zábavu nouzi

Kam v roce 2023 vyrazit za hudbou i zábavou? Připravili jsme pro vás přehled a základní informace o těch nejlepších hudebních festivalech, které se letos v Evropě uskuteční.

Proč letos nesmíte na těchhle festivalech chybět?

Zábava do brzkých ranních hodin, spousta zajímavých interpretů a stage, které doslova praskají ve švech. Pivo tekoucí proudem, bohatá nabídka nejrůznějších pochutin a vytříbený program pro všechny věkové skupiny. I tak můžeme jednoduše popsat festivaly, které nás letos čekají.

Zvučná jména vystupujících a nulová covidová opatření slibují skvělý zážitek napříč celou Evropou. Zaujme vás rockový Rock Werchter v Belgii, nebo se vám mimo Česko nikam nechce a zůstanete věrní nesmrtelným Colours of Ostrava? Máme pro vás tipy na pět fesťáků, kde letos zkrátka nesmíte chybět. Kam vyrazit?

Festivaly
Na který z letošních festivalů zamíříte?
Zdroj:
Shutterstock

Rock Werchter 2023 (Belgie)

Čtyřdenní multižánrový festival letos nabídne kapely jako Arctic Monkeys, Muse nebo Red Hot Chili Peppers. Festival Rock Werchter proběhne ve dnech 29. 6. až 2. 7. 2023 a konat se bude v belgickém Festivalparku. Cena vstupenek v současné době začíná na 292 eurech (cca 6 916 Kč).

Line-up

Kromě největších hvězd na festivalu vystoupí The 1975, Adekunle Gold, Amenra,  Aurora, The Black Keys, Cavetown, Christine and the Queens, Dean Lewis, Editors, Fred again, Gabriels, The HU, The Interrupters, Jacob Collier, Lovejoy, The Lumineers, Machine Gun Kelly, Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Oscar and the Wolf, Paolo Nutini, Pip Millett, Puscifer, Queens of the Stone Age,  Rosalía, Sam Fender, Sigur Rós, slowthai, Stromae, Tamino, Wardruna, Xavier Rudd a další.

Tipy na ubytování

Festival se koná ve vesnici Werchter asi 30 km od Bruselu. Pro ty, kdo si potrpí na větší pohodlí a nepotřebují trávit na festivalovém prostranství celou noc, se jako vhodné nabízí ubytování v dobře hodnocených apartmánech Landlord (cca 9,4 km od Werchteru), dvouhvězdičkovém hotelu Hotel Malon nebo čtyřhvězdičkovém luxusu The Fourth – Tafelrond.  Protože jde ale o velmi žádaný termín v hlavní festivalové sezóně, je potřeba počítat s vyššími cenami.

Doprava na festival

Součástí vstupenky je i vlaková jízdenka na zpáteční cestu ze stanice do Rock Werchter. Bezplatná kyvadlová doprava je pro návštěvníky připravena i z nádraží  v Leuvenu nebo Aarschotu, odkud zamíříte rovnou do Festivalparku. K dispozici jsou samozřejmě i parkovací stání přímo v areálu, které je ale potřeba rezervovat a koupit s předstihem.

Lidé na festivale
Taky u nás se bude konat řada zajímavých akcí.
Zdroj:
Shutterstock

Electric Picnic 2023 (Irsko)

Electric Picnic je jedním z největších hudebních festivalů v Irsku. Festival se letos koná od 1. do 3. 9. v krásném parku Stradbally Hall v hrabství Laois. Návštěvníci se letos mohou těšit na Billie Eilish, Lewise Capaldiho nebo The Killers. Cena vstupenek v současné době začíná na 281 eurech (cca 6 653 Kč).

Line-up

Na festivalu Electric Picnic 2023 kromě Billie Eilish, Lewise Capaldiho a The Killers vystoupí i Niall Horan, Mimi Webb – PinkPantheress, The Saw Doctors, The Wolfe Tones, Johnny Marr, Unknown Mortal Orchestra, Young Fathers, Viagra Boys,  Cian Ducrot – Bakar,  Holly Humberstone, Lovejoy, Ethel Cain, Snail Mail, Nia Archives, Lyra, Fight Like Apes, The Murder Capital, The Mary Wallopers, Lightning Seeds, Nessa Barrett, COIN, Cat Burns, King Kong Company, Ham Sandwich, Anna of the North, Nell Mescal, Royel Otis, Ryan Mack, Samia, Sello,  The Last Dinner Party, JULIE, Hannah Grae, Gurriers a další.

