Přejít k hlavnímu obsahu

Sever Slovenska: tipy na výlet a dovolenou

Co si budeme povídat, u nás je krásně. A u bratrů Slováků o nic méně! Pokud chcete jejich krásnou zemi, která s tou naší dřív tvořila jeden celek, prozkoumat, tady jsou tipy.

Tentokrát se podíváme na severní Slovensko, kde jsme pro vás vybrali jedno zajímavé město, jednu krásnou přírodní lokalitu a jedno místo, kde může relaxovat a bavit se.

Kam do přírody: Tatranský národní park

V tomhle případě rozhodně nemůžeme vynechat Tatry. Slovensko si tu chrání přírodu pod jménem národního parku, který je mimochodem tím nejstarším na Slovensku – vznikl už v roce 1949. Nejvyšším vrcholem Tatranského národního parku (TaNaP) je Gerlachovský štít (2 655 m) a turisté celou tuhle oblast milují. Najdou tu totiž na 600 kilometrů značených stezek pro pěší a taky 16 značených a udržovaných cyklotras

Tatranský národní park
Tatry jsou krásné v každém ročním období.
Zdroj:
bigstockphoto.com

TaNaP nabízí příjemné pokochání i všem, kteří se rádi zadívají na pestrou flóru a na rozmanitou faunu, která zahrnuje i endemity – třeba tatranské kamzíky.

K nejoblíbenějším cílům v Tatranském národním parku patří Kriváň, Rysy, Gerlachovský a Lomnický štít. Úžasných a dech beroucích míst je tu ale mnohem víc.

Kam do města: Štrbské Pleso

Ačkoli větším městem, které pod Tatranským národním parkem najdeme, je Liptovský Mikuláš, tím nejtypičtějším pro oblast severního Slovenska je pravděpodobně osada Štrbské Pleso s typickými panoramaty a nezaměnitelnou atmosférou. Je to klasické centrum turistické oblasti včetně hospůdek, kaváren, obchůdků se suvenýry a samozřejmě s nejrůznějšími typy ubytování pro letní i zimní aktivity.

Štrbské Pleso 2
Klasický obrázek ze Štrbského Plesa - pleso, hotel a hory.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Štrbské Pleso je skutečně osada, jedna ze tří částí obce Štrba – patří k němu ještě Tatranská Štrba a samotná Štrba. Všechny tři části obce spojuje okouzlující zubačka jezdící na téměř pětikilometrové trati, kterou stojí za to se svézt. 

Kam za zábavou: Tatralandia

A nakonec se podíváme ještě o něco níž. Sjedeme z Tater až k Liptovskému Mikuláši, kde najdeme ohromnou vodní nádrž s názvem Liptovská Mara. Krásný den si můžete užít i na jejích březích, ale pokud s sebou budete brát třeba i děti, mnohem víc všechny uspokojí Tatralandia.

Tatralandia
Odpočinek i zábavu najdete třeba v Tatralandii.
Zdroj:
mikulas.sk

Tatralandia je aquapark, který si získá děti i dávno dospělé. Najdete tu 14 bazénů, 28 klouzaček a tobogánů, zábavné atrakce, tropický ráj, wellness, simulátor pro surfování, občerstvení a taky tematické ubytování. Tak se račte vydovádět, když je příležitost! 
 

 
 

Místo

49° 7' 13.836", 20° 3' 46.908"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sever Slovenska: tipy na výlet a dovolenou