Přejít k hlavnímu obsahu

Naše, nebo ničí! Ženy po první menstruaci znetvoří tetováním a dřevěným diskem vraženým do nosní chrupavky

Ve světě existují zvyky a tradice, z nichž mnohé nás upřímně pobaví, nad jinými nám zůstane nevěřícně rozum stát. Jinak to nebude ani v případě indického kmene Apatani, žijícího ve státě Arunáčalpradéš v údolí Ziro na východě země.

Místní ženy jsou již po staletí považovány za ty nejkrásnější široko daleko. Aby muži předešli jejich únosům, k nimž v minulosti často docházelo, po první menstruaci dívky znetvoří tetováním a dřevěným roztahovacím diskem vraženým do nosní chrupavky. Ve finále tak vyšlou jasný signál: „Tyhle ženy budou naše, nebo ničí!“

Ženy z kmene Apatani
Ženám z kmene Apatani propíchnou nosní chrupavku po první menstruaci.
Zdroj:
Bigstockphoto

O kráse ženy vypovídá velikost disku v chrupavce

Místní navíc tvrdí, že čím krásnější žena je, tím větší musí být zátka v jejích nosních dírkách. Stejně jako zátky, i tetování je černé. Linie vede svisle dolů od horní části čela až k bradě. Případnému lupiči by tak měl stačit jediný pohled, aby věděl, že tady mu pšenka nepokvete.

Kruté? Rozhodně. Šokující? Nepochybně! Tradice netvoření žen po první menstruaci je přitom poměrně mladá a praktikuje se tady teprve od roku 1970. Naštěstí byla poměrně nedávno zakázána a místní od ní tak pomalu upouštějí. Mladší ženy z kmene se už zdobí podle nejnovějších indických módních trendů.

Ženy s dřevěnými disky v nose.
Znetvoření kmenových žen je mělo ochránit proti únosům.
Zdroj:
Bigstockphoto

Společenský a tvrdě pracující kmen

Abychom si ale kmen Apatani nespojovali jen s krutostí a týráním žen, musíme dodat, že vyniká svou pestrou kulturou s různými festivaly. Mezi ty nejznámější patří Dree, během kterého probíhají modlitby za dobrou sklizeň a prosperitu celého lidstva. Dalším významným festivalem je i Myoko, který oslavuje přátelství.

Kmen je i přes poměrně značnou izolovanost známý též svými rozsáhlými znalostmi zemědělství. Jejich rýžová pole, která jsou zavlažována systémem kanálů a potrubí, produkují dvojité množství rýže. Málokdo ale tuší, že terasy byly vykopány ručně, bez pomoci zvířat nebo strojů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

27° 32' 40.3494", 93° 49' 7.5955"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Naše, nebo ničí! Ženy po první menstruaci znetvoří tetováním a dřevěným diskem vraženým do nosní chrupavky