Tipy na ubytování

Festival se koná v parku Stradbally Hall v hrabství Laois, kam to máte doslova, co byste kamenem dohodili od luxusního hotelu Maldron Hotel Portlaoise. Odtud také bude vyjíždět hromadný svoz až k branám festivalu. Ubytovat se po dobu festivalu ale můžete také ve festivalových kempech, kam je potřeba pořídit speciální vstupenku. Zajímavostí tohoto kempu je, že se v něm nachází nejen řada občerstvovacích možností, ale také třeba kadeřník, festivalový face art nebo prádelna.

Doprava na festival

Existuje rovnou několik způsobů, jak se dostat na festival Electric Picnic 2023. Mějte však na paměti, že cestování tvoří asi 80 % celkové uhlíkové stopy festivalu, proto je vhodné využít spolujízdy, případně městské hromadné dopravy. Zastávky vlaku i autobusů se nacházejí v bezprostřední blízkosti areálu, odkud vyjíždí speciální kyvadlová doprava. Shuttlebusy budou jezdit například od vlakové stanice Martleys of Portlaoise, a to obvykle až do čtyř do rána. Pokud sem přece jen zamíříte autem a budete chtít vozidlo nechat v areálu, bude potřeba pořídit speciální místenku.

Evropské festivaly
Tohle jsou ty nejlepší festivaly v Evropě pro rok 2023.
Zdroj:
Shutterstock

Colours of Ostrava (Česko)

Colours of Ostrava je jeden z nejznámějších českých hudebních festivalů. Mezinárodní festival se letos koná od 19. do 22. 7. 2023 v působivém ostravském areálu bývalých dolů, hutí a železáren v Dolních Vítkovicích. Letos nabídne zvučná jména, jako je OneRepublic, Ellie Goulding nebo Macklemore. V současné době můžete pořídit lístek za 4 190 Kč.

Line-up

  • Středa 19. července 2023: OneRepublic, Garden City Movement, Hania Rani, LaBrassBanda a další.
  • Čtvrtek 20. července 2023: Ellie Goulding, Jacob Collier, Kavinsky, Niall Horan, ZHU, Ewa Farna a další.
  • Pátek 21. července 2023: Burna Boy, Danger, Gilberto Gil & Family, Portico Quartet Ensemble, Sleaford Mods, Tom Grennan, Ben Cristovao, Vypsaná fiXa a další.
  • Sobota 22. července 2023: Macklemore, Interpol, The Comet is Coming, Seun Kuti & Egypt 80, Monkey Business, PSH Live band a další.

Tipy na ubytování

Přímo v areálu festivalu Colours of Ostrava nenajdete žádné ubytování. Festivaloví hosté se ovšem mohou ubytovat v kempu u Slezskoostravského hradu nebo v druhém kempu na Landeku. Doprava z obou míst zabere kolem 20 minut. Pokud nechcete spát ve stanu, ale přesto byste se rádi ubytovali levněji, můžete využít služeb Airbnb nebo jedněch za čtyř studentských kolejí.

Největší komfort poskytne funkcionalistický Kampus Palace, který nejenže je nově zrekonstruovaný, ale od vítkovické Dolní oblasti je asi jen 20 minut pěšky. Využít můžete i kolejí Vysoké školy Báňské, které jsou ale od centra vzdálené zhruba půl hodiny jízdy tramvají.

Z hotelů se jeví jako dobrá volba například čtyřhvězdičkový Clarion Congress Hotel v Ostravě-Zábřehu, tříhvězdičkový Harmony ClubHotel, Hotel Akord, Hotel Best nebo Hotel Brioni, který se nachází přímo na Stodolní ulici.

