Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejfotogeničtější místa na světě: ruiny inckého města nebo poloatol s vůní vanilky

Co by to bylo za dovolenou, kdybyste si nepřivezli pořádnou várku fotek? Na těchhle místech byste mohli fotit pořád, a stejně byste neměli dost.

Jasně, výběr je to značně subjektivní, protože nádherných míst je na světě takové množství, že by na ně byly krátké celé Cestovinky, natož pak jeden článek. I tak se ale pojďte pokochat krásou, kterou nám příroda vytvořila. Je to úžasné!

#1 Machu Picchu (Peru) 

V peruánských Andách se dodneška ukrývají ruiny skvostného inckého města z 15. století. Najdete je na horském sedle ve výšce 2 430 m n. m. Město bylo brzy opuštěno, domorodci o něm věděli, ale dlouho byli sami. Pro ostatní ho objevil až v roce 1911 americký archeolog Hiram Bingham. Zájem turistů na sebe nenechal dlouho čekat.

V roce 2007 bylo město Macu Picchu zařazeno mezi nových sedm divů světa. Jeho původní název není znám, proto se mu říká stejně jako hoře, která se nad ním tyčí.

Město dostalo svůj název po hoře, která se nad ním tyčí.
Zdroj:
Bigstockphoto

 

 

#2 Bora Bora (Polynésie) 

Ať si tady uděláte fotku kdekoli, pravděpodobně nebudete na sociálních sítích stíhat počítat lajky. Bora Bora je lokalita krásná až rajská, o tom není sporu. Tenhle poloatol je k nalezení 280 kilometrů severozápadně od známého Tahiti a získá si vás nejen nádhernými plážemi a množstvím možných aktivit, ale i luxusem – platí totiž za jednu z nejdražších dovolenkových destinací na světě. Kromě turistického ruchu je ale velkým zdrojem příjmů třeba pěstování vanilky.

Poloatol podle všeho Polynésané kolonizovali už před 1 100 lety, svět se o něm ale dozvěděl až v roce 1722 od holandského cestovatele Jacoba Roggeveena

Bora Bora patří k těm nejdražším dovolenkovým destinacím.
Zdroj:
Bigstockphoto

 

 

 

#3 Jezero Bled (Slovinsko)

A teď pro změnu pěkně domů do Evropy. Tady patří k velmi krásným a fotogenickým, leč ne úplně zprofanovaným místům jezero Bled ve Slovinsku. Podle všeho vzniklo na konci poslední doby ledové, nemá žádný přítok, který by stál za řeč, ale je napájeno podzemními zřídly. V jeho severovýchodní části vyvěrají termální prameny. Díky tomu teplota vody dosahuje až 26 °C a dá se v ní koupat nejen v létě, ale i celé září.

jezero Bled
Jezero Bled máme skoro "za rohem".
Zdroj:
Bigstockphoto

A co dělá oblast tak vizuálně zajímavou? V bezprostředním okolí jezera jsou lesnaté hory a za nimi pak vystupují Karavanky a Julské Alpy. A co každému padne do oka hned, to je ostrov s kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Na tomhle místě stálá původní románská bazilika už v roce 1142! 

#4 Pláž Reynisfjara (Island)

Přesuňme se na sever. Nezmínit aspoň jedno místo ve Skandinávii? Za to bychom určitě přišli do pekla. Tuhle pláž mnozí řadí mezi ty nejkrásnější na světě, ačkoli koupat byste se tu neměli. A ideální je ani nepřibližovat se k vodě, která je tu značně nevyzpytatelná. I za klidného počasí dokáže člověku vymlít zem pod nohama a stáhnout ho na otevřené moře. Proto je vhodné neotáčet se k vodě zády, z takového selfíčka by mohl být průšvih.

Černá oblázková pláž je tak trošku jako z jiného světa sama o sobě. Když se k tomu ale přidají i čedičové sloupy Gardar, je o zážitek postaráno. Pláž je dlouhá 6 kilometrů, takže se po ní můžete projít a dostatečně se pokochat.

Reynisfjara
Tahle pláž je drsně nádherná, ale taky pěkně nebezpečná.
Zdroj:
Bigstockphoto

#5 Sahar el Beida (Egypt) 

Naprosto ojedinělou nádheru najdeme i v Egyptě. Na Bílé poušti spatříte od větru neskutečně vybroušené křídové monolity. Její krása spočívá i v tom, že jak se během dne mění světlo, mění se i barva pouště – přes den je sněhobílá, ale jak se schyluje k západu slunce, mění se v lehce růžovou. Při svítání je krajina pro změnu zlatavá.

