Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

10 zajímavostí, které jste určitě nevěděli o turistických ikonách USA

Víte, která slavná americká budova je nejrozlehlejší na světě nebo která stavba ve Státech je nejčastějším místem, kde lidé dobrovolně končí svůj život? Ne? Pak si přečtěte i následující řádky, které vám přiblíží nejznámější turistické atrakce Spojených států a jejich netradiční „nej“.

Spojené státy americké jsou pestrou paletou ras, kultur, životních stylů i náboženství. A nejen to. Na jejich území můžete obdivovat kontrast protikladů v podobě krásné přírody a kosmopolitních měst. V následujícím výčtu deseti míst jsou zastoupeny jak výtvory přírody, tak člověka, které se mohou chlubit tím, že jsou v určitém směru tím nej v celých Státech.

1. Nejbohatší čtvrť – Beverly Hills

Zlatý trojúhelník – tak se přezdívá kalifornské oblasti mezi Bel-Air, Holmby Hills a Beverly Hills, které je okrajovou čtvrtí Los Angeles. Právě tady je podle průzkumů největší hustota milionářů ve Státech. Samotné Los Angeles se pak může pyšnit titulem města filmu. Vždyť, kdo by neznal továrnu na sny Hollywood, Chodník slávy, který pokrývá více než 2000 hvězd herců, zpěváků, režisérů…, bulvár Sunset Drive…

Typickým poznávacím znamením je ohromný nápis Hollywood ve stráni nad městem, který ve 20. letech vznikl původně jako reklama na stavební parcely.

Hollywood – nápis
Buďte si jistí, že tenhle symbol nepřehlédnete.
Zdroj:
Linda Moon / Shutterstock

2.  Nejznámější, ale ne největší – Grand Canyon

Grand Canyon na řece Colorado je často mylně označovaný za největší kaňon planety. Jeho rozměry jsou sice úctyhodné (délka 446 km, hloubka místy až 1600 metrů, šířka od půl do pětadvaceti kilometrů), ale ještě větší je Hell´s Canyon v Idahu. I přesto stojí návštěva za to.

Nejen, že si můžete zblízka prohlédnout dokonalý geologický průřez povrchem Země, zaraftovat na řece, nebo absolvovat některou z naučných stezek, ale i projít po unikátním skleněném chodníku 1200 metrů nade dnem kaňonu. Skywalk, jak se stavbě říká, má tvar písmene U a její realizace vyšla na 40 milionů dolarů.

3. Nejrozlehlejší budova – Pentagon těsně za hranicemi hlavního města

Městem ve městě je nejrozlehlejší úřednická budova na světě – sídlo ministerstva obrany Pentagon. Tato stavba ve tvaru pětiúhelníku má plochu podlah 604 000 metrů čtverečních - vešlo by se sem 95 fotbalových hřišť, nebo 3x veškeré prostory, které jsou v Empire State Buildingu. Pentagon leží za řekou Potomac na dohled od hlavního města USA  Washingtonu D.C.

budova Pentagonu
Pentagon je nejrozlehlejší úřednickou budovou na světě.
Zdroj:
Shutterstock

4. Nejnavštěvovanější vodopády světa – Niagarské vodopády

12 milionů turistů dělá z Niagarských vodopádů nejnavštěvovanější vodní podívanou na planetě. Vodopády leží na hranici Kanady a USA mezi Erijským jezerem a jezerem Ontario a padají do hloubky 55 metrů. Málokdo ví, že na nich leží i vodní elektrárna, která vodopádům odebírá celých 25 % vody.

V případě nouze by prý mohla být veškerá voda svedena do elektrárny a slavné vodopády by vyschly. K tomu ale naštěstí není důvod, a turisté tak mohou obdivovat i noční show, kdy jsou masy vody nasvícené barevnými světly.

