Přejít k hlavnímu obsahu

Kuře Vindaloo, Tikka Masala a další indická jídla, která musíte ochutnat

Indická kuchyně je nesmírně rozmanitá, chutná a výrazná. Zamilují si ji hlavně nadšenci do ostrých a sladkých jídel. Tady je pár receptů, kterým naprosto propadnete.

Kuře Vindaloo

Kuře Vindaloo
Pokrm Vindaloo je pekelně pálivý. Znát ho můžete z oblíbeného seriálu.
Zdroj:
Shutterstock

Pokud patříte mezi příznivce nesmrtelného Červeného trpaslíka, pak tenhle pokrm znáte. Minimálně tedy z vyprávění. Jak si připravit pořádný indický vypalovák?

Budete potřebovat kuřecí prsa, 4 zralá rajčata, 5 cm zázvoru, 4 stroužky česneku, 4 ks chilli papriček, půl litru hovězího vývaru, 4 lžíce přepuštěného másla, 3 velké cibule, třtinový cukr, jablečný ocet, 2 lžičky mletého hřebíčku, kurkumy, mleté skořice a po lžičce koriandru, kardamomu, římského kmínu, černého pepře, garam masala a černého hořčičného semínka.

Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na cca 2 centimetrové kostky. Naložte ho (ideálně přes noc) do směsi hřebíčku, koriandru, kardamomu, pepře, římského kmínu, garam masaly a skořice. Druhý den vyndejte z lednice a nechte „ohřát“ na pokojovou teplotu.

Na větší pánvi si rozpusťte přepuštěné máslo, na kterém orestujete nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte hořčičné semínko, zprudka osmažte a přisypejte marinované maso. Poprašte kurkumou, přidejte nasekaný česnek, zázvor nakrájený na kostičky, spařená a slupky zbavená nakrájená rajčata a chilli papričky.

Nechte zprudka opéct, a poté zalijte hovězím vývarem. Přidejte trochu cukru a pokapejte jablečným octem. Pokud je směs příliš hustá, podlijte ji vodou. Nechte dusit hodinu. Hotové vindaloo můžete ještě dochutit cukrem a octem. Podávejte s rýží nebo plackou naan. Zdobte čerstvými lístky koriandru.

TOP 10 mexické kuchyně: maso s čokoládou, jídlo v barvách vlajky i dobrota, která má svůj den

Kuřecí Tikka Masala

Tikka Masala
Oblíbený indický pokrm, který staví na aromatickém koření, je plný roztodivných chutí.
Zdroj:
Shutterstock

Pokud si netroufáte na pikantní kuřecí vindaloo, můžete zkusit jeho slaďoučkou variantu Tikka Masala. Jde sice o náročnější recept, (alespoň tedy co se týče ingrediencí), výsledek vás ale bude bavit!

Na marinádu budete potřebovat asi půl kila očištěných kuřecích prsou, 1 kelímek bílého jogurtu řeckého typu, cca 3 centimetry nastrouhaného zázvoru, dva stroužky česneku, 1 lžičku římského mletého kmínu, 1 lžíci koření tandoori masala a sůl.

Samotnou omáčku si pak připravíte ze čtyř lžic slunečnicového oleje, 1 velké cibule, 2 rajčat, 2 cm strouhaného zázvoru, 2 stroužků česneku, 1 lžičky kurkumy, 1 lžičky římského mletého kmínu, 1 lžičky indického kari, kousku skořice, kardamomu, 2 hvězdiček badyánu, 4 bobkových listů, 150 ml vysokoprocentní smetany na šlehání, 1 plechovky krájených masitých rajčat, hrsti čerstvého koriandru, soli a pepře. Milovníci pálivých jídel můžou přihodit chilli papričky.

Začněte masem, které by se mělo v lednici marinovat alespoň 24 hodin. Ve větší míse si připravte marinádu, do které ponoříte očištěná a omytá kuřecí prsa, rozkrájená na cca 4 cm kostičky. Nechte maso odpočívat v lednici.

