Přejít k hlavnímu obsahu

(Ne)chutná historie guláše je plná kanibalů a hnijících mrtvol

Každá rodina má svůj zaručený recept na ten nejlepší guláš. A málokterá se o něj chce dělit. Víte, ale jaká je jeho historie? Pokud máte silný žaludek, čtěte dál. 

Kanibalové si pochutnávali na mrtvolách

Historie guláše sahá až do 9. století, kdy z krajů za Uralem přicházely do dnešního Maďarska kočovné kmeny. Nechyběl mezi nimi kmen Maďarů, vedený Arpádem i kanibalové – Ghúlové, kteří jim byli neustále na stopě. A protože bojovní Maďaři nebyli žádná „béčka,“ nechávali za sebou vydrancované území se stovkami mrtvol. Zvěsti tvrdí, že Ghúlové se ničeno neštítili a na mrtvolách vesele hodovali

Tak „trochu“ barbarští Maďaři

Když se krvežíznivým Maďarům přestalo dařit a přepadl je hlad, prý Ghúly od mrtvol odehnali a pustili se do nich sami. Záhy se proto pro tuto činnost ustanovilo slovní spojení „jít na ghúláš“, přičemž slovo „ghúláš“ původně znamenalo „pokrm ghúlů“. Na rozdíl od nich si ale Maďaři maso opékali a nejedli ho syrové. Jestli je tahle legenda pravdivá, či nikoli, se už asi nedozvíme. Pravdou ale zůstává, že guláš, tak jak ho známe v dnešní podobě, opravdu vznikl na území Maďarska.

Oblíbená masitá polévka pastevců

Další legenda praví, že slovo guláš vlastně vzniklo díky pastevci jménem „Gulyás,“ který si připravoval na ohni v kotlíku svou oblíbenou vydatnou masitou polévku s cibulí a paprikou. Ve skutečnosti je ale odvozeninou z maďarského slova „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého vznikl maďarský název gulyás (výslovnost  ̶  gujáš) a poté i „náš“ guláš.

U nás guláš známe přes 200 let

Do českých zemí se guláš dostal v roce 1805. Tehdy totiž spatřila světlo světa „Bavorská kuchařka v Čechách  ̶  kniha, která je určena jak pro panské, tak i sprosté kuchyně, a zde může být s obzvláštním užitkem používána“ jisté Marie Anny Neudeckerové. Nesmírně populární byla i kniha Kathariny PratoDie Süddentische Küche,“ vydaná v roce 1858, kde jste mohli najít recept nejen na maďarský „gulyáshús“, ale i na dalších pět typů guláše.

Guláš
„Jít na guláš“ dostane po přečtení tohohle článku zcela nový rozměr.
Zdroj:
Pixabay

Nepřešla vás chuť? Uvařte si poctivý guláš doma

Na čtyři porce budete potřebovat asi 80 dkg hovězí kližky, olej, 30 dkg cibule, 3 lžíce sladké mleté papriky, větší špetku soli, větší špetku pepře, menší špetku mletého nebo celého kmínu, větší lžičku rajčatového protlaku, 1 l hovězího vývaru z kostí, 2 lžíce hladké mouky a 3-4 stroužky česneku.

Hovězí maso nakrájejte na kostky o velikosti 2-3 cm. Cibuli nakrájejte nadrobno a nasypejte do kastrolu s hrubším dnem a rozpáleným olejem. Cibuli orestujte dohněda, ale nespalte ji. Dostala by nepříjemnou nahořklou pachuť.
K orestované cibuli přidejte maso a opékejte, než se zatáhne. Jakmile bude maso připravené, přisypejte sůl, pepř, a kmín. Restujte dalších pět minut a základ na guláš zalijte rajčatovým protlakem. Přidejte 3 lžíce mleté papriky a zalijte hovězím vývarem z kostí.

Guláš přiklopte a nechte zhruba hodinu probublávat. Mezitím si na pánvi připravte hnědou jíšku (v tradičním maďarském receptu se guláš nezahušťuje). Přes kovové sítko ji nalijte do guláše a promíchejte. Nechte provařit asi ještě dvacet minut.

Utřete si česnek a do hrnce ho přidejte až po vypnutí sporáku. Posledním krokem je přisypání majoránky, kterou promněte mezi dlaněmi. Guláš podávejte s bílým chlebem nebo cibulkou a oblíbeným knedlíkem. A věřte nám, že nejlepší je druhý den!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

46° 59' 22.5492", 19° 27' 33.7212"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

(Ne)chutná historie guláše je plná kanibalů a hnijících mrtvol