5. Nejlidnatější a nejkosmopolitnější město – New York

New York vznikl v roce 1625 a byl prvním hlavním městem Států. Dnes je tato osmimilionová metropole centrem veškerého světového byznysu, politiky a kultury. New York je skutečný Babylon, kde téměř stoprocentně platí, že dva lidé, kteří vedle sedí v metru jsou minimálně rozdílné národnosti. New York je město, které prý nikdy nespí.

New York City
Tohle město nikdy nespí!
Zdroj:
Shutterstock

6. Největší stromy planety – NP Sequoia

Lesy sekvojovců obrovských jsou poznávacím znamením NP Sequoia v Kalifornii. A opravdu se nemusíte bát, že byste je přehlédli. Tihle „drobečci“ běžně dorůstají do výšky 80–100 metrů a jsou staré přes 2000 let. Skutečným gigantem je strom Generála Shermana, jehož kmen má obvod 24 metrů a výšku 83 metrů. Jde o největší živý organismus na Zemi a stáří vědci odhadují na 2 300–2 700 let.

NP Sequoia
Tady jednoduše nevyjdete z údivu.
Zdroj:
Shutterstock

7. Nejhříšnější město – Las Vegas

Až do počátku 90. let bylo Las Vegas synonymem pro domov části americké mafie. Není se proto co divit, že se dodnes používá označení Sin City, tedy město hříchu. Dnes je Las Vegas velkoměstem hazardu a oslnivých atrakcí, oázou uprostřed vyprahlé Nevadské pouště.

Tepnou celého města je sedm kilometrů dlouhý bulvár Strip, který lemují nejslavnější „památky“ lidstva – egyptské pyramidy, socha Svobody, ale i Eiffelovka věž – jinak hotelové komplexy. Mimochodem, věděli jste, že v Las Vegas je 17 z 20 největších hotelů v USA?

8. Nejpekelnější místo – Údolí smrti 

Spalující slunce a teploty šplhající k 50 °C – to je každodenní realita v Údolí smrti. Právě tady byla naměřena vůbec nejvyšší teplota na naší planetě – 57,1 °C. Údolí je také nejníže položeným místem celých Států, jeho dno leží 86 metrů pod hladinou moře. Vysoké rudě zbarvené hory ale každoročně lákají statisíce turistů – vždyť kdo by nechtěl na vlastní kůži poznat, jak „chutná“ pekelné ovzduší.

Údolí smrti
Tady je takové teplo... Že byste ho ani nechtěli.
Zdroj:
Shutterstock

9. Nejčastější místo sebevražd – most Golden Gate v San Francisku

Černým prvenstvím se může „chlubit“ jeden z nejkrásnějších mostů na světě, Golden Gate Bridge v San Francisku. Skokem do 70 metrové hloubky tu prý ukončilo život už více než 1 200 lidí. Most vznikl ve 30. letech 20. století a byl dlouhou dobu se svými 2737 metry nejdelším visutým mostem na světě. Na jeho stavbu bylo použito 60000 nýtů – ten poslední byl z ryzího zlata. Při upevňování ale dělníkům vypadl z rukou a dodnes leží někde na mořském dně pod mostem.

10. Nejstarší dálnice – Matka cest Route 66

Slavná Route 66 na své cestě ze Santa Moniky do Chicaga protíná území osmi států a tři časová pásma. Člověk, který by se vydal z jednoho konce na druhý, by na své cestě urazil 3 940 kilometrů. Dálnice vznikla ve 20. letech a stala se i dějištěm slavného románu Johna Steinbecka Hrozny hněvu. Později byla částečně přestavěna a nahrazena moderními dálnicemi. Stále ale existují historické úseky, kde si můžete ve stylovém motorestu dát pravý donut ve stylu USA.

Route 66
Dálnice už prošla modernizací, některé historické úseky si ale i dnes můžete projet.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10

 
 

Místo

38° 53' 44.7936", -77° 2' 10.4136"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 zajímavostí, které jste určitě nevěděli o turistických ikonách USA