Přejít k hlavnímu obsahu

Tudy vede trasa Rallye Dakar 2022: Poznejte významná města i jejich památky

Rallye Dakar odstartuje již 1. ledna 2022. Potřetí za sebou se pojede pouze na území Saúdské Arábie. Co zajímavého je součástí 8 378 km dlouhé trasy? Tady je pár tipů.

Džidda

Trasa Dakaru 2022 začíná a končí ve významném saudskoarabském městě Džidda, které se rozprostírá na pobřeží Rudého moře. Hned po Rijádu jde o největší město země, které je považováno za hlavní město saúdského obchodu a nejbohatší město Blízkého východu i celé západní Asie. Mezi významné stavby a památky Džiddy patří například moderní, špičkově vybavená Technická a přírodovědecká univerzita krále Abdalláha, Fontána krále Fahda nebo Jeddah Tower.

Hail

Kromě Džiddy a Rijádu je významným městem a zároveň jedním z míst, kudy se Dakar pojede, Hail. Město leží v horách na severním okraji pouště a už po staletí sloužilo poutníkům jako vstupní brána na její rozpálené písky a kameny. Ne nadarmo se tak městu přezdívá „Klíč pouště“. V historii se sem soustředila vzdělanost z širokého okolí a město se tak může dodnes chlubit několika slavnými rodáky z řad básníků i mudrců.

Rijád

Účastníci nadcházející Rallye Dakar samozřejmě během jízdy Saudskou Arábií nevynechají ani samotný Rijád – hlavní město země. Rijád najdeme v centrální části Arabského poloostrova, v regionu Nadžd, kde se rozprostírá na ploše 1300 km². Moderní velkoměsto a zároveň hlavní politické a ekonomické centrum státu, sice leží uprostřed pouště, o vodu tady ale nemají nouzi. Přivádí ji sem totiž dlouhým potrubím z Perského zálivu, kde se odsoluje. Město je rozděleno na sedmnáct městských celků, z nichž každý velkým dílem přispívá k bohaté a unikátní historii země. Pokud sem někdy zavítáte, rozhodně nevynechejte návštěvu srdce města – čtvrtě Olaya a projděte se i částmií Al-Bathaa a Al-Dirah.

Diriyah v Saudské Arábii
Trasa Dakaru vede řadou významných míst, které si můžeme spojit s historickými a kulturními památkami.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dawadmí

Dawadmí nebo Ad Dawadimi (arabsky : الدوادمي ) je město v provincii Rijád, které prověří nejen samotné účastníky závodu, ale zejména jejich stroje. Město se totiž nachází na vrcholku kopce Najd a zhruba 200 kilometrů od samotného Rijádu. Cesta sem během závodu vede asi 100 kilometry intenzivního cvičení v dunách, které prověří ovladatelnost auta a jeho řízení. I tady je samozřejmostí pískem nabitá trasa, která se může divákům zdát jako nekonečná.

Vadí ad-Davásir

Část etapy vedoucí skrze Vadí ad-Davásir, která je mimochodem domovinou kmene Al-Dawasir, by se měla jet od 10. do 12. ledna. Atraktivní bude nejen pro samotné závodníky, ale také pro diváky. Bohatá tapisérie krajin a barev totiž udrží diváky v úžasu a soutěžící si užijí to, co bude bezpochyby jedním z nejrychlejších speciálů letošního ročníku. Chybět nebudou tuny písku ani četné křižovatky, které jsou typickým znakem saúdských cest.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

21° 29' 16.6077", 39° 11' 33.754"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tudy vede trasa Rallye Dakar 2022: Poznejte významná města i jejich památky