Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Bratislava: Transfúze energie v hlavním městě Slovenska

Půvab, božské památky, luxus i přívětivý odpočinek. Nejen to najdete v hlavním městě Slovenska. A vsadíme své turistické boty, že si Bratislavu zamilujete.

Proč zavítat do obyčejné Bratislavy, když můžete sjezdit zajímavější místa po celém světě? Proč se vlakem kodrcat do Bratislavy, která českým končinám není až tak vzdálená jak co do kilometrů, tak i do podobných charakteristických rysů, které máme u nás doma? Proč zkrátka kouknout do talíře našim sousedům, ze kterého jsme koneckonců téměř ještě nedávno ujídali společně, když svět nabízí o tolik lákavější hlavní města? S klidným srdcem a duší cestovatele můžeme podepsat, že takové otázky si pokládá právě ten, kdo v Bratislavě ještě nebyl. 

Čumil v Bratislavě
Na Čumila se musíte podívat, jinak jste v Bratislavě ani nebyli!
Zdroj:
Bigstockphoto

Hlavní město Slovenska je skrz na skrz okouzlující v každém směru a ten, kdo Bratislavu navštívil, v ní rozhodně zanechal kousek svého srdce. Dopustili bychom se na Bratislavě velké nespravedlnosti, kdybychom ji považovali za nezajímavé hlavní město. Za jinými obrovskými hlavními městy vůbec nepokulhává. Naopak. Velmi šikovně jim stačí jak architekturou, památkami a náladou, tak i tradičními specialitami. Pojďte s námi objevit krásy téhle noblesní slovenské dámy!

Bratislavský hrad

Jakmile učiníte jedno ze svých nejlepších rozhodnutí v životě a vyrazíte směrem na Bratislavu, je absolutně nemyslitelné, abyste svým zrakům odepřeli Bratislavský hrad. Kde jinde se vám poštěstí vystoupat na skalnatý kopec, na jehož vrcholu se před vámi rozprostře monumentální stavba čtyř věží, ze kterých je parádní výhled na okolní města?

Bratislavský hrad
Hrad je učiněnou dominantou celé Bratislavy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zatímco vy si budete v prostorách hradu užívat výstavy, Leopoldovo nádvoří nebo zimní jízdárnu, pod vámi si vlastním tempem poplyne Dunaj.

Františkánský klášter

Historickou budovu, která se později odklonila od svého původního gotického stylu, najdete v Bratislavě na Starém městě. Jde o nejstarší dochovanou sakrální stavbu s bohatou historií, která v člověku chtě nechtě vyvolává chuť filosofovat, zklidnit se, zastavit, zapřemýšlet, zabilancovat a promlouvat k vlastní duši. Čtvercový vnitřní dvůr je pak už jen třešničkou na téhle duševní potravě. 

Modrý kostelík

Kostel sv. Alžběty nemáte šanci přehlédnout. Jeho název je totiž naprosto přiléhavý a kostel se skutečně vyznačuje modrou barvou a rozmanitou mozaikou, kterou na fasádě můžete zahlédnout. 

kostel sv. Alžběty v Bratislavě
Tomuhle kostelíku spousta lidí neřekne jinak než "modrý".
Zdroj:
Bigstockphoto

Římskokatolický kostel otevírá veřejnosti své kadidlem provoněné útroby každý den, což u jiných kostelů nebývá zvykem. Secesní styl kostelíku vás jistojistě uchvátí i v případě, že jindy kolem těchhle staveb záměrně chodíte obloukem. 

Vyhlídková plošina UFO 

Další z ikonických symbolů hlavního města Slovenska. Když UFO navštívíte, můžete se bezostyšně hlásit k lidem, kteří mají neustále hlavu někde v oblacích. V oblacích totiž díky vyhlídkové plošině opravdu jste. Denně od 10 do 23 hodin můžete mít Bratislavu jako na dlani. Do výšky 95 metrů vás za 45 vteřin vyveze výtah a vy si s dohledem na 100 kilometrů můžete vychutnávat jak západ slunce, tak tvář Bratislavy z ptačí perspektivy. 

