Přejít k hlavnímu obsahu

Relaxace v přírodním jezeru s horkou vodou

Věděli jste, že pouhých 6 km od Balatonu se nachází největší termální jezero v Evropě a druhé největší na světě? Před ním je už jenom jezero Tarawera na Novém Zélandu. Nyní se však vypravíme do nejznámějších lázní v Maďarsku – do Hévízu.

Městečko Hévíz, které má cca 5 000 obyvatel, leží v jihozápadní části Maďarska. Od Prahy je vzdálené cca 520 km a z Brna 340 km. Jméno Hévíz je poprvé doloženo v listině z 28. března 1328.

V roce 2020 European Destinations of Excellence (EDEN) zařadila Hévíz na 12. místo v žebříčku nejlepších míst, které stojí za vaši návštěvu. Cílem této iniciativy Evropské unie je „zviditelnit nové, netradiční evropské destinace“. Hévíz se dostal v žebříčku i před taková místa, jako je Praha nebo Madrid. V odůvodnění se mimo jiné říká: „Je to pravděpodobně jediná lázeňská destinace, kde se můžete koupat mezi bílými, růžovými a fialovými liliemi, užívat si relaxační masáže termálním bahnem v pavilonu vybudovaném nad hladinou jezera (…) nebo si v zimě zaplavat ve vodě o teplotě 24 °C, zatímco kolem vás padají velké sněhové vločky."

Rozvoj lázeňství v Hévízu

O blahodárných účincích Hévízského jezera na lidský organismus věděli už Římané, kteří obývali jeho okolí v 1. až 4. století. Historie lázeňství v Hévízu je spojena se jménem hraběte Györgye Festeticse, který zde v roce 1795 zahájil výstavbu lázní. U jezera nechal vybudovat koupaliště, která byla oblíbená zejména u místních rolníků. O více než 200 let později pokračoval v dalším rozvoji majitel pivovaru Vencel Reischl z Keszthely. První budova sloužící k léčebným účelům byla postavena v roce 1910. V témže roce byl navržen park a vysazeny i lekníny, které se staly jedním z charakteristických poznávacích znamení Hévízského jezera. 

Koupání v jezeru po celý rok

Jezero o rozloze 47 500 metrů čtverečních je největším termálním jezerem vhodným ke koupání. Jeho  voda je mírně radioaktivní a obsahuje minerály, síru, jód a další účinné látky. Minimální hloubka je 2 metry a maximální hloubka je 38 metrů, přesně v místě, kde horká termální voda vyvěrá na povrch. Voda v jezeru se obmění každých 72 hodin. Na jeho dně je silná vrstva rašeliny.

Voda v Hévízském jezeru pomáhá při léčení nemocí pohybového ústrojí, revmatických problémech a chronických gynekologických onemocnění. Pitná kúra se používá k léčbě obtíží trávicího ústrojí. Ve vodě by se lidé měli koupat v menších časových úsecích v délce 20 minut a stejnou dobu odpočívat. 

Hévíz 2
Zdroj:
Pixabay

V létě dosahuje teplota vody až 33-36 °C, v zimě 23 až 25 °C. Jezero poskytuje příjemné osvěžení zejména v podzimním a zimním období. Nad jezerem stoupá pára a lekníny na jeho vodní hladině působí uklidňujícím dojmem. Roste tu leknín bílý (Nymphaea alba), který je v této oblasti původní, zatímco leknín fialový byl před 100 lety dovezen z Indie. 

Hévíz 3
Krásné lekníny v termálním jezeru v Hévízu.
Zdroj:
Pixabay

Hévíz a jeho okolí

Kousek Hévízu si můžete přivézt z farmářského trhu, který se koná každé úterý, čtvrtek a sobotu. Okolo 144 prodejců zde prodává vše od zeleniny až po koření a keramiku. A během prohlížení rozmanitého zboží ve stáncích vám bude hrát tradiční sedmihradská hudba.. 
Kdo se chce seznámit s historií lázeňství v této oblasti a poznat zdejší význačné osobnosti, může navštívit malé muzeum v centru města, které bylo založeno v roce 2004.

Hévíz má rozvětvenou síť cyklotras a značených turistických cest, které lákají k poznávání zajímavých míst v okolí. Asi 8 km od jezera je město Keszthely, jehož dominantou je barokní zámek šlechtického rodu Festeticsů s pěkně upraveným parkem. Tento zámek bývá přirovnáván k zámku ve Versailles. V zámecké knihovně je přes  80 000 knih.

Na textu se podílela cestovní kancelář Kareta Tour, která vám zajistí ubytování v komfortně vybavených hotelech nebo penzionech s širokým zázemím a vysokou úrovní nabízených služeb.

 
 

Místo

46° 47' 26.1168", 17° 11' 3.8004"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Pavel Jartym st.

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Relaxace v přírodním jezeru s horkou vodou