Indická kuchyně

Indická kuchyně je nesmírně rozmanitá, chutná a výrazná. Zamilují si ji především nadšenci do ostrých a sladkých jídel. Tady je pár receptů, kterým naprosto propadnete.
Pokud patříte mezi příznivce nesmrtelného Červeného trpaslíka, pak tenhle pokrm znáte. Minimálně tedy z vyprávění. Jak si připravit pořádný indický vypalovák?
Budete potřebovat kuřecí prsa, 4 zralá rajčata, 5 cm zázvoru, 4 stroužky česneku, 4 ks chilli papriček, půl litru hovězího vývaru, 4 lžíce přepuštěného másla, 3 velké cibule, třtinový cukr, jablečný ocet, 2 lžičky mletého hřebíčku, kurkumy, mleté skořice a po lžičce koriandru, kardamomu, římského kmínu, černého pepře, garam masala a černého hořčičného semínka.
Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na cca 2 centimetrové kostky. Naložte ho (ideálně přes noc) do směsi hřebíčku, koriandru, kardamomu, pepře, římského kmínu, garam masaly a skořice. Druhý den vyndejte z lednice a nechte „ohřát“ na pokojovou teplotu.
Na větší pánvi si rozpusťte přepuštěné máslo, na kterém orestujete nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte hořčičné semínko, zprudka osmažte a přisypejte marinované maso. Poprašte kurkumou, přidejte nasekaný česnek, zázvor nakrájený na kostičky, spařená a slupky zbavená nakrájená rajčata a chilli papričky.
Nechte zprudka opéct, a poté zalijte hovězím vývarem. Přidejte trochu cukru a pokapejte jablečným octem. Pokud je směs příliš hustá, podlijte ji vodou. Nechte dusit hodinu. Hotové vindaloo můžete ještě dochutit cukrem a octem. Podávejte s rýží nebo plackou naan. Zdobte čerstvými lístky koriandru.
Pokud si netroufáte na pikantní kuřecí vindaloo, můžete zkusit jeho slaďoučkou variantu Tikka Masala. Jde sice o náročnější recept, (alespoň tedy co se týče ingrediencí), výsledek vás ale bude bavit!
Na marinádu budete potřebovat asi půl kila očištěných kuřecích prsou, 1 kelímek bílého jogurtu řeckého typu, cca 3 centimetry nastrouhaného zázvoru, dva stroužky česneku, 1 lžičku římského mletého kmínu, 1 lžíci koření tandoori masala a sůl.
Samotnou omáčku si pak připravíte ze čtyř lžic slunečnicového oleje, 1 velké cibule, 2 rajčat, 2 cm strouhaného zázvoru, 2 stroužků česneku, 1 lžičky kurkumy, 1 lžičky římského mletého kmínu, 1 lžičky indického kari, kousku skořice, kardamomu, 2 hvězdiček badyánu, 4 bobkových listů, 150 ml vysokoprocentní smetany na šlehání, 1 plechovky krájených masitých rajčat, hrsti čerstvého koriandru, soli a pepře. Milovníci pálivých jídel můžou přihodit chilli papričky.
Začněte masem, které by se mělo v lednici marinovat alespoň 24 hodin. Ve větší míse si připravte marinádu, do které ponoříte očištěná a omytá kuřecí prsa, rozkrájená na cca 4 cm kostičky. Nechte maso odpočívat v lednici.
Druhý den se vrhněte na samotnou přípravu tohohle indického skvostu. Troubu si předehřejte na 250 stupňů a začněte omáčkou. Do větší pánve nalijte olej, osmažte na něm cibuli, přidejte zázvor, česnek, mletý římský kmín, kurkumu a indický kari. Vše společně orestujte (nespalte!) a po orestování přidejte na kostičky nakrájená čerstvá rajčata, rajčata z plechovky, skořici, kardamom, badyán, bobkový list, smetanu a sůl. Provařte asi 15 minut.
Po provaření dochuťte cukrem a solí a ze základu omáčky vyndejte bobkový list, kardamom, badyán a skořici. Do předehřáté trouby vložte maso, které jednoduše rozprostřete na plech a pečicí papír. Pečte asi deset minut tak, aby maso zůstalo šťavnaté, ale ne syrové. Omáčku rozmixujte ponorným mixérem, přidejte propečené maso a vařte asi ještě hodinku. Podávejte opět s rýží nebo zmíněnou plackou naan.
Pokud vám maso tak úplně nešmakuje, máme pro vás i jeden ryze vegetariánský recept, který si zamilují všichni bez výjimky. Recept je opět maličko náročnější na suroviny, jeho příprava vám ale zabere maximálně půlhodinku.
