Přejít k hlavnímu obsahu

Muži z kmene Me'en vypijí litry krve denně přímo z rány zvířete. Ten nejtlustší po půlroce nemůže ani chodit

Ve světě existuje řada podivných a často i nechutných tradic, z nichž přechází mráz po zádech i těm nejotrlejším jedincům. Jednu takovou dodržují i muži z kmene Me'en v Etiopii.

Když na velikosti záleží

Zatímco jinde by pravděpodobně platilo, že krása rovná se štíhlost, muži z etiopského kmene Me'en to mají přesně naopak. Tady žádnou ženu kilometry daleko na štíhlou a vysportovanou postavu neuloví. Za kult krásy a symbol bohatství i hojnosti je zde totiž považováno obří břicho. A muž, který se pochlubí tím největším a nejmohutnějším, získá řadu výsad a bude navíc opěvován do konce svých dní.

Pouštění žilou a všudypřítomný hmyz

K největšímu břichu ovšem vede často náročná a dost nechutná cesta. Aby svobodní muži mohli soutěžit o titul vůdce kmene, jsou na šest měsíců vyhnáni do daleké a zapadlé chatrče, odkud nesmí odejít nebo se snad oddávat sexuálním radovánkám. Společnost jim dělá pouze oblíbená kmenová kráva. Té pravidelně pouští žilou a denně vypijí až 2 litry čerstvé krve. Pít ji ovšem musí bez zbytečného odkladu. Krev se totiž rychle sráží a samotnou „hostinu“ znepříjemňuje všudypřítomný hmyz.

Šestiměsíční martyrium

Protože kmen Me'en považuje krávy za posvátná zvířata, během krvavé hostiny muži zvířata nezabíjejí, ale pouze je ostrým kopím bodnou, vypijí svou denní dávku krve, ránu následně zalepí hlínou a takto krávu „vysávají“ po celou dobu zmíněných šesti měsíců. Krávu, která jim dodávala cenné tekutiny, po šesti měsících obětují. To ovšem až ve chvíli, kdy je zvolen nejtlustší muž. Mrtvá kráva je jejich formou daru bohům.

Muž v Etiopii
Tady rozhodně platí, že na velikosti záleží.
Zdroj:
Shutterstock

Zvracení na denním pořádku

Být v kmeni Me'en tím nejváženějším mužem je velká čest. Proto se není čemu divit, že svobodní muži obětují své půlroční vykrmovací kúře maximum. I když dennodenně čelí záchvatům zvracení, ve svém snažení neustávají a šestiměsíční rituál naprostá většina z nich dokončí. Výsledkem je nejen kompletně rozhozené trávení, ale také obří břicha a obezita, která mnohým mužům dokonce znemožňuje běžnou chůzi.

Tradice, která jen tak neskončí

Jakmile kmen po 6 měsících zvolí nového vůdce, projeví mu maximální oddanost a zaváže se ho oslavovat do konce jeho života. Zmíněný král se během velmi krátké doby opět začne stravovat střídmě jako předtím a rychle ztratí na váze. Koloběh ovšem pokračuje a tradice v této izolované části světa přetrvávají. Opět totiž přijde další generace svobodných mužů a celý rituál začne nanovo.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

6° 47' 47.7578", 37° 16' 29.7521"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Muži z kmene Me'en vypijí litry krve denně přímo z rány zvířete. Ten nejtlustší po půlroce nemůže ani chodit