Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejúžasnější památky UNESCO v Česku. Sedm skvostů, na něž jsme náležitě pyšní

V České republice je stále co objevovat. Vydejte se s námi tentokrát po 7 okouzlujících památkách, které u nás chrání UNESCO!

Takových památek je celkem 12, my jsme si dovolili vybrat ty, které jsou za nás úplně top. Koukněte na ně. Co takhle vzít je jako tipy na výlet?

Historické centrum Prahy

Na prvním místě je samozřejmě historické centrum Prahy. Je to zhmotněná česká historie, náš národní poklad. Je největším a nejvýznamnějším památkově chráněným územím u nás. Patří do něj Pražský hrad a Hradčany, Malá Strana a Karlův most, Nové Město, Vyšehrad, Staré Město a Josefov, kde se nachází zbytky bývalého Židovského Města). 

historické centrum Prahy
Historické centrum Prahy je náš nejcennější památkově chráněný kousek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Z tohohle výčtu si dovolíme „vypíchnout“ Pražský hrad, který patří k nejvýznamnějším památkám Evropy. Ceněné je na něm třeba množství užitých slohů i to, že byl komplex v raném středověku centrem světské i církevní moci, pak sídlem panovníků a nakonec i prezidentů.

Historické centrum Českého Krumlova

O tom, že si historické centrum Českého Krumlova ochranu zaslouží, se přesvědčíte, jen co se jím jednou projdete. Potíž je, že v posledních letech se s návštěvníkem prochází další stovky, ba tisícovky cizinců (třeba to na čas do nějaké míry odpadne), takže je to tak trošku hlava na hlavě. 

historické centrum Českého Krumlova
Tohle město na břehu Vltavy je prostě a jednoduše okouzlující.
Zdroj:
Bigstockphoto

Město vzniklo kolem hradu a zámku ze 13. století a dodneška na něm můžeme pozorovat kouzlo středověkého městečka typického pro střední Evropu. Historické centrum města je městskou památkovou rezervací už od roku 1963 a na seznam UNESCO se dostal v roce 1992. 

Zrak vám určitě padne na gotické, renesanční a barokní domy, kostel sv. Víta nebo původní gotický hrad proměněný ve velkolepou zámeckou rezidenci, na budovu radnice nebo jezuitskou kolej.

Historické centrum Telče

Další skvost se nachází asi 25 kilometrů směrem na jihozápad od Jihlavy. Součástí zdejšího historické centra je tržní náměstí s nádhernými měšťanskými domy v barokním a renesančním slohu. A obdivovat můžete i zámecký komplex. Historické centrum je malebné a na kouzlu mu dodává i to, že je obklopeno dvěma rybníky (Ulickým a Štěpnickým) a zčásti Telčským potokem.

historické centrum Telče
Zdejší měšťanské domy jsou jako z pohádky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Historické centrum Kutné Hory

Další pýchou České republiky na seznamu UNESCO je historické centrum Kutné Hory se známým chrámem sv. Barbory a taky katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci. Součásti středověké městské struktury ohromovaly už kdysi dávno a ohromují dodnes. Na první pohled vás může zaujmout třeba morový sloup, Vlašský nebo Dačického dům. Podívat se pak můžete i do stříbrného dolu a do zdejší kostnice

Kutná Hora
Kutná Hora je nádherná. Objevte další její skvosty, známým chrámem to nekončí!
Zdroj:
Bigstockphoto

Lednicko-valtický areál

Lednicko-valtický areál na našem seznamu ani na seznamu UNESCO nesmí ani náhodou chybět. Tenhle krajinný celek je nejrozsáhlejší komponovanou krajinou v Evropě a pravděpodobně i na celém světě! Úchvatný komplex začal vznikat už během 17. století za vlády Lichtenštejnů. Vzorem byla nádherná barokní architektura, podle kterých pozměnili zámky Lednice a Valtice. Přírodní park, které je spojuje, zase připomíná anglickou zahradu. 

Lednicko-valtický areál
Už procházka zdejším parkem stojí za to!
Zdroj:
Bigstockphoto

Kromě zámků vás určitě dostane kolonáda, kaple, vítězný oblouk nebo umělá zřícenina.

Vesnická rezervace Holašovice

Na zdejší lidové stavby z 18. a 19. století se kouká jedna radost. Domy zapsané na seznamu UNESCO jsou nádhernou ukázkou slohu, kterému se říká jihočeské lidové baroko. Jejich půdorys je stejný, jako býval ve středověku. Holašovice najdete nedaleko Českých Budějovic.

Holašovice
Holašovice nabízejí architekturu vyvedenou v jihočeském lidovém baroku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zámek Litomyšl

A naši TOP 7 zakončíme v Litomyšli. Parádní renesanční zámek, který k ní neodmyslitelně patří, si nechali postavit v 16. století Pernštejnové. Jde o krásnou ukázku úpravy renesančního paláce pro podmínky zaalpských zemí. To, co činí zámek obdivuhodným, jsou arkády či sgrafitová výzdoba fasád s psaníčky a figurálními motivy.

Zámek Litomyšl
V areálu zámku se už od konce 40. let 20. století pravidelně koná hudební festival Smetanova Litomyšl.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kromě toho, že si prohlédnete skvostný areál, jehož počátky sahají až do středověku, se tu můžete seznámit taky se vším, co je aktuálně vystaveno v Městské galerii, ve sklepení pak najdete sochy Olbrama Zoubka a Srdce pro Václava Havla. Nakonec je tu i Rodný byt Bedřicha Smetany coby pobočka Regionálního muzea v Litomyšli.

Zámek je z části státní a zčásti patří městu. Pravidelně se tu konává hudební festival Smetanova Litomyšl, a to už od roku 1949!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 5' 14.3772", 14° 25' 16.3704"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejúžasnější památky UNESCO v Česku. Sedm skvostů, na něž jsme náležitě pyšní