Přejít k hlavnímu obsahu

České zámky jsou pohádkové. Tyhle byste měli navštívit

Češi zámky prostě milují! Oblíbené turistické cíle každoročně lákají do svých útrob miliony návštěvníků, kteří obdivují honosné komnaty, z nichž dýchá dávná krása a historie i jedinečné artefakty a památky. 

Mnohé stavby se navíc objevují ve starších i moderních pohádkách. Máme pro vás 7 tipů na ty nejkrásnější zámky, které si rozhodně zaslouží vaši návštěvu.

Červená Lhota: nejpohádkovější zámek Česka

Vodní zámek Červená Lhota se řadí k těm vůbec nejpohádkovějším zámkům v Česku. Stavbu jste totiž mohli vidět v celé řadě příběhů o dobru a zlu. Rozpomeňte se třeba na Zlatovlásku, pohádku O zatoulané princezně, O kráse a štěstí či Princezně na hrášku. Zámek se objevil také ve filmech o panu Vokovi, kterého ztvárnili Miloš Kopecký a o 9 let později Martin Růžek.

Červená Lhota
Na zámku Červená Lhota se natáčelo nespočet českých pohádek. Jmenovat můžeme třeba Zlatovlásku, pohádku O zatoulané princezně nebo Princeznu na hrášku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Renesanční zámek najdete ve východní části jižních Čech na severu Jindřichohradecka. K zámku náleží i rybník, park a několik hospodářských budov. Od roku 2001 je Červená Lhota národní kulturní památkou České republiky.

Prohlídka zámku trvá necelou hodinku, během které uvidíte 16  pokojů představujících bydlení šlechty v 19. století a na začátku 20. století.

Červená Lhota je třetím nejnavštěvovanějším zámkem v Jihočeském kraji a ročně ho navštíví něco kolem 80 000 návštěvníků.

Kdy se na zámek vydat: v květnu a září denně kromě pondělka od 9.30 do 16.00 hod., od června do konce srpna denně kromě pondělka od 9.30 do 17.00 hod., v říjnu o víkendech od 9.30 do 16.00 hod. 

Vstupné: 180 Kč, snížené vstupné 140 Kč, děti 6–18 let 50 Kč

5 hradů v Česku, které rozhodně musíte navštívit

Hluboká nad Vltavou: zámek prvních českých princezen

Pokud bychom uspořádali netradiční soutěž s názvem Miss Zámek pravděpodobně byste dokázali celkem jasně a bez zaváhání odhadnout vítěze. Pravděpodobně by jím byl ten nejfotografovanější a nejhonosnější zámek u nás Hluboká nad Vltavou. Zámek najdete asi patnáct kilometrů severně od Českých Budějovic a ročně ho navštíví necelých 300 000 návštěvníků, kteří obdivují jeho romantické vzezření.

Hluboká nad Vltavou
Hluboká nad Vltavou je považována za nejkrásnější zámek u nás. I tady se točilo nespočet pohádek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Málokdo ale ví, že Hluboká byla dříve barokní stavbou. Do romantického stylu byla přestavěna až v polovině 19. století. Předlohou se stal britský královský zámek Windsor, který uchvátil knížete Jana Adolfa II. Schwarzenberga. Ten do Británie pravidelně cestoval a jako vážený host se zúčastnil dokonce i korunovace britské královny Viktorie v roce 1838. Zajímavostí Hluboké je i to, že se tady natáčela vůbec první česká pohádka Pyšná princezna (1952).

Kdy se na zámek vydat: v dubnu, září a říjnu denně kromě pondělka od 9.30 do 16.30 hod., v květnu a červnu denně kromě pondělka od 9.00 do 17.00 hod., v červenci a srpnu denně od 9.00 do 17.00 hod., od listopadu do března denně kromě pondělka od 9.00 do 16.00 hod. 

Vstupné: 280 Kč, snížené vstupné 80 Kč

10 méně známých hradů v Česku: malebná a romantická místa, sudy s vínem i pokladem nebo pivovar

Zámek Lednice: nejkrásnější moravský zámek

Jihomoravský kraj není jen o koštýřích plných lahodného vína a nekonečných vinných stezkách. Najdete tady i jeden zámecký skvost s okouzlujícím parkem a maurským minaretem. Ano, tušíte správně, řeč je o novogotickém (původně renesančním) zámku Lednice, který najdete na pravém břehu Dyje, přibližně 12 km východně od Mikulova. Lednické panství získali roku 1249 Liechtensteinové a patřilo jim bezmála 700 let.

