Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Deset míst, která byste měli v New Yorku navštívit: Nevynechte provokativní muzeum ani památník obětí terorismu

Splnili jste si svůj obří sen a stojíte uprostřed New Yorku – pulzující metropole, ze které přechází zrak. Co navštívit během kratšího pobytu? Máme pro vás deset tipů!

Socha Svobody

Pochopitelně nemůžeme začít jinak, než symbolem New Yorku, potažmo celých Spojených států. 46 metrů vysoká socha, stojící na 47 metrů velkém podstavci, připomíná přátelství a pomoc, kterou Francie v roce 1776 vyjádřila podporu americkým osadníkům v boji za nezávislost nad Velkou Británií. Majestátní sochu najdete na ostrůvku Liberty Island.

Socha Svobody v New Yorku
Symbol New Yorku, potažmo celé Ameriky stojí na ostrůvku Liberty Island.
Zdroj:
Bigstock.com

Empire State Building

Asi neexistuje hollywoodský trhák, ve kterém by se tahle stavba neobjevila. Ikonická 103 patrová budova z 30. let minulého století stojí křižovatce prestižní Fifth Avenue a West 34th Street. Najdete v ní luxusní obchody, mezi které patří například Gucci, Armani, Louis Vuitton, Lacoste, Nike, ale třeba i H&M. Za poplatek se můžete nechat vyvézt na některou z vyhlídek, odkud budete mít město doslova jako na dlani.

Empire State Building v New Yorku
Jedna z nejznámějších a historicky nejzajímavějších budov v New Yorku.
Zdroj:
Bigstock.com

Central Park

Prohlédněte si zelenou mekku New Yorku, kterou najdete v horní polovině Manhattanu od 59. do 110. street. Zelení prošpikovaný ráj je tím vůbec nejznámějším parkem celého USA. Najdete ho uprostřed mrakodrapové zástavby, kde tvoří úžasné zelené centrum. V parku nechybí několik uměle vybudovaných jezírek a jezer, mostů, spousty kilometrů chodníků, dva bruslařské stadiony a dokonce zoo, kterou si určitě pamatujete z animovaného snímku Madagaskar.

Central Park v New Yorku
Nejznámější newyorský park, kde není nouze o zeleň, zoo i vodní plochy.
Zdroj:
Bigstock.com

Památník WTC

Návštěva tohohle místa je tak trochu povinností. Už jenom pro tragédii, která se tady 11. září 2001 odehrála. Teroristický útok, který byl spáchán na zdejší mrakodrapy – dvojčata, připomínají dva obrovské bazény čtvercového půdorysu, které svou velikostí i umístěním kopírují přesnou polohu původních „dvojčat“. Po stěnách vyhloubeného památníku stéká voda do prostředního nekonečna. Na okrajích je pak uvedeno na 2 800 jmen obětí. Součástí památníků je i muzeum s artefakty z onoho hrůzného útoku.

Památník WTC v New Yorku
Dva „bazény“ jsou lemovány jmény těch, kteří zde zahynuli během teroristického útoku 11. září 2001.
Zdroj:
Bigstock.com

Rockeffeler Center

Rozsáhlý komplex 19 budov ukrývá takové skvosty, jakými je například Top of The Rock Observation Deck, The Channel Gardens, NBC Studios nebo Radio City Music Hall. V zimě vás bude k návštěvě určitě lákat obří kluziště u sochy Promethea nebo kouzelný vánoční strom obřích rozměrů. Počítejte s tím, že prohlídka většiny zmíněných budov se platí. Na druhou stranu jde o neuvěřitelný zážitek, který rozhodně za „ty prachy stojí“.

Rockeffeler Center v New Yorku
Rockeffeler Center je vlastně obřím komplexem několika atraktivních budov a atrakcí. Nechybí třeba ani ledové kluziště.
Zdroj:
Bigstock.com

China Town

I když se budete fakticky procházet uprostřed New Yorku, během návštěvy Čínské čtvrti si budete připadat opravdu jako v Asii. Atmosféra spleti všelijakých podivných obchůdků a vůně streetfoodu na vás dýchne z každého centimetru a koutu tohohle místa. Velkou výhodou China Town je skutečnost, že tady nemusíte utratit ani cent, aby vás najednou obklopil svět, který je pro Evropana stále spíše záhadou.

China Town v New Yorku
V New Yorku si klidně můžete připadat jako uprostřed Asie.
Zdroj:
Bigstock.com

Times Square

Uznáváme, že ty nejsilnější zážitky člověk na Times Square zažije během novoročních oslav, i mimo ně je tady o kulturu a akci postaráno. Obří křižovatka ulic Broadways a 7. Avenue se spoustou světelných reklam a sídlem největších firem světa, patří mezi ty nejdůležitější turistické zastávky při vaší cestě New Yorkem. A ne nadarmo se říká, že kdo nemá selfie z Times Square, v New Yorku jako by ani nebyl.

Times Square v New Yorku
Asi neexistuje známější a živější náměstí, než Times Square.
Zdroj:
Bigstock.com

Newyorské metro

Jízda v newyorském „krtkovi“ je zážitek sám o sobě. Jedinečná atmosféra, kterou umocňuje 36 linek, 425 stanic a 1 370 kilometrů ve vás zanechá jedinečné vzpomínky. Metro tady bylo vybudováno už v roce 1904. Od té doby se rozšířilo na plnohodnotnou nonstop jezdící městskou hromadnou dopravu po celém městě. Nechybí tu ani profi grafitti, tanečníci ve vagonech nebo veselí hudebníci na vestibulech.

Newyorské metro Amerika
Jízda newyorským metrem je zážitek sám o sobě.
Zdroj:
Bigstock.com

Brooklynský most

Otevření mostu proběhlo poprvé v roce 1883. Visutý most, který měří na délku necelý půl kilometr, spojuje Downtown Manhattanu s Brooklynem. Turisté ho mohou přejít pěšky a během procházky se pokochat dech beroucím výhledem na zástavbu mrakodrapů. Pěšky můžete dojít přes Finanční distrikt až k Battery parku nebo Památníku 9/11.

Brooklynský most v New Yorku
Brooklynský most je jedním z nejkrásnějších a nejfotografovanějších v USA.
Zdroj:
Bigstock.com

Guggenheimovo muzeum

Pokud muzeím zrovna dvakrát neholdujete, vezměte jed na to, že v případě Guggengheimova muzea změníte názor. Už na první pohled vás upoutá obří, tak trochu provokativní budova, která se vymyká všem představám, které jste o muzeích doposud mysleli. Muzeum abstraktního umění najdete na rohu 5. Avenue a 89. Street a obsahuje stovky děl moderního umění předních velikánů, mezi nimiž nechybí sám Gugengheim, Cézanne, Vincent van Gogh nebo Edouard Manet.

Guggenheimovo muzeum v New Yorku
Provokativní, originální a neotřelé – tak přesně tak můžeme ve zkratce charakterizovat Guggenheimovo muzeum v New Yorku.
Zdroj:
Bigstock.com

 

 
 

Místo

40° 41' 23.7336", -74° 2' 41.496"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Deset míst, která byste měli v New Yorku navštívit: Nevynechte provokativní muzeum ani památník obětí terorismu