Pokud máte zájem o levnější způsob ubytování, můžete zkusit štěstí v penzionech (např. Apartmány KEMAX, Hostinec Penzion Lhotka, Penzion AIDA, Penzion Anet, Penzion D.M.Z. nebo Penzion Exotic). Vůbec nejlevnější jsou ostravské ubytovny (Sportovní areál TJ Mittal Ostrava, Ubytovna Martinov, Ubytovna Šalamoun nebo Ubytovna Nerudova).

Doprava na festival

Do Ostravy, kde se festival pořádá, se můžete dostat nejen autem, ale také vlakem nebo autobusem (a místní tramvají). Pro letošní ročník bude opět vypravený speciální Colours Express z Prahy do Ostravy. Speciální vlaky budou vyjíždět také z několika slovenských měst.

Nejbližší vlakovou zastávkou je Ostrava-střed, ze které je do areálu cca 300 metrů. Hlavní cílovou stanicí dálkových vlaků je Ostrava – hlavní nádraží, odkud je možné do areálu festivalu dojet ostravskou MHD (tramvaj), popř. vlaky na Ostrava-střed, které budou v době konání festivalu posíleny. 

Dostat se na místo můžete i autobusem, ze kterého vystoupíte na Ústředním autobusovém nádraží, které je od areálu festivalu vzdálené cca 500 metrů. V noci po skončení programu pojedou z nádraží Ostrava-střed noční vlaky ve směru Třinec, Opava a Frýdek-Místek.

Pohodlnou dopravu z festivalu do Ostravy-Poruby, Karviné, Orlové, Havířova a Frýdku-Místku zajistí letos i společnost Heimstaden. Spoje odjíždí z ulice Železárenská, zastávky jsou asi 300 metrů od hlavní brány. Přístupovou trasu k zastávkám jistě neminete, protože začíná před hlavní bránou a bude výrazně označena navigačním systémem.

Co se týče cestování po Ostravě MHD, přímo u areálu stojí tramvaje, jejichž noční spoje budou v závěru programu posíleny. Kromě MHD můžete využít i speciální Colours taxi s garantovanými cenami (cena Colours – kemp Slezskoostravský hrad 150 Kč, Colours – kemp Landek 250 Kč, Colours – hlavní nádraží 200 Kč).

Festivalové veselí
Ceny festivalových vstupenek letos citelně podražily.
Zdroj:
Shutterstock

Sziget (Budapešť)

Největší evropský festival letos láká na taková jména, jako je Billie Eilish, David Guetta, Florence + The Machine nebo Imagine Dragons. Fesťák se koná od 10. do 15. 8. 2023. Cena vstupenek v současné době začíná na 365 eurech (cca 8 650 Kč).

Line-up

Z největších hvězd se na festivalu představí Florence and The Machine, Sam Fender, Frank Carter and The Rattlesnakes, Amyl and The Sniffers, Easy Life, Moderat, Lorde, Confidence Man, Billie Eilish, Girl In Red, Caroline Polachek, Foals, Jeff Mills, Sleaford Mods, Loyle Carner, Amyl and The Sniffers, Billie Eilish, David Guetta, Diplo, Dixon, Florence and the Machine, Foals, Frank Carter and The Rattlesnakes, Imagine Dragons, Jamie XX, M83, Moderat, and Nothing But Thieves a spousta dalších interpretů.

Tipy na ubytování

Ubytovat se můžete v několika festivalových kempech nebo luxusních glampingových Sziget vilkách. Pokud nemáte vlastní stan, nevadí, ve stanovém městečku si můžete pronajmout místo přímo i se stanem. Kromě stanů můžete přespat i ve speciálních dřevěných chatkách, igloo boxech nebo igloo stanech a zvolit samozřejmě můžete i dražší ubytování v okolních hotelech (např. Óbudai Diák Hotel, Ramada By Wyndham Budapest City Center nebo The Three Corners Anna).

Doprava na festival

Pokud se chcete na místo dopravit pohodlně a s ohledem na svou peněženku i přírodu, můžete využít speciálních sdílených vozů s aplikací SHARE NOW. Na místo můžete přijet i elektrickými skútry Blinkee, případně Sziget Expressem z Nizozemska.