Druhý den se vrhněte na samotnou přípravu tohohle indického skvostu. Troubu si předehřejte na 250 stupňů a začněte omáčkou. Do větší pánve nalijte olej, osmažte na něm cibuli, přidejte zázvor, česnek, mletý římský kmín, kurkumu a indický kari. Vše společně orestujte (nespalte!) a po orestování přidejte na kostičky nakrájená čerstvá rajčata, rajčata z plechovky, skořici, kardamom, badyán, bobkový list, smetanu a sůl. Provařte asi 15 minut.

Po provaření dochuťte cukrem a solí a ze základu omáčky vyndejte bobkový list, kardamom, badyán a skořici. Do předehřáté trouby vložte maso, které jednoduše rozprostřete na plech a pečicí papír. Pečte asi 10 minut tak, aby maso zůstalo šťavnaté, ale ne syrové. Omáčku rozmixujte ponorným mixérem, přidejte propečené maso a vařte asi ještě hodinku. Podávejte opět s rýží nebo zmíněnou plackou naan.

Baklava je přehlídka tuku a cukru, vaše srdce si ale hned získá

Zeleninové biryani

Zeleninové biryani
Nešmakuje vám maso? Připravte si vegetariánské indické jídlo, které bude hotové za třicet minut!
Zdroj:
Shutterstock

 
Pokud vám maso tak úplně nešmakuje, máme pro vás i jeden ryze vegetariánský recept, který si zamilují všichni bez výjimky. Recept je opět maličko náročnější na suroviny, jeho příprava vám ale zabere maximálně půlhodinku.

Připravte si 2 lžíce rostlinného oleje, 2 hrnky rýže basmati, 4 hrnky vody, 2 velká rajčata, 50 g čerstvého hrášku, 2 středně velké mrkve, 5 ks bobkového listu, 3 ks kardamomu, 1 celou skořici, 5 ks hřebíčku, koření garam masala, kurkumu, 2 lžičky soli a hrst kešu ořechů.

A co takhle pravý a poctivý guláš, který má pěkně nechutnou historii?

Omáčku pak připravíte ze 4 stroužků česneku, 2 cm zázvoru, hrsti mátových lístků, hrsti lístků koriandru, 3 rajčat, 2 středně pálivých chilli papriček a jednoho hrnku vody.

Začněte přípravou omáčky. Na pomoc si přizvěte ponorný mixér a vysokou nádobu. Do té nasypejte česnek, zázvor, lístky máty a koriandru, rajčata, chilli papričky, hrnek vody a vše rozmixujte. Nechte odpočinout a rozpalte si pánev. Nasucho na ní osmahněte bobkový list, kardamom, rozlomenou skořici a hřebíček. Koření nespalte! Dostalo by nepříjemnou pachuť.

K orestovanému koření, které naplní domácnost neuvěřitelnou vůní, přidejte rozmixovanou omáčku a promíchejte. Postupně k omáčce přidejte nakrájená rajčata, mrkev a hrášek, propláchnutou rýži, vodu, koření garam masala, kurkumu a sůl. Vše dobře promíchejte, ochutnejte, případně ještě dochuťte. Zeleninové byriani vařte asi 25 minut a servírujte s opraženými kešu oříšky.

Dal Makhani

Dal Makhani
V Indii tvoří základ pokrmů luštěniny na nespočet způsobů. Jedním z nich je i máslová čočka.
Zdroj:
Shutterstock

Jen málokterý indický pokrm se obejde bez luštěnin. A pokud nemáte s jejich konzumací problém, připravte si jedno typicky luštěninové indické jídlo, pro jehož přípravu v Indii používají až 60 různých druhů luštěnin.

Na Dal Makhani budete potřebovat 1 hrnek černé čočky, půl hrnku černých fazolí, 2 centimetry čerstvého zázvoru, 4-5 lžic másla (může být i ghí), 2 střední červené cibule, 5–8 stroužků česneku, 4 velká masitá rajčata, 1 hrnek rajčatového protlaku nebo passaty, 1,5 lžičky koření garam masala, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku římského kmínu, 250 ml smetany, chilli, sůl a pepř na dochucení.

Čočku a fazole si přes noc namočte do vody, do které nasypete sůl, přikrájíte zázvor a chilli. Druhý den vodu slijte a luštěniny uvaříte v hrnci do měkka. Pokud se voda odpaří, dolijte ji. Jakmile vznikne kašovitá hmota, stáhněte hrnec z plotny a nechte vychladit.

