Přejít k hlavnímu obsahu

Země tisíce ostrovů i zážitků: to nejlepší z Indonésie

Indonésii, zemi tisíce ostrovů, můžete poznávat celý život a stejně vás její rozmanitost nepřestane překvapovat. Ať už se rozhodnete pro cestu po těch nejznámějších ostrovech, nebo se vydáte objevovat místní život méně vyšlapanou cestou, Indonésie vám ráda předvede některé ze svých mnoha tváří. A věřte, že jakmile jich zahlédnete několik, budete se chtít vracet ve snaze spatřit i ty další.

Jaká místa a zážitky doporučují v Indonésii odborníci na tuto destinaci?

Pacifický ohnivý kruh

Aktivních sopek je v Indonésii 150 a tak není divu, že se jí přezdívá “země sopek”. Specialisté z cestovní kanceláře GO2 pro vás vybrali tři, které byste měli zařadit do svého indonéského itineráře.

Sopka Kelimutu na ostrově Flores vás překvapí třemi barevnými jezery, a protože Flores není příliš turistický, po nenáročném výstupu budete mít nádhernou krajinu jezer i výhledy do okolí téměř sami pro sebe.

Dvě jedinečné sopky najdete na Jávě - v sopce Kawah Ijen se stále manuálně těží síra (sem naopak přijďte brzy ráno, abyste se vyhnuli výparům). Místní nosí ze sopky několikrát denně síru na zádech v typických pletených koších a tento způsob těžení přetrvává i díky tomu, že se stal jistým symbolem sopky. Druhou sopkou je Bromo. Měsíční krajina této sopky v sopce je ideální příležitostí k různým trekům nejen v obrovském kráteru, ale také v okolí. Častým programem pro návštěvníky sopky je cesta džípem brzy ráno na místo, ze kterého lze pozorovat východ slunce, odkud se poté přesunují ke kráteru. Z vlastní zkušenosti klientům GO2 doporučujeme vyrazit na vrchol sopky odpoledne po příjezdu na ostrov pěšky, je to příjemná procházka. Na cestu si vyhraďte přibližně hodinu, nejlépe se tak vyhnete davu, který sem přijíždí po východu slunce ráno. V dopoledních hodinách není problém u schodů, které vedou na Bromo, napočítat i 200 džípů.

Sopka Bromo je hlavní součást národního parku Bromo Tengger Semeru.
Zdroj: GO2

Pozorování orangutanů na Sumatře

Sumatra a Borneo jsou jediné dva ostrovy na světě, kde je možné spatřit orangutany ve volné přírodě. Vydejte se za nimi na trek sumaterskou džunglí a nechte se okouzlit životem těchto inteligentních primátů. Malou ochutnávkou toho, co vás na cestě čeká, je krmení orangutanů na krmné plošině ve vesničce Bukit Lawang. Ta je nejen bránou do národního parku Gunung Leuser, ale také sídlem největšího rehabilitačního centra pro orangutany.

Cesta za bájnými draky na Komodo

Indonésie je domovem největšího ještěra na zemi - varana komodského. Tento až 3,5 metru dlouhý vládce ostrova Komodo je odpradávna součástí místních legend jako bájný drak a není divu, ostrovu s přehledem vládne a troufne si i na tak velká zvířata, jako jsou jeleni či prasata. O cesty do parku se starají zkušení místní průvodci, kteří varany dobře znají a pomohou vám je bezpečně pozorovat v divoké přírodě. Našim klientům doporučujeme návštěvu ostrova brzy ráno nebo později odpoledne, kdy jsou varani aktivnější, po zbytek dne převážně pospávají na sluníčku.

Ráj ukrytý pod vodou

Ne všechny krásy Indonésie uvidíte na první pohled. Pod vodou mezi ostrovy se ukrývá podmořský ráj, který nadchne zkušené potápěče i začátečníky. Pokud se vydáte na ostrov Komodo za varany, využijte také perfektní příležitosti ke šnorchlování. U ostrova je neporušený korál, který můžete mít sami pro sebe, stačí se vyhnout návštěvě v období letních prázdnin. Při troše štěstí tu přidáte k pozorování komodských draků ještě jeden unikátní zážitek - plavání s obrovskými, ale mírumilovnými mantami.

Většina cestovatelů při cestě na indonéské ostrovy zamíří na Bali, nejlepší podmínky pro šnorchlování i potápění nabízí Jelení ostrov. Celý ostrov je přírodní rezervací a protože tu naštěstí nikdy neprobíhal rybolov dynamitem, zkušení potápěči i ti, kteří běžně nešnorchlují, se mohou těšit na krásný, zcela zachovalý korálový útes.

Posledním tipem je oblast Raja Ampat. Tyto ostrůvky jsou doslova rájem na zemi a zážitek z jejich návštěvy je naprosto nepopsatelný. Raja Ampat není jednoduše přístupná část Indonésie, proto tu nepotkáte mnoho turistů ani velké hotelové resorty - ubytování je zde možné u domorodců a čeká vás neporušená příroda nad i pod vodní hladinou.

Objevování místních kultur

Místní kmeny a jejich kultura jsou nedílnou součástí Indonésie, kromě poznávání přírodních krás byste měli za některými z nich určitě zamířit, jejich různé způsoby života jsou fascinující.

Indonésie je hodně pestrá nejen co se týká přírody, alei co do kultury.
Zdroj: GO2

Velmi zajímavá je kultura lidí Tona Toraja na ostrově Sulawesi. Tento animistický kmen je známý především díky své péči o mrtvé. Ti jsou mumifikováni a pohřbíváni v jeskyni, odkud jsou jednou ročně vynášeni k převlékání. Nevšední podívanou jsou také zdejší pompézní pohřby.

Doporučujeme také návštěvu kmenů na Flores. Architektura jejich domů je typická vysokými střechami, prohlédnout si je můžete například ve vesnici Bena. Nad centrem vesničky je malý kopec, ze kterého je na domy pěkný výhled z ptačí perspektivy, návštěvu Beny můžete spojit také s procházkou do nedalekých vesnic Tololela a Gurusina.

Impozantní buddhistický komplex Borobudur

Ostrov Jáva, nejlidnatějším indonéský ostrov, zdobí jedna z nejkrásnějších budhistických památek světa, komplex Borobudur. Byl vybudován v devátém století a dnes se v jeho komplexu nachází i unikátní hotel, odkud můžete před východem slunce vystoupit na vrchol chrámu a užít si odsud dechberoucí výhled na Jávu za svítání, bez přítomnosti dalších turistů. Pokud si můžete vybrat datum své návštěvy komplexu, vyhněte se dnům, kdy je v Indonésii státní svátek. Borobudur je populární nejen mezi turisty, ale také místními, a ve dnech volna sem míří v hojném počtu.

Bororbudur - jedno z nejvýznamnějších buddhistických poutních míst světa.
Zdroj: GO2

Indonésie je vskutku zemí nepřeberného množství nádherných zákoutí, unikátní fauny i flory, bělostných pláží i bohatého podmořského života. Láká vás za nimi vyrazit? Nechte si poradit od odborníků z CK GO2, jak cestu mezi ostrovy nejlépe nakombinovat, abyste odjížděli s nezapomenutelnými zážitky.

 
 

Místo

-8° 21' 16.344", 115° 9' 33.264"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Země tisíce ostrovů i zážitků: to nejlepší z Indonésie