Co se týče veřejné dopravy, z budapešťského letiště se na Ostrov svobody dostanete spojem 100E směrem na Deák Ferenc tér M (centrum města), poté přesedněte na Deák Ferenc tér na Metro 2 (M2) směrem na Batthyány tér. Tam přestupte na spoj HÉV (H5) do zastávky Filatorigát, kde na vás bude čekat festivalový tým a nasměruje vás ke vstupu na festival. Cena za tuto cestu je zhruba 1500 HUF.

Pokud na festival míříte z vlakové stanice Nyugati, pak využijte tramvaj 4 nebo 6 směrem na Széll Kálmán tér, na zastávce Margit Híd Budai Hídfő přesedněte na spoj HÉV (H5) do zastávky Filatorigát, odkud už vás nasměrují přímo ke vstupní  bráně festivalu.

U vlakové stanice Keleti sedněte na metro 3 ve směru na Déli Pályaudvar a na zastávce Batthyány tér přesedněte na spoj HÉV (H5) do zastávky Filatorigát. Pokud na festival přijíždíte z vlakové stanice Déli , využijte metro 3 ve směru na Őrs Vezér Tere, na zastávce Batthyány tér přesedněte na spoj HÉV (H5) do zastávky Filatorigát.

Z mezinárodní autobusové stanice Népliget se na festival dostanete nejjednodušeji, pokud sednete na tramvaj č. 1 ve směru na Bécsi út a na zastávce Árpád Híd Budai Hídfő přesednete na spoj HÉV (H5) do zastávky Filatorigát, kde na vás opět bude čekat festivalový tým, který vás nasměruje k festivalovému vstupu.

Dívky na festivalu
Festivalové veselí si většinou můžete užít rovnou několik dnů.
Zdroj:
Shutterstock

Rock For People (Česko)

Rock for People 2023 je další vyhlášený český hudební festival. Uskuteční se od 8. do 10. 6.2023. Místem konání je tentokrát Festivalpark v Hradci Králové. Letos se mohou návštěvníci těšit na britské metalcorové Architects, kanadské punk rockery Billy Talent nebo americké rap rockové Hollywood Undead. Vstupenky se v současné době prodávají za 3 790 Kč.

Line-up

Na Rock for People 2023 dorazí kromě hlavních headlinerů také kapely I Prevail, Lorna Shore, Nothing But Thieves, Paledusk, Set It Off, Sleep Token, The Amazons a While She Sleeps. Česko-slovenskou scénu na festivalu zastoupí slovenští rockeři From Our Hands, tuzemští Hentai Corporation, I Love You Honey Bunny a další.

Tipy na ubytování

Nejvyužívanější formou ubytování je nocování ve stanovém městečku Rock for People. Kromě klasického kempu tady najdete i chill village, několik teepee, glamp sudy i luxusnější možnosti v podobě VIP kempů, VIP glampingových míst s chill vesničkami a ubytovat se můžete také v nedalekých tříhvězdičkových hotelech, kde máte parkování zdarma.

Doprava na festival

Festival Rock For people 2023 se koná na letišti v Hradci Králové, 2 km od centra města. Dorazit můžete třeba na kole, pomocí spolujízdy a carsharingu, či vlakem z Prahy, Brna nebo Ostravy. Na hlavní nádraží Hradec Králové se lze pohodlně dostat prakticky ze všech částí České republiky.

Díky partnerství s Českými drahami lze využít slevu ve výši 30 % na jízdu zpět v rámci nabídky Vlak+ Rock for People. Jakmile se v Hradci Králové dostanete na hlavní vlakové nádraží nebo autobusový terminál, můžete pokračovat bezplatnou festivalovou kyvadlovou dopravou až do areálu.

Autobusem se na festival dostanete z hlavního nádraží Hradce linkou č. 15 do zastávky „Letiště“. Současně bude ze stejného místa vybaven festivalový shuttle autobus.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 58' 5.6398", 4° 41' 4.9171"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Léto plné hudby! Tohle je pět nejlepších evropských festivalů, kde nebude o zábavu nouzi