Bílou poušť je radno navštívit co nejdřív. Ačkoli je lokalita vedená jako národní park, v Egyptě se na to moc nedbá. Mezi útvary se prohánějí turisti na čtyřkolkách, jiní tu nocují a příroda dostává zabrat. Nemusí proto vydržet extra dlouho. 

White Desert
Navštivte Bílou poušť, dokud je ještě tak výjimečná. Ochrana přírody se v Egyptě totiž podle všeho moc neřeší.
Zdroj:
Bigstockphoto

#6 Na Pali Coast State Park (USA) 

Druhé největší mořské útesy světa. Nic menšího na vás ve Státním parku Na Pali Coast nečeká, zdejší útesy se tyčí i 1 200 metrů nad hladinu Tichého oceánu. Najdete ho na havajském ostrově Kauai a jeho vnadám určitě propadnete – kontrast útesů a oceánu je jedna věc, pár dechberoucích pláží druhá. 

Extrémně členité pobřeží vybízí nejen ke kochání, ale i k poctivé pěší turistice. Vede tudy například Kalalau Trail, v jednom směru dlouhý 18 kilometrů, na němž dobrodruhy čeká bláto, rozbouřené řeky i úzké cestičky. Bez dobrých bot se ani nepokoušejte. Na druhou stranu člověk nemusí projít jít celou trasu, někdo si tu dává i zlomek na ozkoušení. Ovšem když ho „dáte“ celý, na konečnou, která se nachází na Kalalau Beach, nikdy nezapomenete.

Na Pali
Druhé nejvyšší mořské útesy na světě najdete na havajské ostrově Kauai.
Zdroj:
Bigstockphoto

#7 Morénové jezero (Kanada)

Národní park Banff je chloubou Kanady. A chloubou tohohle národního parku je Morénové jezero, jehož hladina společně s horami opodál vytváří dechberoucí scenérii a nezapomenutelnou atmosféru. 

Jezero se nachází 14 kilometrů od Lake Louise v nadmořské výšce 1 885 metrů a patří k těm nejkrásnějším na světě.

Morénové jezero
Morénové jezero se právem řadí k nejkrásnějším jezerům na světě.
Zdroj:
Bigstockphoto

#8 Geologický park Zhangye (Čína)

Na severozápadě Číny najdete neuvěřitelně zbarvenou krajinu. Na rozloze 322 kilometrů čtverečních se rozkládá krajina s pestrobarevnými skalními útvary o výšce, které dosahují i několik set metrů. K jejímu vytvoření došlo vlivem usazování pískovce a minerálů asi před 24 milióny let, vyzdvižení kvůli pohybu tektonických desek a působení větru a deště.

Zhangye
Tahle pestrobarevná krajina je nádhernou hříčkou přírody.
Zdroj:
Bigstockphoto

#9 To Sua (Samoa)

Jezírko To Sua neláká na nádherné písčité pláže nebo luxusní zázemí. Přesto je koupání v něm snem mnoha z nás. K vidění a koupání je na Samoi, nedaleko vesničky Lotofanga. Jezírko je navíc skryté ve 30 metrů hluboké propasti, což mu dodává na kouzlu. Nejlepší fotky pak stoprocentně pořídíte na vyhlídkách kolem. 

To Sua
Tady se může odehrát koupačka vašeho života.
Zdroj:
Bigstockphoto

#10 Ha Long Bay (Vietnam)

V Tonkinském zálivu je zátoka, kterou zná celý svět. Kromě vody je v ní totiž celá řada vápencových skal, strmých zalesněných ostrůvků a jeskyní. Není divu, že se tohle místo dostalo v roce 2012 mezi nových sedm divů světa. Stejně tak je pochopitelné, že zátoka patří k těm nejnavštěvovanějším místům v celém Vietnamu.

Ha Long Bay
Ha Long patří k nejkrásnějším místům ve Vietnamu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

 
 

Místo

46° 21' 44.4204", 14° 5' 24.7344"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejfotogeničtější místa na světě: ruiny inckého města nebo poloatol s vůní vanilky