Přejít k hlavnímu obsahu

Batmanovo vězení prý postavili duchové za jedinou noc

Kdo by neznal akční thriller „Temný rytíř povstal“, ve kterém exceloval legendární Christian Bale a nenapodobitelný Tom Hardy? A víte, že vězení Batmana, které se ve filmu objevilo, můžete reálně navštívit? Jde o indickou studnu Chand Baori, nacházející se nedaleko vesnice Abhaneri v indickém Rádžasthánu, 95 km od Džajpuru. Studnu tvoří neuvěřitelných 3500 schodů a je hluboká 13 pater. Podle legendy jí prý postavili duchové za jedinou noc. Ale pěkně popořádku.

Multifunkční studna

Tato studna, stejně jako nespočet jí podobných, byla v minulosti budována jako jezírko a sloužila k zavlažování i uskladnění potravin. Do studny vedou schody, po kterých místní sestupovali, aby si nabrali vodu, setkali se s ostatními, hodovali nebo se oddávali náboženským rituálům.

Studna Chand Baori
Že je vám tohle místo něčím tolik povědomí? Pravděpodobně jste ho viděli ve filmu Temný rytíř povstal.
Zdroj:
Bigstock.com

Proč je studna takový unikát?

Chand Baori je nejen ukázkou rozumného a praktického řešení, ale také architektonickým divem. Proč? To se dozvíte v následujících řádcích.

3500 schodů a třináct pater

Studna je hluboká asi 30 metrů a na její dno vede 3 500 schodů. Vybudována byla v 9. století našeho letopočtu během vlády Chandských králů. Legendy i spousta místních tvrdí, že studnu vybudovali duchové během jediné noci. Podobných studen je v Indii nespočet. Chand Baori je ale přece jen něčím unikátní. Na horním podlaží se totiž nachází rozlehlá galerie s mnoha oblouky. Tyto oblouky nabízejí úchvatné pohledy do vnitřku stavby.

Několik chrámů i lázně

Vstup do studny najdete na její severní straně, kde se nachází i několik svatyň, kam místní umístili obrazy různých božstev, jako je Ganéša, Mahishasura nebo Durga. Několik chrámů je ale rozeseto také různě po vnitřní stěně stavby. V minulosti se tady konaly náboženské obřady. Kromě chrámů zde můžete spatřit i několik menších místností, které sloužily jako jídelny nebo k uskladnění potravin. V jedné z nich se dokonce v minulosti nacházela i lázeň pro panovníka a jeho rodinu. Svatá voda k ní byla čerpána pomocí ručních přelévacích mechanismů.

Schody studny Chand Baori
Ve filmu Temný rytíř povstal sloužila studna jako vězení Batmana.
Zdroj:
Bigstock.com

Přírodní lednička a ďábelský výstup

Další předností studny Chand Baori je i to, že místním slouží v parných letních dnech jako lednička. Teploty na spodním patře jsou totiž vždy o pět až šest stupňů nižší, než teploty na patře nejvyšším. Studna je v současnosti oblíbeným místem turistů a cestovatelů z celého světa. Sestoupit do jejích chladnějších útrob a opět vystoupat na zemský povrch je ale vskutku náročné.

 
 

Místo

24° 56' 24.4896", 75° 43' 55.9812"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Batmanovo vězení prý postavili duchové za jedinou noc