Lednice zámek
K zámku náleží rozhlehlý zámecký park s ostrůvky a maurským Minaretem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Součástí zámeckého areálu je i rozsáhlý zámecký park vybudovaný na počátku 19. století. V parku se nachází mnoho vzácných dřevin, rybníků a pozoruhodných staveb. Kromě maurského Minaretu tady najdete i pseudogotickou napodobeninu hradní zříceniny známkou jako Janův hrad. Překrásný zámek, který je součástí seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO, jste mohli vidět třeba v pohádce O zakletém hadovi, O Malíčkovi, Šípková Růženka nebo Sedmero krkavců.

Kdy se na zámek vydat: v únoru a březnu, v listopadu a prosinci do (17. 12.) o víkendech od 10.00 do 16.00 hod., v dubnu a říjnu o víkendech od 9.00 do 16.00 hod., v květnu, červnu a září denně kromě pondělka od 9.00 do 17.00 hod., v červenci a srpnu denně od 9.00 do 17.00 hod.

Vstupné: 300 Kč, snížené vstupné 90 Kč

Zatoulejte se na Bezděz. Je jedním z nejzajímavějších hradů u nás

Český Krumlov: druhý největší komplex u nás

Rožmberský klenot najdete 22 km jihozápadně od Českých Budějovic. Už několik desítek let přitahuje nejen turisty, ale také filmaře.  Natáčela se tady pohádka Z pekla štěstí i Tři životy, film Řeka čaruje, a vidět jste ho mohli i ve snímku Jen ho nechte, ať se bojí.

Zajímavostí tohoto komplexu je to, že po Pražském hradu jde o druhý nejrozsáhlejší historický komplex u nás. Tvoří ho čtyřicet budov a palácových stavení, soustředěných kolem pěti zámeckých nádvoří, a sedm hektarů zámecké zahrady. Komplex je taktéž součástí seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO.

Český Krumlov
Český Krumlov je druhým největším komplexem u nás. Zároveň jde o nejnavštěvovanější zámek v ČR.
Zdroj:
Bigstockphoto

Návštěvníci si mohou vybrat jednu ze dvou prohlídkových tras, přičemž první je provede původními renesančními a barokními apartmány, zámeckou kaplí sv. Jiří, eggenberským sálem a slavným rokokovým maškarním sálem. Druhý okruh pak návštěvníky seznámí s historií rodu Schwarzenbergů.

Kdy se na zámek vydat: v dubnu, květnu, září a říjnu denně kromě pondělí od 9.00 do 17.00 hod., od června do konce srpna denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hod., 

Vstupné: 240 Kč, snížené vstupné 190 Kč

Na skok do renesance: Poznejte nejkrásnější české renesanční stavby

Zámek Sychrov: jediný zámek s královským apartmá pro vyvolené

Kdo by neznal pohádku Nesmrtelná teta s excelující Jiřinou Bohdalovou? A víte, že právě tenhle snímek se natáčel na zámku Sychrov? Opravdu! Novogotický zámek sloužil po mnohá desetiletí jako rezidence francouzskému rodu Rohanů. Jako jediný v republice má Sychrov klasické královské apartmá, které je připraveno pro nejvýznamnější (a samozřejmě také nejzámožnější) hosty.

Sychrov
Také tenhle zámek můžete znát z celé řady pohádek a filmových příběhů. Zmínit musíme třeba Nesmrtelnou tetu s úžasnou Jiřinou Bohdalovou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Součástí zámeckého komplexu je i anglický park, který patří k nejkrásnějším a nejbohatším sbírkám v Čechách. Zámek je součástí Libereckého kraje a nabízí 3 návštěvnické okruhy, noční prohlídky, ukázky sokolnictví, koncerty. Skvělé je, že tenhle pohádkový skvost je otevřený celoročně a to každý den včetně pondělí.  Absolvovat ho navíc můžete i s opravdovou princeznou (průvodkyní v kostýmu).

