Přejít k hlavnímu obsahu

Během čtení vás rozbolí zuby. Ženy na Sumatře si je totiž nechávají sekat a pilovat bez umrtvení

Mít zdravý, rovný, kompletní a bílý chrup dnes stojí spoustu námahy a v neposlední řadě taky finančních prostředků. A sehnat empatického zubaře? To můžeme přirovnat k zázraku.

Proti gustu…

Pokud vám při zmínce o stomatologovi vyskočila na těle husí kůže, nebude to asi nic oproti tomu, co vás čeká po přečtení tohohle článku. V některých kulturách jsou totiž rovné zuby tak trochu „out“ a ortodontistu by tady pravděpodobně vypráskali s holí v ruce.

Řeč je třeba o izolovaném kmeni Mentawai, který žije ve vesnicích na ostrově Siberut a stále dodržuje tradice svých předků. Jedna z nich například říká, že žena je pro budoucího manžela atraktivní pouze ve chvíli, kdy vycení svoje ostré tesáky. Jak k nim přijde? Čeká ji krutá cesta plná nelidského utrpení a bolesti.

Něco málo o kmeni Mentawai

Kmen Mentawai žije v maximálním souladu s přírodou a izolovaný od okolního světa. Neprostupnou džungli na několika místech protínají tradiční vesničky původních lovců lebek. Vlhký a těžký vzduch se tady mísí s železitým pachem krve. Co chvíli totiž vyndáváte z nohy nebo ruky pijavice, které si tohle místo značně oblíbily.

Na první pohled se snad ani nechce věřit, že tuhle nehostinnou džungli dobrovolně obývají lidé. Je tomu ale skutečně tak. Lidé z kmene Mentawai se přizpůsobili drsnému podnebí, zdejší fauně i flóře a tradicím svých předků. V jejich každodenním životě nechybí rituály, z nichž mnohé jsou pro našince zcela nepochopitelné.

Mačeta
Některé zvyky jsou pro našince nepochopitelné.
Zdroj:
Bigstockphoto

Sekání a pilování zubů za plného vědomí

Ano, tušíte správně. Jedním z nich je i pilování, sekání a broušení (často zdravých) zubů budoucích nevěst. Mezi muži kmene Mentawai totiž panuje přesvědčení, že žena je silná a atraktivní pouze tehdy, pokud jsou její zuby ostré a zpilované do špičky.

Asi nemusíme dvakrát zmiňovat, že celý proces sekání, pilování a broušení probíhá za plného vědomí ženy (často mladého děvčete), protože účinná analgetika (nebo snad lékaři) tady neexistují. Rituál má tak plně v kompetenci šaman, který k němu používá hrubý kotouč a pomocí něho a kamene zuby sesekává a piluje.

Ženina duše se prý během procesu lépe spojí s tělem

Cílem celého procesu je upilovat zuby ženy do ostrého tvaru, čímž si budoucí nevěsta zajistí, že o ni bude enormní zájem. Rituál má ovšem i další (a prý mnohem hlubší) podstatu. Muži z kmene Mentawai totiž věří, že takto týraným ženám se během procesu lépe spojí duše s tělem.

Dívky během rituálu nedostávají žádné tišící léky, a proto velmi trpí. O následném riziku zavlečení infekce a dalších problémů s upilovanými zuby se asi nemá smysl zmiňovat. Ženy nicméně tenhle rituál podstupují často s nadšením a dobrovolně. Žádná totiž nechce zůstat na ocet…

Lebky kmene Mentawai
Předci kmene Mentawai byli obávanými lovci lebek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

-1° 23' 46.7461", 98° 55' 18.2843"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Během čtení vás rozbolí zuby. Ženy na Sumatře si je totiž nechávají sekat a pilovat bez umrtvení