Přejít k hlavnímu obsahu

Každý měsíc jiné pivo: Ve Slovinsku mají první pivní fontánu světa

Jen si to představte – zdoláváte divokou krajinu Slovinska a obdivujete jeho krásy. Údolí lemují skalní masivy, vinice i pastviny, na kterých se spokojeně pase dobytek. Konečně přicházíte do civilizace. Malebné náměstí obklopují typické domky, které se mohou pochlubit původní architekturou. Najednou se před vámi zjeví podivná fontána. Mhouříte oči před odlesky rozpáleného kovu. Něco je tady jinak. Z fontány se totiž nevalí voda, ale zlatavý mok, který tak nápadně připomíná…pivo! Fata morgana? Nikoli! Vítejte ve městečku Žalec, kde v roce 2016 otevřeli první pivní fontánu na světě.

Pocta vyhlášené chmelařské oblasti


Netradiční pivní fontána Green Gold (Zelené zlato), která po právu přilákala pozornost médií i cestovatelů z celého světa, má připomínat bohatou tradici pěstování chmele v této části Slovinska. Na její výstavbu bylo potřeba 350 000 euro, což rozhodně není zanedbatelná částka. Polovina nákladů šla z rozpočtu města, druhou polovinu uhradili soukromníci a veřejné dary. Cílem netradiční atrakce bylo přilákat do oblasti více turistů a vzdát hold tradici pěstování chmele v oblasti Dolního Savinjska.

36 000 pivařů během dvou měsíců


K samotné realizaci pivní fontány ale málem vůbec nedošlo. Proti jejímu postavení totiž protestovali jak místní, tak někteří radní. Média navíc upozorňovala na to, že fontána bude podporovat spotřebu piva a alkoholismus. Odpůrci byli ale nakonec přehlasování a první návštěvník tak mohl pivo z veřejné fontány ochutnat přesně 6. září 2019. A zpráva o městské fontáně, ze které neteče voda, ale pivo se poměrně záhy rozkřikla. Za dva měsíce od otevření fontána napojila přes 36 000 návštěvníků!

Pivní fontána ve Slovinsku
Až šest pivních speciální si tady můžete natočit denně od 10:00 do 21:00, a to od dubna do konce října.
Zdroj:
https://www.slovenia.info

Pivo je zdarma, ale…


Že vaše fantazie pracuje na plné obrátky? Ta naše pracovala taky. Do chvíle, než jsme zjistili, jak pivní fontána v reálu funguje. Ve skutečnosti totiž nejde o zázračné místo, kde by teklo pivo proudem, nýbrž o šest mini-píp, kde si návštěvníci sami čepují pivo do speciálních kryglíků. Ze sedmé pípy teče voda, ve které si po každé ochutnávce pivního speciálu kryglík opláchnete. Pivo je ve své podstatě zdarma. Co ale zdarma není, je sklenice, bez které si zlatavý mok bohužel nenačepujete.

Očipované sklenice


Sklenice je totiž opatřená čipem, který přesně počítá, kolik piva jste si už natočili. Za poplatek 6 nebo 8 eur si lze natočit do kryglíku až 6 druhů piva. Ochutnat tak můžete jak tmavé, tak světlé, polotmavé, medové, filtrované či nefiltrované pivo, jehož základ tvoří chmel ze Sávské doliny. Nutno podotknout, že jde o piva z regionálních minipivovarů, která se každý měsíc mění, takže máte po jejich vypití blažený pocit nejen kvůli množství alkoholu v krvi, ale především pro to, že jste podpořili malé podnikatele a místní ekonomiku.

Slovinská pivní fontána
Cílem netradiční atrakce bylo přilákat do oblasti více turistů a vzdát hold tradici pěstování chmele v oblasti Dolního Savinjska.
Zdroj:
https://www.slovenia.info

Správné načasování a pivo (doopravdy) zadarmo


Na závěr pro vás máme jednu dobrou zprávu. Pokud vychytáte správný termín, můžete si u fontány načepovat místní pivní speciály zcela zdarma. Pivo tady totiž bezplatně čepují během koncertů, festivalů nebo veřejných oslav. Jinak je fontána otevřena každý den od 10:00 do 21:00, a to od dubna do konce října. Na závěr doplníme, že Slovinci za Čechy v pití piva notně zaostávají. Zatímco průměrný Čech vypije ročně asi 141 litrů zlatavého moku, průměrný Slovinec „jen“ osmdesát litrů, což ho řadí do druhé desítky světového žebříčku, jemuž Češi už mnoho let vévodí. Proto nás zaráží – proč něco podobného nefunguje i u nás?!

 
 

Místo

46° 15' 5.616", 15° 9' 53.0892"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Každý měsíc jiné pivo: Ve Slovinsku mají první pivní fontánu světa