Přejít k hlavnímu obsahu

Pět nejzajímavějších okruhů Formule 1: Dostane vás okruh za miliardu dolarů, nebo ten, který je vybudovaný na umělém ostrově?

„Ef-jednička“ je nejvyšší třídou automobilových závodů, které jsou svými trasami a jednotlivými okruhy zajímavé nejen pro samotné účastníky, ale taky pro diváky.

Které okruhy patří mezi ty nejatraktivnější? Máme pro vás menší redaktorský výběr. Dostane vás okruh s uměle vybudovaným jezerem, nebo ten, na kterém jsou jezdci schopni dosáhnout průměrné rychlosti 250 kilometrů v hodině?

Jeddah Corniche Circuit (Saudská Arábie)

Velká cena Saúdské Arábie, která se jezdí na okruhu Jeddah Corniche Circuit, je v kalendáři teprve od roku 2021. I za tuhle krátkou dobu si ale vydobyla popularitu nejen u jezdců, ale zejména diváků.

Okruh je dlouhý 6, 174 kilometrů a má celkem 27 zatáček. Z důvodu extrémního tepla v místě závodní dráhy byl okruh od začátku koncipovaný jako noční. Říká se, že Jeddah Corniche Circuit je nejrychlejší městský a zároveň noční okruh F1, kde jsou jezdci schopni dosáhnout průměrné rychlosti přesahující 250 km/h!

Jeddah Corniche Circuit v Saudské Arábii
Jeddah Corniche Circuit je dlouhý 6,174 kilometrů a má celkem 27 zatáček.
Zdroj:
Shutterstock

Melbourne Grand Prix Circuit (Austrálie)

Okruh Albert Park v Melbourne je jedním z divácky nejatraktivnějších okruhů F1. A to i přesto, že jde o městský okruh, který se točí okolo uměle vybudovaného jezera Albert Park.

Zajímavostí Melbourne Grand Prix Circuit, který je známý spíše jako Albert Park, je skutečnost, že okruh se začal stavět asi měsíc před samotným začátkem přímo na místních silnicích. Zdejší asfaltový povrch byl v roce 1996 upravený tak, aby se svou kvalitou co nejvíce přiblížil povrchu klasických závodních okruhů. Okruh má 5,303 km a obsahuje celkem 16 zatáček.

Melbourne Grand Prix Circuit v Austrálii
Melbourne Grand Prix Circuit je jedním z divácky nejatraktivnějších okruhů F1.
Zdroj:
Shutterstock

Yas Marina Circuit (Saudská Arábie)

Velká cena Abú Zabí se jede na okruhu Yas Marina v Saúdské Arábii, který vyniká nejen svojí délkou (5,5 kilometrů), ale především 1,14 kilometrů dlouhou rovinkou a 21 zatáčkami. Tato trať je považována za velmi rychlou a zároveň neuvěřitelně technickou a dynamickou. Zajímavostí je, že Yas Marina je nejdražším okruhem F1, který byl kdy postaven. Jeho vybudování stálo více než miliardu dolarů.

Yas Marina Circuit v Saudské Arábii
Yas Marina Circuit v Saudské Arábii je nejdražším okruhem F1, který byl kdy postaven.
Zdroj:
Shutterstock

Circuit Gilles Villeneuve (Kanada)

Gilles Villeneuve, který je téměř nepřetržitě přítomen v kalendáři F1 již více než 40 let, se původně jmenoval Circuit Île Notre-Dame. Přejmenován byl na počest kanadského závodníka, otce Jacquese Villeneuva, který zemřel během kvalifikace na Grand Prix Belgie v Zolderu.

Okruh byl vybudován na umělém ostrově v Saint Lawrence Seaway nedaleko centra Montrealu a patří k nejrychlejším okruhům v kalendáři. Charakteristický je zejména svým podlouhlým tvarem a minimálním počtem pomalých zatáček, které spojují jednotlivé rovinky. Jeho délka činí 4,361 km a jezdci během jízdy musí překonat 14 zatáček.

Circuit Gilles Villeneuve v Kanadě
Circuit Gilles Villeneuve v Kanadě patří k nejrychlejším okruhům v kalendáři F1.
Zdroj:
Shutterstock

Circuit de Catalunya (Španělsko)

Okruh Catalunya je charakteristický vzrušující kombinaci pomalých, středně rychlých a vysokorychlostních zatáček. Okruh má po poslední úpravě délku 4 655 metrů a se svými dlouhými rovinkami a různými zatáčkami je považován za všestranný okruh. Byl postaven na začátku 90. let minulého století katalánským Královským automobilovým klubem. Velkou cenu okruh Catalunya hostil v roce 1991. V okolí tratě jsou tribuny s kapacitou pro 140 700 diváků.

Circuit de Catalunya ve Španělsku
Circuit de Catalunya charakteristický vzrušující kombinaci pomalých, středně rychlých a vysokorychlostních zatáček.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

21° 38' 13.3623", 39° 6' 10.948"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pět nejzajímavějších okruhů Formule 1: Dostane vás okruh za miliardu dolarů, nebo ten, který je vybudovaný na umělém ostrově?