Přejít k hlavnímu obsahu

Je tu mokro a klouže to. I tak je ale soutěska Vintgar slovinské must-see

Na samém okraji Triglavského národního parku se nachází neobyčejná přírodní scenérie. Patří k těm nejvyhledávanějším v celém Slovinsku a vydat se sem může skoro každý.

Když se mluví o Slovinsku, většina z nás si vybaví Julské Alpy a Lublaň, případně ještě Bledské jezero, které je známé svým ostrůvkem s kostelem. O jednom malebném místečku se ale nejspíš dozvíte, až když si začnete návštěvu Slovinska opravdu plánovat. Jde o soutěsku Vintgar, která se mimochodem nachází jen 4 kilometry od zmíněného Bledu.

řeka Radovna Slovinsko
Soutěsku má na svědomí hlavně řeka Radovna. Krásná práce!
Zdroj:
Bigstockphoto

Objevena náhodou, obdivována právem

Soutěska Vintgar je 1 600 metrů dlouhá a vytvořila ji řeka Radovna. Právě tenhle výsledek práce přírody objevil docela náhodou místní starosta a kartograf Jakob Žumer s fotografem Benediktem Lergetporerem v roce 1891. První turisti se sem pak mohli vydat už dva roky nato. 

Rokle je místy vysoká i 250 metrů, tak se pro dokonalé pokochání občas podívejte i nahoru. Jen dávejte pozor. Dřevěné chodníčky, po kterých půjdete, jsou sice stabilní a udržované, ale bývají dost mokré a klouže to tu, protože je tu prostě vlhko. Z místních mostků pak můžete ve vodě spatřit pstruhy, jejichž pozorování tady obvykle baví hlavně děti.

Když nádhernou divokou řeku příroda nakombinuje se skalisky, puklinami a bujnou vegetací, nikdy nic nezkazí. A nezkazila to ani v případě soutěsky Vintgar. Mimochodem – na jejím konci na vás bude čekat 16 metrů vysoký vodopád Šum. Tak si k němu určitě dojděte. Pak se můžete stejnou cestou vrátit, nebo pokračovat po značené cestě dál do obce Blejska Dobrava.

vodopád Šum Slovinsko
Na konci soutěsky na vás čeká i vodopád.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kdy se do soutěsky Vintgar vydat a kolik to stojí?

Soutěska bývá kvůli bezpečnosti zpravidla otevřena od května do října, v roce 2022 se ale turistům nejspíš otevře už 16. dubna. Denní doba, kdy můžete dovnitř, se liší: duben a květen 10.00–16.00 hod., červen 8.00–18.00 hod., červenec a srpen 7.30–19.00 hod., od 1. do 19. září 8.00–18.00 hod., od 20. září do 10. října 8.00–17.00 hod., do konce října pak 8.00–16.00 hod. 

Pokud se nechcete (hlavně v letních měsících) prodírat davy turistů, přivstaňte si a vydejte se sem před desátou ranní, nebo to nechte až na odpoledne. Po 14. hodině se turistická vřava zklidňuje. 

Přijedete-li autem, nechte ho na nedalekém parkovišti. Zaplatíte tu 5 eur, za obytný vůz 10 eur a za motorku 2 eura. Pak vás ještě čeká vstupné: 10 euro za dospělého, 7 euro za studenta, seniora a hendikepovaného, 3 eura za dítě od 6 do 15 let, 1 euro za dítě do 6 let a 3 eura za domácího mazlíčka.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

46° 23' 25.0368", 14° 5' 5.9496"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Je tu mokro a klouže to. I tak je ale soutěska Vintgar slovinské must-see