Staré město

Tahle městská část Bratislavy uspokojí každého, kdo prahne po náladě historických center. Turisti ji k zbláznění milují, a není proto divu, že jde o nejnavštěvovanější místo hlavního města Slovenska. Najdete tady většinu bratislavských kulturních památek od Korza přes gotický Dóm sv. Martina až po dokonale krásnou Lékařskou zahradu.

Bratislava - Staré město
Bratislavské Staré město vám bude půvabně povědomé, i když jste v něm třeba ještě nikdy nebyli.
Zdroj:
Bigstockphoto

Staroměstské centrum je úžasným kontrastem. Na jednu stranu jste obklopeni historií, ale současně si můžete vychutnávat bohatou škálu kulturních akcí, na kterých si město velmi zakládá a podporuje je. 

Eurovea 

Není nákupní centrum jako nákupní centrum. Euroveu si můžeme bez rozpaků představit téměř jako město ve městě. Luxusní čtvrť, ve které samotné si připadáte jako v hlavním městě Slovenska, nabízí všechno, na co jen vaše bohémské já pomyslí. Procházku po nábřeží, extra luxusní kavárny, restaurace, butiky, zábavu všeho druhu i pětihvězdičkový hotel. Ne náhodou jde o nejvyspělejší nákupní centrum střední Evropy a má zrcadlit odraz moderního člověka. 

Památník Slavín

Když jde o velikost, drží si Slavín ve střední Evropě své prvenství. Jeho úchvatných 52 metrů nelze nepovažovat za další z dominant Bratislavy. Válečný památník má nezapomenutelnou atmosféru. Tohle místo posledního spočinutí patří padlým vojákům Sovětské armády, kteří svůj život položili za osvobození Bratislavy během 2. světové války. I z tohohle místa se vám naskytne úžasný pohled na Bratislavu a ještě si užijete kus hezky udržované zeleně. 

Bratislavská zoo

Na úpatí Malých Karpat vás čeká zážitek, ve kterém se snoubí aktivita s odpočinkem. Obzvlášť máte-li děti, budete si bratislavskou zoo velice pochvalovat. Při zakoupení vstupného máte automaticky propustku i do dinoparku, který je součástí zoologické zahrady.

V bratislavské zoo si užijete oázu klidu a blahodárně na vás rozhodně zapůsobí taky listnatý les, louky, jezírka i údolíčko. Samozřejmostí je pak rozmanitá škála zvířectva, do které patří například orangutan nebo nosorožec. 

Ganymédova kašna

Ganymédova kašna nebo také Ganymédova fontána. Tenhle historický kousek je opředený působivou legendou, která vypráví o skále, orlu, o rybářích a o nájezdech tatarských vojsk.

Když rybáři prchali před tatarskými nepřáteli na ostrov, kterým dříve bývalo Hviezdoslavovo náměstí, zjevil se nad jejich hlavami orel. Jeho pomoc podkreslovala jediná podmínka. Nezapomenout. Rybáři, složivše příslib, se pevně drželi skály, zatímco orel mohutnými křídly rozbouřil vodu, která tatarská vojska smetla.

Dnes po skále není ani památky, protože právě na jejím místě stojí Ganymédova fontána. Socha orla, jež nad fontánou drží stráž, je slíbeným projevem vděku za záchranu života rybářů.

Hurá do ulic

Za zmínku stojí i samotné ulice Bratislavy. Už jen brouzdání po zdejších uličkách a zákoutích je úžasně vyplněným časem, protože objevíte plno podivně jedinečných soch, které jsou se Slovenskem neodmyslitelně spjaty. Například cestou za Čumilem, který je ze všech soch snad nejznámější, si někde můžete dát vyhlášené halušky nebo směs různých druhů grilovaného masa a ryb. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

48° 8' 54.9528", 17° 6' 27.8928"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bratislava: Transfúze energie v hlavním městě Slovenska