Nachystejte si druhý hrnec, kam nakrájíte cibulku s česnekem. Nechte zesklovatět na másle nebo ghí a přisypejte všechno koření. Po pár minutách zbývá už jenom přidat rajčata nakrájená na kostičky. Přilijte protlak a vše smíchejte s luštěninovou kaší. Vařte klidně několik hodin. Nakonec vše důkladně rozmixujte ponorným mixérem a přilijte zahřátou smetanu. Podávejte s rýží basmati nebo s plackou naan.

Italská focaccia se vám rozplyne na jazyku na kterýkoli způsob

Momo knedlíčky

Indické knedlíčky Momo
Plněné knedlíčky můžete ochutnat v řadě asijských zemí. A Indie není výjimkou.
Zdroj:
Shutterstock

V Indii se prolíná několik druhů kuchyní. Proto tady můžete narazit i na plněné knedlíčky, které znáte spíše z Číny nebo Vietnamu. Tyhle momo knedlíčky, které pochází původně z Tibetu, existují v mnoha variantách. Ve finále je tak pouze na vás, čím si je naplníte. Tady je jeden z tradičních receptů.

Na momo knedlíčky budete potřebovat jednu větší cibuli, olej, sůl, 1 kávovou lžíci sezamového oleje, 900 g zeleniny (např. zelí, mrkev, + zázvor a česnek), 2 misky hladké mouky, 2 polévkové lžíce sójové omáčky a studenou vodu.

Gruzínské chačapuri: milovníci sýra se budou olizovat

Těsto na momo knedlíčky si připravíte z hladké mouky, do které nalijete čtvrt až půl sklenice vody, přilijete asi půl lžičky oleje a osolíte. Těsto zadělávejte zhruba pět minut. Ve finále by mělo být jemné a vláčné. Po zadělání ho nechte odpočinout v pokojové teplotě.

Mezitím si připravte zeleninovou náplň. Cibuli, zelí a mrkev nakrájejte nadrobno a vše osmažte na pánvi s troškou oleje. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor a směs osolte. Jakmile zelenina změkne, nechte ji vychladnout.

Z těsta vyválejte placku a vykrajujte kolečka o průměru 10 cm. Na každé kolečko těsta vložte zeleninovou směs, přehněte a okraje přitiskněte. Místo, kde těsto překládáte, potřeme vodou. Vařte v páře zhruba 5–7 minut.

Butter Chicken

Butter chicken
Tuhle dobrotu si zamilujete. Její příprava sice zabere více času, výsledek je ale excelentní!
Zdroj:
Shutterstock

Pokud si na indický vypalovák v podobě vindaloo netroufnete, zkuste jeho jemnější a méně pikantní variantu v podobě butter chicken. Jak si tuhle dobrotu připravit?

Na marinádu, do které den předem naložíte na kostky nakrájená kuřecí prsa budete potřebovat 3 lžíce citrónové šťávy, 2 nastrouhané stroužky česneku, 2 cm nastrouhaného zázvoru, 1 lžíci koření garam masala, 1 malý kelímek bílého jogurtu. Jakmile směs připravíte a dobře promícháte, maso do ní naložte a nechte ho odpočívat do druhého dne v lednici. 

Na omáčku si připravte větší hrnec, do kterého nalijete olej nebo přepuštěné máslo. Na něm osmažte 4 nasekané stroužky česneku a kostičky nakrájenou větší cibuli. Jakmile bude obsah hrnce zlatavý, přidejte k němu 2 lžíce garam masala, 1 lžičku mletého koriandru, 2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky kurkumy, špetku skořice a chilli podle chuti. 

Poté, co se koření rozvoní, ho zalijte plechovkou konzervovaných a na kostičky nakrájených rajčat. Přidejte kelímek 33% smetany a vše důkladně rozmixujte ponorným mixérem. Pokud budou rajčata málo sladká, můžete dosladit cukrem, medem nebo čekankovým sirupem. Do připravené směsi přidejte naložené maso a nechte mírně probublávat zhruba 1–2 hodiny. Občas promíchejte. Po vypnutí sporáku přidejte do směsi lžíci másla a servírujte s quinoou, bulgurem nebo rýží. 

