Přejít k hlavnímu obsahu

Loutkové divadlo Létajícího draka v Hanoji: Strhující vodní magie v akci!

Vodní loutkářství lze ve Vietnamu označit za kulturní fenomén, který nikde jinde nemá obdoby! O umělecky ztvárněné taneční kreace víl, fénixů, jednorožců či samotných draků na posvátné vodě mají lidé obrovský zájem. Sehnat lístky na vodní představení je kolikrát stejně těžké, jako např. na finále fotbalové Champions League! Bez rezervace to prostě nejde!

Divadlo Létajícího draka (Thăng Long) vzniklo v roce 1969 a od roku 1990 pravidelně objíždí celý svět. Objevuje se na všech významných uměleckých festivalech. Divadlo je denně otevřeno a zvládne až 6 představení. Každé představení trvá cca hodinu, během které můžete vidět až klidně 15 divadelních výstupů (sólových i skupinových). 

Snad ani tolik nebude vadit, že dějství her se odehrávají ve vietnamštině (anglické překlady jsou dostupné jen občas na obrazovce), protože lakované loutky ze dřeva vyjevují lidem většinou velmi jednoduché symbolické příběhy, kdy děj se dá snadno „přelouskat. Samotné příběhy pocházejí např. ze života mytických tvorů Asie či z různých komických příhod. Objevují se i v podání loutkových zvířat. Takže celkově něco ve stylu Commedia dell'arte na vodě a s loutkami, dalo by se říci.

Jestli vám můžeme dobře poradit, tak pokud to bude jen trochu možné, nesedejte si do první řady. Za malou chvilku můžete vypadat jako tradiční čeští „vodníci“ z rybníkových  stavidel. Loutky prostě sem tam trochu „cákají“ kolem sebe. Tak pozor na to! 

Ale nemyslete si, ono ovládat brilantně loutky, aby nedošlo k narušení hlavního smyslu celého vodního loutkového divadla – dojem toho, že loutky na vodě plují - není vůbec taková komedie a zábava, jak se může na první pohled lidem nezasvěceného ducha zdát. 

Ti nejlepší loutkáři umějí na vodní hladině s loutkami zdánlivě i nemožné

Scéna vodního divadla v Hanoji
Zdroj: Karel Wolf

Lákalo by vás být profesionálním vodním loutkařem v populárním divadle Létajícího draka? Stačí jen 10 let usilovného studia loutkových uměleckých technik a mít po ruce vysokoškolský diplom. Když budete hodně zdatní, tak potom je jistá šanci, že někdy třeba dostanete svou příležitost.

Zdá se vám to až moc tvrdé? Tak to se vám zdá správně. Divadlo Létajícího draka má jedny z nejtvrdších pravidel a podmínek v celém Vietnamu pro přijetí nových členů do svého divadelního souboru. To proto, aby svůj umělecký um mohli návštěvníkům divadla předvádět jen ti nejlepší z nejlepších.

Ale vodní loutkářství ve Vietnamu nemělo vždy jen čistě řemeslný profesionální charakter, jako je tomu v dnešní době. Než se v polovině minulého století začala vyvíjet profesionální komuna vodních loutkařů (ve Vietnamu mají stejnou popularitu mezi lidmi, kolikrát jako rockové hvězdy na Západě), tak se vše odehrávalo jen v režii amatérských nadšenců a uměleckých dobrovolníků.

#facebook#

Historie světa vodních loutek vychází z lidových vrstev

Originální hudební doprovodné těleso vodního loutkářství využívá jak tradičních, tak i moderních hudebních nástrojů.
Zdroj:Karel Wolf

Nejstarší dochovaná zmínka o vodním loutkovém divadle pochází z roku 1121 a najdeme ji vytesanou v kamenné stéle Učení o ctnosti a dlouhověkosti (Sùng Thin Diên Linh) nalézající se v pagodě Đọi Sơn. Je ale vysoká pravděpodobnost, že např. v oblasti delty Rudé řeky se na zatopených rýžových polích a rybnících sešli chudí zemědělci z okolních vesnic u zábavných loutkových představení odehrávajících se na vodě již daleko dříve, než je vůbec prvně na kamenné stéle historicky zaznamenáno. 

V historii to mohlo vypadat asi následovně. Na poli či rybníku bylo uděláno provizorní jeviště z ratanového závěsu, který zakrýval loutkaře, jenž ovládaly za pomoci jednoduchých bambusových tyček loutky na vodě. Děj představení většinou reflektoval skutečný život a pracovní úděl chudých rolníků v trochu odlehčeném hávu, který měl hlavně pobavit a zahnat těžké životní chmury.

Jestli tedy plánujete někdy vycestovat do Vietnamu a chcete blíže nahlédnout pod „pokličku“ historie této exotické země a i nejlépe mentalitu zdejších lidí, tak návštěva loutkových her na vodě by měla vévodit na vašem pomyslném seznamu, co vše zde vidět a zažít. 

Zaujalo vás více téma loutkového divadla ve Vietnamu? Naprosto vyčerpávající informace o tomto pozoruhodném uměleckém jevu můžete najít v této bakalářské práci o Vietnamském loutkovém divadle.

Pokud se chcete např. nechat inspirovat před dovolenou nebo dobrodružnou výpravou do nitra neprobádané zemské fauny a flóry, dozvědět se opravdu podnětné a zajímavé informace o různých zemích na naší planetě a tradičních zvycích jejich lidí, tak rozhodně nepromeškejte každoroční cestovatelský festival Kolem světa, probíhající vždy v Praze, Brně a Plzni. 
 
 

Místo

21° 1' 54.2748", 105° 51' 13.968"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Loutkové divadlo Létajícího draka v Hanoji: Strhující vodní magie v akci!