Přejít k hlavnímu obsahu

Hory, rokle, jezera. Tipy na místa, která byste měli navštívit v Triglavském národním parku

Nádhera. Dechberoucí výhledy. Průzračné potůčky. Vysoké a drsné hory. Ta příroda. Ano, přesně tohle říkají snad všichni turisté, kteří se kdy vydají do Slovinska, konkrétně tedy do Triglavského národního parku. Tak se držte, startujeme taky.

Jediný slovinský národní park

Na úvod trochu suše, ale je to nutné, ať víme, kde jsme. Triglavský národní park se nachází v severozápadní části Slovinska, v Julských Alpách. Slovinsko je sice poměrně malé, i tak je ale zajímavý fakt, že právě tenhle národní park je tu vlastně jediný. Park získal svůj název po nejvyšší hoře, která v něm je, a to po Triglavu, jenž se tyčí do výšky 2 864 metrů. Nejnižší bod, Tolminka, sahá jen do 180 metrů. Slušný rozdíl.

Nejčastější turistické cíle

Právě Triglav a pak taky Bohinjské jezero jsou dva nejčastější turistické cíle. Ne náhodou je tahle hora zobrazena na slovinské vlajce a je součástí státního znaku. Je to prostě ikona, která získala svůj název po slovanském božstvu, jehož tři hlavy značily nebe, zemi a podzemí.

Triglav - nejvyšší hora, na kterou by měl vystoupat každý Slovinec

Poprvé na Triglavu stanuli tři slovinští horalé v roce 1778. V 19. století, kdy se odehrálo slovinské národní povstání, vzniklo nepsané pravidlo, že by nahoru na horu měl aspoň jednou za život vystoupat každý Slovinec.

Část cesty na Triglav je jištěná ocelovým lanem.
Zdroj: Bigstockphoto

Výstup na Triglav je celkem náročný, rozhodně by na něj měl turista trochu potrénovat. Nejčastěji si ho návštěvníci rozdělují do dvou dnů, ale absolutní machři to prý zvládají i během jednoho dne. Jednodenní výpravy jsou však podle všeho zakázány a spát se smí jen v horských boudách a chatách, takže pozor na to. Na vrchol se dostanete třemi možnými trasami, přičemž ta nejobvyklejší vede od chaty Aljažev dom po Tomiškově cestě na Malý Triglav a pak už na samotný Triglav.

Nahoře vás čeká Aljažev Stolp, tedy sloup Jakoba Aljaže. Farář tohoto jména ho tam nechal vztyčit už v roce 1895. A pozor, není to ledajaký sloup! Je kruhový, ocelový a dutý, takže se do něj v nepříznivém počasí vejde 5-6 lidí a nemusí se bát ani bouřky.

Bohinjské jezero

Druhým TOP místem v NP Triglav je bezpochyby Bohinjské jezero. Jde o naprosto nádherný přírodní skvost. Nepyšní se nijak závratnou rozlohou, tu má jen o něco větší než Máchovo jezero. Je tu však božsky. Okolo něj se totiž pnou hory, a když je opravdu pěkně, je odsud vidět až na Triglav. Zajímavé je i to, že se do jezera vlévá voda z vodopádu Savica a odtéká z něj řeka Sáva Bohinjka.

Bohinjské jezero je centrem turistiky a jeho krásu ocení snad každý.
Zdroj: Bigstockphoto

Jezero samozřejmě poskytuje skvělé vyžití – můžete se tu koupat, projet se na člunu, na kánoi, zkusit tu můžete i windsurfing nebo si prostě jen tak zarybařit. V jeho okolí je několik krásných pláží a travnatých ploch, je zde bašta turistiky. A co takhle půjčit si islandského poníka a projet se?

Město Bled: výchozí bod do parku, který stojí za návštěvu

Město Bled je se svým okolím taky mezi nejvyhledávanějšími cíli, často bývá základnou turistů, kteří se chtějí vydat do Triglavského národního parku. Na obrázku snad viděl Bledské jezero s kostelíkem uprostřed a s Julskými Alpami kolem úplně každý. Právě jezero ledovcového původu je hlavní atrakcí města Bled. Můžete se tu koupat, rybařit, povozit se na loďce nebo se jen projít okolo, což je otázka 2,5 hodiny. Rozhodně využijte služeb převozníka a nechte se odvézt na ostrůvek s kostelíkem Nanebevzetí Panny Marie z konce 17. století. Na ostrově najdete i slovanský hřbitov z 9. století a hned u kostela Proboštův dům.

Bledské jezero je zvláštní tím, že na jeho ostrůvku najdeme kostel ze 17. století a další zajímavosti.
Zdroj: Bigstockphoto

Nad jezerem ční taky Bledský hrad z 11. století, ke kterému se během pobytu v Bledu můžete vydat. Hrad se nachází na skalnatém výběžku, takže jeho dobytí nebudete mít „zadarmo“, ale rozhodně to stojí za to, a to nejen kvůli hradu, ale hlavně kvůli výhledu na jezero od něj. Je nádherný!

Chcete-li se na místě ještě zdržet, zajeďte za město k vesničce Vintgar. Ta sice není sama o sobě extra zajímavá, najdete tu však stejnojmennou rokli dlouhou 1,5 kilometru, ve které je opravdu nádherně.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

46° 20' 3.0588", 13° 49' 43.2912"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hory, rokle, jezera. Tipy na místa, která byste měli navštívit v Triglavském národním parku