Co ochutnat v Chorvatsku: mleté maso ve vinném listu nebo guláš s rybami

Aloo Gobi

Indický pokrm Aloo Gobi
Květák a brambory – že vám tahle kombinace nejde dohromady? Zkuste si ji připravit!
Zdroj:
Shutterstock

Indická kuchyně je bohatá taky na řadu vegetariánských receptů. Jedním z nich je méně známé Aloo Gobi. Jak na jeho přípravu?

Potřebovat budete 100 gramů kešú oříšků, které se pár hodin před vaření namočte do 250 ml horké vody. Dále budete potřebovat jeden menší květák, 600 gramů nových brambor, které přepůlíte nebo rozkrájíte na menší kousky. 

Chybět by vám neměla ani jedna větší cibule, cca 25 gramů čerstvého zázvoru, šest stroužků česneku, svazek koriandru, chilli paprička, limetka rozkrájená na klínky, 3 čajové lžičky mleté kurkumy, 2 čajové lžičky koření garam masala, čajová lžička římského kmínu, kokosový olej, 180 ml kokosového mléka, sezamová semínka, rýže a bílý jogurt k podávání. 

Německý currywurst, to není jen párek s kečupem

Květák dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a vařte cca 15–20. Na posledních deset minut k němu přidejte na menší kousky pokrájené brambory. Po uvaření vše sceďte, nechte vychladnout a květák rozkrájejte na menší kousky. Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů. 

Brambory s květákem dejte do pekáče, posypejte polovinou připravené kurkumy a římským kmínek, zakápněte kokosovým olejem, osolte a dejte péct na cca 10 minut. Zbylý kokosový olej rozehřejte v pánvi, přisypejte k němu nakrájenou cibuli a opečte do zlatova. K cibuli přidejte česnek, zázvor a další čtyři minuty  opékejte. Přisypejte garam masala, zbylou kurkumu, římský kmín a asi ještě minutu opékejte. 

Ke směsi nasypejte nadrobno nakrájené koriandrové stonky, polovinu chilli a 250 ml vody. Slijte namočené kešu ořechy a nasypejte je do pánve. Vše rozmixujte na pastu a navrstvěte na květák v pekáči. Pečte dalších 40 minut. Podávejte posypané koriandrem, sezamovým semínkem, chilli a nasucho opečenými a podrcenými kešu oříšky. Nezapomeňte přidat klínky limetky, rýží a lžíci jogurtu.

Kootu

Indický pokrm Kootu
Kootu opět dominuje čočka. Tentokrát žlutá s exotickým nádechem kokosu.
Zdroj:
Shutterstock

Taky další indický pokrm se řadí mezi hlavní chody. Jeho název je Kootu a opět potěší milovníky bezmasých jídel. Jak si pokrm s exotickým nádechem kokosu připravit?

Potřebovat budete dvě hrsti mraženého hrášku, půl menší cukety, 1 větší cibuli, půl hrnku loupané žluté čočky, 2 kusy bobkového listu, 2 lžíce mleté kurkumy, 2 lžíce rostlinného oleje nebo ghí, 2 polékové lžíce celých hořčičných semínek, 2 polévkové lžíce kokosového másla, chilli a sůl dle chuti, 2 lžíce mletého římského kmínu, šťávu z jednoho citronu a 3 polévkové lžíce tučného bílého jogurtu.

Jako první si dejte vařit žlutou čočku, a to společně s bobkovým listem a kurkumou. Dále si omyjte a očistěte cuketu a pokrájejte ji na menší kostičky. Cuketu pak po zhruba 5–8 minutách vaření přidejte k čočce a pokračujte ve vaření na středním plamenu dalších 10 minut. Dle potřeby můžete ingredience podlít vodou, aby se nepřipalovaly ke dnu hrnce. Nakonec ještě vsypte k surovinám hrášek a povařte asi tři až pět minut, aby byl měkký. Poté pokrm odstavte z plotny. 

