Přejít k hlavnímu obsahu

Balaton plný tajemství: Voda jako kafe a vyhlášené víno i levandulová oáza co by kamenem dohodil

Balaton je zase „in“! Maďarské moře vám pomůže obnovit zašlé vzpomínky na retro dovolenou, ale také získat mnoho zbrusu nových! Co jste o tomhle místě (ne)věděli?

Bez zásahu člověka by bylo po něm

Vůbec první jezírka začala na místech dnešního Balatonu vznikat před zhruba 15 000 lety. Zhruba o 5 000 let později se jednotlivá jezírka slila do jednoho většího jezera, které bylo mnohem rozsáhlejší než Balaton, jak ho známe dnes. Protože se tady ale každoročně usazovaly tuny nánosů a balastu, bez zásahu člověka by tenhle maďarský klenot pravděpodobně už neexistoval.

Jen málokdo tak ví, že každý rok se část sedimentů ze dna bagruje a výška vodní hladiny je regulována. Díky tomu je perla Maďarska stále velkým turistickým lákadlem.

Maďarské moře
V nejhlubším místě dosahuje Balaton pouhých 11 metrů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Obrovská rozloha, ale skromná délka

Jezero má na délku 78 kilometrů a v nejširším bodě dosahuje úctyhodných 15 kilometrů. Rozloha jezera je obrovských 596 km². Co se týče hloubky, tady jsou čísla už o poznání skromnější. V nejhlubších místech je dno jezera 11 metrů. Průměrná hloubka je však 3 metry a dosáhnout ji při koupání je pomalu nadlidský výkon. I to je ale jeden z důvodů, proč se voda v Balatonu rychle ohřeje a její průměrná teplota je příjemných 27 °C.

Maďarské moře vás uchvátí kouzelnými plážemi

Balaton je hned z několika stran obklopený malebnými plážemi, které si v ničem nezadají třeba s plážemi v chorvatské Istrii nebo v Albánii. Ty nejmalebnější krásky najdete na jižní straně jezera, která nabízí pozvolný vstup do vody, takže je vhodná i pro rodiny s menšími dětmi nebo hůře pohyblivé osoby. Vlny jsou zde výjimečně a na jižním pobřeží je voda tak mělká, že klidně můžete ujít i 200 metrů a pořád vám bude sahat sotva po pás.

Sever jezera je určený spíše zkušenějším plavcům. Vstupy jsou tam možné převážně z mola, voda je chladnější a hlubší.

Balaton
Bez zásahu člověka by Balaton pravděpodobně už neexistoval.
Zdroj:
Bigstockphoto

Přírodní rarity, které vás okouzlí

Balaton je kouzelný sám o sobě. Navíc je zasazený do prostředí, které vás dostane řadou přírodních i historických památek. Na severu Balatonu můžete spatřit kopce vulkanického původu, jižní část vás pro změnu okouzlí zalesněným pohořím Mescek. U města Kápolnapuszty se nachází největší zubří rezervace.

Nechybí samozřejmě ani celá řada historických a architektonických skvostů, z nichž můžeme jmenovat třeba městečko Keszthely, kterému vévodí barokní zámek nebo zříceninu hradu Szigliget nad severním břehem. V okolí se můžete vydat i k proslulému jezeru Hevíz, do levandulové oázy na poloostrově Tihany nebo zbožňované vinařské oblasti Badacsony s vyhlášeným maďarským vínem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

46° 50' 25.0319", 17° 43' 52.0337"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Balaton plný tajemství: Voda jako kafe a vyhlášené víno i levandulová oáza co by kamenem dohodil