Kdy se na zámek vydat: v dubnu, září a říjnu denně od 9.00 do 15.30 hod., od května do konce srpna denně od 9.00 do 16.30 hod., v listopadu a prosinci (do 23. 12.) denně od 10.00 do 14.00 hod.

Vstupné: 260 Kč, snížené vstupné 210 Kč, děti 6–17 let platí 80 Kč

Zámek Orlík nad Vltavou: malebné spojení zámku s vodou

Romantické exteriéry, které vytváří zámek na vodním břehu, a neméně okouzlující interiéry. Tak by se dal stručně a jasně popsat Orlík. Do kdy sahá jeho historie, se přesně neví. Ve 13. století tu ale jistojistě stála pevnost, která měla být ochranným bodem na obchodní stezce a na níž se vybíralo clo z plavby po Vltavě.  

Později se z pevnosti stal gotický hrad, jak se sluší a patří, a kolem roku 1588 už se mohl pyšnit renesančním zámeckým kabátkem. Interiéry krásně a bohatě vyzdobili Schwarzenbergové. Jsou dokonalými svědky o tehdejším šlechtickém životním stylu.

zámek Orlík
Zámek společně s vodní hladinou vytváří nezaměnitelnou scenérii.
Zdroj:
Shutterstock

Kromě samotného zámku vás určitě zaujme i velkorysý zámecký park, který tu vznikl po roce 1802. 

Kdy se na zámek vydat: od začátku dubna do konce června, v září a říjnu jen o víkendech od 9.00 do 16.00 hod., o letních prázdninách denně kromě pondělí od 9.00 do 17.00 hod. 

Vstupné: 450 Kč/osoba, snížené vstupné je 350 Kč, rodinné vstupné 900 Kč.

Spletitý osud zámku v Lipové. V dnešní zřícenině byly i kasárny

Zámek Konopiště: za životem Františka Ferdinanda d’Este

Původně na místě dnešního zámku vznikl ve 13. století hrad, jemuž byly předlohou francouzské kastely. Do pseudohistorického romantického stylu ho nechal nadšeně upravit František Ferdinand d’Este, současnou podobu tedy získal na přelomu 19. a 20. století. O návrhy se postarali čeští i rakouští architekti. 

Když se na zámek vypravíte, můžete si prohlédnout reprezentační a hostinské pokoje, soukromý pokoj Františka Ferdinanda d’Este, zbraně i lovecké trofeje. Vynechat byste neměli Lovecký okruh (spojuje tři prohlídkové okruhy a zavede vás i na tajné schodiště ve věži), Muzeum sv. Jiří, v němž jsou k vidění nejrůznější artefakty uměleckých řemesel od 15. do počátku 20. století, střelnici, zámecký park a skleníky.

zámek Konopiště
Zámek Konopiště je neoddělitelně spjat s Františkem Ferdinandem d’Este.
Zdroj:
Shutterstock

Konopište jste jistě spatřili v pohádkách Pyšná princezna nebo Jak se budí princezny, Z pekla štěstí a v dalších. Objevil se taky v seriálu Chobotnice a ve filmech Jáchyme, hoď ho do stroje nebo Jára Cimrman ležící, spící

Kdy se na zámek vydat: v dubnu, květnu a září denně kromě pondělí od 10.00 do 12.00 hod. a od 13.00 do 16.00 hod., od června do konce srpna denně kromě pondělí od 10.00 do 12.00 hod. a od 13.00 do 17.00 hod., v říjnu a listopadu od 10.00 do 12.00 hod. a od 13.00 do 15.00 hod.

Vstupné: 280 Kč, snížené vstupné 220 Kč.

Použité zdroje:

  • zamekorlik.cz/
  • kudyznudy.cz/aktivity/na-konopiste-za-frantiskem-ferdinandem
  • zamek-sychrov.cz/
  • kudyznudy.cz/aktivity/prohlidka-hradu-a-zamku-v-ceskem-krumlove
  • zamek-lednice.com/cs 
  • kudyznudy.cz/aktivity/zamek-hluboka-nad-vltavou-neogoticky-klenot-pris
  • kudyznudy.cz/aktivity/zamek-cervena-lhota 
 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

České zámky jsou pohádkové. Tyhle byste měli navštívit