Připravte si velkou a hlubokou pánev, do které vlijete trochu oleje nebo ghí. Na něm orestujete hořčičná semínka a na kostičky nakrájenou cibulku. Vše dochuťte solí. Vedle si v menší misce připravte směs z povoleného kokosového másla, chilli koření a mletého římského kmínu. Tuto směs přilijte k restované cibuli, přidejte asi čtyři lžíce studené vody a nechte projít varem. Nakonec k cibulovému základu s kořením vsypte uvařené luštěniny, dochuťte šťávou z citronu, promíchejte, prohřejte a hotové Koottu podávejte třeba s vařenou rýží nebo bulgurem. 

Sýr na sladko? Kanafeh vás po třetím soustu dostane

Placičky Pakora

Cibulové placičky pakora
Cibulové placičky pakora můžete jíst jen tak nebo jako přílohu, či dobrotu k pivu nebo vínu.
Zdroj:
Shutterstock

V indické kuchyni nesmí chybět ani Pakora, což jsou vlastně malé cibulové smaženky, které se v Indii podávají jako samostatný pokrm příloha nebo jen pochoutka k vínu či pivu. Jak si je připravit? 

Potřebovat budete 3 velké červené cibule, 5 cm čerstvého zázvoru, 2 čerstvé chilli papričky střední velikosti i pálivosti, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 lžičku sušeného chilli, 6 lžic mouky, 1 vejce, sůl, pepř a ½ dcl vody.

Tzatziki: Pokrm, který nevědomky komolíme a Řekové na něj nedají dopustit

Cibuli si nakrájejte na podélné tenké proužky a nasypejte ji do větší misky. Přidejte k ní na kostičky nakrájený zázvor, na malé proužky pokrájené chilli papričky, vejce a ostatní suroviny. Vše důkladně promíchejte a dle hustoty těsta přilijte vodu. Nechte chvíli dostát.

Připravte si pánev, do které nalijete silnou vrstvu oleje. Přidejte lžíci přepuštěného másla a kokosový olej. Vrstva tuku by měla být alespoň 1,5 cm. Zahřejte na střední teplotu a lžící nebo rukou tvarujte malé placičky, které osmažíte v rozpáleném oleji. Pamatujte, že Pakora je nejlepší, pokud se konzumuje teplá, ale i studená je skvělá.

Korma s kuřecím masem

Indický pokrm korma
Tuhle dobrotu si zamilují všichni, kdo milují originální snoubení slďoučkých rajčat a chilli.
Zdroj:
Shutterstock

V typické indické omáčce zvané Korma se snoubí jak jemnost kokosového mléka a rajčat, tak i kořenitost kurkumy, římského kmínu nebo orientální směsi garam masala. Jak si tuhle dobrotu připravit?

Potřebovat budete 1 polévkovou lžíci oleje nebo přepuštěného másla, 200 gramů kuřecích prsou, jednu cibuli, půl lžičky mletého římského kmínu, půl lžičky garam masala, pastu připravenou ze tří stroužků česneku a „palce“ čerstvého zázvoru, jednu chilli papričku, menší rajče, kurkumu, sůl dle chuti, půl hrsti nasekaného koriandru a 200 ml kokosového mléka.

Jako první si nakrájejte cibuli najemno. Orestujte ji v rozpáleném oleji. Jakmile chytne tu správnou barvu, přidejte k ní chilli papričku, pastu z česneku a zázvoru a opékejte zhruba půl minuty. Po této době vsypte k surovinám i římský kmín, garam masalu, sůl, kurkumu, vložte pokrájené kuřecí maso, kousky omytého rajčete, promíchejte a opékejte na středním plamenu asi 10–15 minut

Nakonec vlijte do hrnce připravené kokosové mléko, hrnec zakryjte poklicí a pokračujte ve vaření asi 40 minut. Hotovou kormu podávejte s nasekaným koriandrem, s vařenou rýží či s indickým chlebem naan

Kremšnita: lahodný dotek vanilky si nejlíp vychutnáte v okolí Bledu

Použité zdroje:

  • spektrumzdravi.cz
  • apetitonline.cz
  • indickerecepty.cz
 
 

Místo

22° 3' 46.6596", 79° 18' 6.1488"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kuře Vindaloo, Tikka Masala a další indická jídla, která musíte ochutnat