Přejít k hlavnímu obsahu

5 tipů na výlet v okolí Českých Budějovic: zoo, nejkrásnější zámek Česka i outdoorová zábava

Správní a kulturní metropole Jihočeského kraje, ležící na soutoku řek Vltava a Malše, je skvělým výchozím bodem pro objevování památek i významných turistických cílů. Kam zamířit?

#1 Zámek Hluboká

Pokud byste hledali nejkrásnější zámek Česka, pravděpodobně vás jako první napadne novogotický zámeček, který je oblíbeným cílem turistů z Česka i zahraničí.

Pohádkový zámek Hluboká, ležící zhruba 10 kilometrů od Českých Budějovic, vám možná na první pohled připomene stavbu, kterou už jste někde viděli. A opravdu – pro jeho poslední přestavbu sloužil jako předloha anglický zámek ve Windsoru. K dispozici je několik prohlídkových tras a zámek je otevřený celoročně. A protože si jeho krásy všimli i filmaři, objevil se v roce 2014 v oblíbené pohádce Tři Bratři.

Hluboká patří do TOP 10 nejkrásnějších zámků v Česku. Tady jsou její další konkurenti.

#2 Archeopark Netolice

Zhruba 25 kilometrů od Českých Budějovic najdete další zajímavý cíl, který zaujme především milovníky raného středověku. Jde o Archeopark Netolice, který leží na místě akropole bývalého přemyslovského kastelánského hradu. Zajímavostí také je, že jde o první jihočeskou archeologickou památku, prezentovanou moderní formou přímé rekonstrukce.

Součástí archeoparku je i rozhledna s výhledem na město a Šumavu. Návštěvníci si mohou prohlédnout třeba profil tělesa hlavního sypaného valu z 10. století, rekonstruovanou opěrnou zeď s tělesem komorové hradby a palisádou na místě archeologického výzkumu z roku 2000 i terénní zbytky menší klešťovité brány.

#3 Outdoorový areál Slověnický mlýn

Pouhých dvacet minut jízdy autem od Českých Budějovic narazíte na unikátní outdoorový areál Slověnický mlýn s celou řadou atrakcí pro velké i malé. Těšit se můžete třeba na lanový park (20 překážek včetně tří lanovek), lanovkový svět, dětské lanové parky, aquaroller, aquazorbing, paintball, lukostřelbu, střelbu z paintballové zbraně a další aktivity, určené různým věkovým skupinám.

Malí návštěvníci pak jistě ocení stezku vodníka Pentličky s řadou zábavných úkolů. Nechybí ani jedinečná „bosonožní“ stezka a k dispozici je samozřejmě i občerstvení pro doplnění energie.

#4 Rozhledna na Kleti

Kdo nenavštívil Kleť, jako by ani v jižních Čechách nebyl. Pokud se chystáte na nejvyšší vrchol chráněné krajinné oblasti Blanský les (1 084 metrů), rozhodně nevynechejte návštěvu 35 metrů vysoké kruhové rozhledny z roku 1922.

Rozhlednu nechal postavit v roce 1825 kníže Josef Schwarzenberg (Schwarzenbergové se zasloužili také o vybudování několika malebných renesančích staveb) pro soukromé účely svého rodu. Dodnes tak jde o nejstarší kamennou rozhlednu v Česku, která je turistům stále přístupná. A ještě jednu zajímavost hora skýtá. Případní zájemci mohou navštívit také nejvýše položenou hvězdárnu Česka.

Dostal vás výhled do krajiny? Navštivte některou z dalších rozhleden v Česku!

#5 Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou

Pokud si uděláte výlet na nejmalebnější zámek Česka, nezapomeňte ani na návštěvu nedaleké zoologické zahrady (dříve Zoo Ohrada). Ta byla veřejnosti poprvé otevřena v roce 1939. Původně šlo o součást muzea v sousedním loveckém zámku Ohrada. V průběhu let se dokonce hovořilo o zrušení a zavření zahrady. Naštěstí ale byla na poslední chvíli zachráněna.

V současné době nabízí asi 4,5 hektaru volné plochy, na které našlo domov okolo 300 druhů zvířat v téměř 3000 exemplářích. Zoo Hluboká se věnuje zejména chovu zvířat pocházejících z Evropy a z mírného klimatu Asie a především druhů žijících v přírodě České republiky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

48° 58' 26.0796", 14° 28' 30.072"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 tipů na výlet v okolí Českých Budějovic: zoo, nejkrásnější zámek Česka i outdoorová zábava