Přejít k hlavnímu obsahu

Rožnov pod Radhoštěm: nenechte si ujít parádní rozhlednu nebo pivní lázně

Rožnov pod Radhoštěm není jen Valašské muzeum v přírodě. Tohle malebné beskydské městečko ve skutečnosti nabízí mnohem víc. Co si v srdci Valašska nenechat ujít? 

Valašské muzeum v přírodě: Co navštívit? 

Valašské muzeum v přírodě, největší skanzen ve střední Evropě, je právem držitelem statusu Národního muzea v přírodě. Komplex se skládá ze tří rozsáhlých areálů (Dřevěné městečko, Valašská dědina a Mlýnská dolina) a řadí se sem i Jurkovičovy útulny na Pustevnách. Muzeum nabízí skvělou ukázku toho, jak žili místní obyvatelé v průběhu 18. a 19. století, a sloužilo i jako kulisy pro několik filmů (např. pohádka Dvanáct měsíčků, film Hanele nebo seriál Doktor Martin). 

Valašské muzeum v přírodě
Zdroj:
Bigstockphoto

Pokud máte v Rožnově víc času, doporučujeme navštívit všechny tři areály, kde najdete i několik restaurací s místními specialitami. V nejslavnějším areále, Dřevěném městečku, navštivte dřevěný kostelík sv. Anny, jehož interiér si prošel v roce 2018 kompletní rekonstrukcí. Kolem kostela leží tzv. Valašský Slavín, kde jsou pochované známé osobnosti regionu (například Emil Zátopek, Jiří Raška nebo Jan Karafiát). 

Lázeňský park v Rožnově

Na svou lázeňskou historii je Rožnov právem hrdý. Před nástupem komunismu bylo město vyhlášené svými klimatickými lázněmi, kam proudili návštěvníci z celého světa. Z této doby se dochovala řada památek. Nejznámější z nich, Společenský dům, sloužil jako hlavní lázeňská budova.

Z lázeňského období pochází i nedaleký městský park s hudebním altánem, který byl nedávno zrealizovaný na základě originální podoby z lázeňských let. 

Jurkovičova rozhledna

Novodobá dominanta města byla postavena v roce 2011 a těší se velké oblibě u místních i turistů. Rozhledna nabízí nejen dobrý výhled na město a beskydská panoramata, ale její návštěva je zejména architektonickým zážitkem. Navrhl ji totiž již zmíněný Dušan Samo Jurkovič, který se inspiroval tradičními lidovými motivy. Vstupné pro dospělého na Jurkovičovu rozhlednu činí 40 Kč, dětské vstupné 20 Kč. 

Pustevny: Valašský Václavák

Pokud zvažujete, co navštívit v okolí Rožnova, Pustevny jsou jasnou volbou. Po tragickém požáru slavné Jurkovičovy útulny Libušín prošla tato památka náročnou rekonstrukcí, která byla loni slavnostně dokončena. Pustevny si tak můžete prohlédnout v celé jejich parádě. Nahoru se dá vyvézt lanovkou z nedalekých Trojanovic nebo dojet autem, případně autobusem.

Doporučujeme udělat si procházku na asi 4 km vzdálený vrchol Radhošť, kde stojí kaple sv. Cyrila a Metoděje. Odsud můžete pokračovat po turistické trase pěšky až do Rožnova. Po cestě na Radhošť narazíte také na známou sochu Radegasta, která posloužila jako předloha pro stejnojmennou značku piva. 

Pustevny
Pohled na Maměnku je skutečně nezapomenutelný.
Zdroj:
Bigstockphoto

Rožnovské pivní lázně

S pivovary se v poslední době roztrhl pytel, a tak i v Rožnově mají své vlastní pivo. Co víc, dokonce celé pivní lázně! Dopřát si zde můžete pivní koupele s neomezenou konzumací nebo procedury všeho druhu. Rožnovské pivní lázně mají také svou zahrádku, kde můžete ochutnávat, jak je libo, a dokonce i vlastní obchod s pivními produkty. 

pivní lázně
V Rožnově si můžete dopřát i pobyt v pivních lázních.
Zdroj:
Bigstockphoto

Soláň

Chcete-li poznat opravdové Beskydy, vyjeďte na Soláň. Tohle místo uprostřed malebné přírody inspirovalo řadu místních umělců, jako jsou František Podešva, Karel Hofman, Alois Schneiderka, Ilja Hartinger nebo Luděk Majer. Právě jim je zasvěcena místní zvonička, kde najdete galerii s tím nejlepším, co valašské umění nabízí. Inspiraci lze načerpat i na hřebenových turistických trasách, kterých je na Soláni požehnaně. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

49° 27' 29.9808", 18° 8' 33.3996"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rožnov pod Radhoštěm: nenechte si ujít parádní rozhlednu nebo pivní lázně