Připravte si 2 lžíce rostlinného oleje, 2 hrnky rýže basmati, 4 hrnky vody, 2 velká rajčata, 50 g čerstvého hrášku, 2 středně velké mrkve, 5 ks bobkového listu, 3 ks kardamomu, 1 celou skořici, 5 ks hřebíčku, koření garam masala, kurkumu, 2 lžičky soli a hrst kešu ořechů.
Omáčku pak připravíte ze 4 stroužků česneku, 2 cm zázvoru, hrsti mátových lístků, hrsti lístků koriandru, 3 rajčat, 2 středně pálivých chilli papriček a jednoho hrnku vody.
Začněte přípravou omáčky. Na pomoc si přizvěte ponorný mixér a vysokou nádobu. Do té nasypejte česnek, zázvor, lístky máty a koriandru, rajčata, chilli papričky, hrnek vody a vše rozmixujte. Nechte odpočinout a rozpalte si pánev. Nasucho na ní osmahněte bobkový list, kardamom, rozlomenou skořici a hřebíček. Koření nespalte! Dostalo by nepříjemnou pachuť.
K orestovanému koření, které naplní domácnost neuvěřitelnou vůní, přidejte rozmixovanou omáčku a promíchejte. Postupně k omáčce přidejte nakrájená rajčata, mrkev a hrášek, propláchnutou rýži, vodu, koření garam masala, kurkumu a sůl. Vše dobře promíchejte, ochutnejte, případně ještě dochuťte. Zeleninové byriani vařte asi 25 minut a servírujte s opraženými kešu oříšky.
Jen málokterý indický pokrm se obejde bez luštěnin. A pokud nemáte s jejich konzumací problém, připravte si jedno typicky luštěninové indické jídlo, pro jehož přípravu v Indii používají až 60 různých druhů luštěnin.
Na Dal Makhani budete potřebovat 1 hrnek černé čočky, půl hrnku černých fazolí, 2 centimetry čerstvého zázvoru, 4-5 lžic másla (může být i ghí), 2 střední červené cibule, 5-8 stroužků česneku, 4 velká masitá rajčata, 1 hrnek rajčatového protlaku nebo passaty, 1,5 lžičky koření garam masala, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku římského kmínu, 250 ml smetany, chilli, sůl a pepř na dochucení.
Čočku a fazole si přes noc namočte do vody, do které nasypete sůl, přikrájíte zázvor a chilli. Druhý den vodu slijte a luštěniny uvaříte v hrnci do měkka. Pokud se voda odpaří, dolijte ji. Jakmile vznikne kašovitá hmota, stáhněte hrnec z plotny a nechte vychladit.
Nachystejte si druhý hrnec, kam nakrájíte cibulku s česnekem. Nechte zesklovatět na másle nebo ghí a přisypejte všechno koření. Po pár minutách zbývá už jenom přidat rajčata nakrájená na kostičky. Přilijte protlak a vše smíchejte s luštěninovou kaší. Vařte klidně několik hodin. Nakonec vše důkladně rozmixujte ponorným mixérem a přilijte zahřátou smetanu. Podávejte s rýží basmati nebo s plackou naan.
V Indii se prolíná několik druhů kuchyní. Proto tady můžete narazit i na plněné knedlíčky, které znáte spíše z Číny nebo Vietnamu. Tyhle momo knedlíčky, které pochází původně z Tibetu, existují v mnoha variantách. Ve finále je tak pouze na vás, čím si je naplníte. Tady je jeden z tradičních receptů.
Na momo knedlíčky budete potřebovat jednu větší cibuli, olej, sůl, 1 kávovou lžíci sezamového oleje, 900 g zeleniny (např. zelí, mrkev, + zázvor a česnek), 2 misky hladké mouky, 2 polévkové lžíce sójové omáčky a studenou vodu.
Těsto na momo knedlíčky si připravíte z hladké mouky, do které nalijete čtvrt až půl sklenice vody, přilijete asi půl lžičky oleje a osolíte. Těsto zadělávejte zhruba pět minut. Ve finále by mělo být jemné a vláčné. Po zadělání ho nechte odpočinout v pokojové teplotě.
Mezitím si připravte zeleninovou náplň. Cibuli, zelí a mrkev nakrájejte nadrobno a vše osmažte na pánvi s troškou oleje. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor a směs osolte. Jakmile zelenina změkne, nechte ji vychladnout.
Z těsta vyválejte placku a vykrajujte kolečka o průměru 10 cm. Na každé kolečko těsta vložte zeleninovou směs, přehněte a okraje přitiskněte. Místo, kde těsto překládáte, potřeme vodou. Vařte v páře zhruba 5 – 7 minut.