Přejít k hlavnímu obsahu

Po první menstruaci vrazí dívce do rtu kůl. Kultura Surmů se vám prostě vryje pod kůži, ať chcete, nebo ne

Existují zvyky a tradice, které dodržujeme rádi, a pak jsou takové, nad kterými zvídavě zvedáme obočí. Nebo rovnou křivíme ústa a klepeme si na čelo.

Jednu takovou dodržuje i starobylý kmen Surmů, který patří k nejpůvodnějším etnickým skupinám v Etiopii. Žijí izolovaně poblíž řeky Omo a nikdo dosud neví, kolik jich doopravdy je.

Pro turisty, kteří na ně narazí omylem, mohou být dokonce nebezpeční. Na prohlídku bez místního bodyguarda, kterému Surmové bezmezně důvěřují a k němuž zároveň vzhlížejí, se sem raději nevydávejte.

Surmové jsou totiž vybavení nejen zbraněmi, které se do téhle izolované části světa dostaly ze Súdánu, ale také neobyčejnou prchlivostí. A ta může být v určitých případech a momentech překvapení poměrně nebezpečná. To ale není ani zdaleka to, co vás na tomhle kmeni překvapí nejvíc.

Etiopské ženy z kmene Surma
Obvykle s první menstruací je spodní ret dívky poprvé propíchnut dřevěným kůlem, který se postupně vymění za talířky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ženy s tak „trochu“ jinou ozdobou

Místní ženy, které jsou součástí kmene, poznáte hned na první pohled. „Zdobí“ je totiž dřevěné kotoučky – nejprve jen drobné, pak větší a větší. Až do velikosti jejich věna. Než se ale do tohohle stádia propracují, čeká je poměrně dlouhá, náročná a bolestivá cesta.

Ta obvykle začíná s první menstruací. Aby toho neměly místní dívky málo, v den jejich prvního krvácení se jim do spodního rtu vrazí dřevěný kůl, který je pak vyměněn za první malý hliněný či dřevěný talířek. I tady platí, že čím větší, tím lepší. Pro muže z tohoto kmene jsou tak (pro nás asi zcela nepochopitelně) nejatraktivnější ženy s největšími talíři.

Žena z kmene Surma s talířkem ve rtu.
Čím větší talířek, tím atraktivnější žena je a tím větší věno může do společného života přinést.
Zdroj:
bigstockphoto

Dobrovolné jizvení

Tady je potřeba doplnit, že ačkoli jsou starobylé tradice Surmů poměrně děsivé a bolestivé, členové kmene je v naprosté většině případů podstupují dobrovolně. Dívky se tak mohou samy rozhodnout, zda bolestivou proceduru podstoupí, či nikoli. Asi nikoho ale nepřekvapí, že stále převažují ty, které se drží starých zvyků svých předků.

Na závěr jen doplníme, že ani muži z tohohle kmene nepřijdou zkrátka. Ti se naopak zdobí tzv. skarifikací – čili tvorbou jizev různě po těle. Na rozdíl od žen, pro které jsou hliněné talířky ve rtu symbolem krásy a atraktivity, muži dávají skarifikací na odiv svoje schopnosti. Typický muž z kmene Surma tak má třeba na pravé ruce tolik vpichů, kolik zabil nepřátel, a vpichy na levé ruce pak symbolizují, kolik má manželek.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

8° 40' 19.6217", 39° 17' 56.1719"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Po první menstruaci vrazí dívce do rtu kůl. Kultura Surmů se vám prostě vryje pod kůži, ať chcete, nebo ne