Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Černé doly, Jágr a padlé hutě. Jak vypadá dnešní Kladno

Ze statku na předměstí Kladna to dotáhl na pozici třetího nejlepšího střelce kanadsko-americké hokejové ligy všech dob. Jaromír Jágr je živoucí atrakcí města. A co ty další? Jak dnes vypadá legendární huť Poldi, kterou nám kdysi záviděl celý svět?

„Vysoký pece tam omamně voněj,
nad městem průzračněj opojnej vzduch.
Ingoty do noci vábivě zvoněj,
z kaváren line se taneční ruch.“

Tohle o Kladnu od roku 1994 zpívá kapela Yo Yo Band. Jenomže spousta zažitých mýtů o největším městě Středočeského kraje už dávno neplatí. Doby, kdy většina obyvatel slyšela zvuky bucharů, cinkání ingotů a skřípění kol dopravních vagonů už jsou ty tam. Kladno dnes vypadá úplně jinak, dokonce do něj sem tam zavítají i turisté. A proč vlastně? Ukážeme vám několik zajímavých míst.

Na uhlí bez ušpinění

Málokdo je takový masochista, aby dobrovolně za plného provozu sfáral do zaprášeného dolu. V Kladně jako v jednom ze dvou černouhelných center republiky to bylo ještě před několika lety možné. Dnes chlouba kladenské těžby, důl Mayrau, slouží jako muzeum. Působivá je už hala s pracovním oblečením a obuví horníků. Co teprv, když návštěvníci projdou celou cestu až k jámovým budovám.

Poloha: 50.165920, 14.084120

Hornický skanzen Mayrau ukazuje historii dolování na Kladensku.

Po stopách padlého giganta

Těžba a těžký průmysl, to byly po staletí dva hlavní pilíře kladenské ekonomiky. Poldi Kladno – kdysi ocelářský gigant dodávající ocel do celého světa – zaměstnával svého času přes 20 tisíc lidí. Dnes se suma jeho pracovníků počítá v desítkách až stovkách, většinu jeho součástí koupily jiné firmy, některé budovy a haly zcela zmizely z povrchu zemského. Mnozí ale stále nostalgicky vzpomínají na slávu podniku založeného už roku 1889. Jeho pozůstatky uvidíte už při příjezdu do města. Válcovny dodnes stojí v dohledu od silnice mezi Buštěhradem a Kladnem.

Na dávné slávě kladenské oceli a průmyslu vůbec je založena i netradiční turistická stezka sledující industriální stopy zdejších hutí soustředěná kolem Vojtěšské huti (známé také jako huť Koněv). Provádí po zbytcích slavné historie. V dobách největší prosperity žilo v největším městě Středočeského kraje přes 80.000 lidí. Ale kde bydleli? Než se začaly stavět paneláky, měli k dispozici několik dělnických čtvrtí a šest hodně netradičních domů.

Poloha: 50.149201, 14.117814

Luxus, který převálcovaly paneláky

Zatímco jinde už se stavěly paneláky, v Kladně rostly na svou dobu nezvykle moderní a architektonicky cenné třináctipatrové domy s otevřenou sloupovou halou, protileteckými kryty a vnitřní vstupní halou s koženkovými sedačkami. V suterénech dodnes mají pračky, sušičky a mandly, parkety v bytech hřeje podlahové topení, v každém patře bývala technická místnost s pravidelně vyváženou popelnicí. Není divu, že domy mají status památkově chráněných staveb. Původně jich mělo vzniknout mnohem víc, ovšem bylo potřeba rychle a levně vybudovat velké množství ubytovacích kapacit, a tak je převálcovala éra paneláků.

Za stavbou prvních šesti věžáků původně plánovaného sídliště stojíarchitekti Bubeníček, Filsak, Havlíček.
Zdroj: Aktron. (Own work) [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Tyhle legendární věžáky (celkem jich stojí šest) zdobí Vítěznou ulici, jednu z hlavních dopravních tepen sedmdesátitisícového města. Ačkoliv je klidně můžeme označit za opravdové unikáty, nepřitahují do Kladna ani zdaleka tolik lidí jako sport.

Poloha: 50.140132, 14.077086

Kladnu vládne Jágr a sport

Kladno, jak se na třinácté nejlidnatější město České republiky sluší, patřilo mezi první města, v nichž vyrostl velký moderní aquapark. Dnes tady mají vedle venkovního padesátimetrového bazénu i poloviční krytý, dva stometrové tobogany, saunu, parní kabinu, whirpool, dětský bazén s chrličem, divokou řeku, dvojitou skluzavku...ale není zase tak důležité, co všechno návštěvníci v kladenském aquaparku najdou. Jde o to, kde to najdou.

Kladno, to je pro sportovní fanoušky hlavně Jaromír Jágr.
Zdroj: bigstock.com

Kladno má na jihozápadním okraji území, kde jsou soustředěna nejdůležitější sportoviště města. A to jen asi 600 metrů od centra. Při cestě ze středu města se před vámi nejdříve zjeví fotbalový stadion, na němž střílel prvoligové góly František Kloz, fotbalový a válečný hrdina jedné z povídek Oty Pavla. Hned za plotem vykukuje zimní stadion, z něhož se do světa vydali Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Pavel Patera, Martin Procházka, Marek Židlický, klan otce a synů Kaberlových a další hvězdy světového hokeje. A u něj sauna, sportovní hala a hokejbalová aréna HBC Alpiq Kladno, klubu s vysokou koncentrací mistrů světa a medailistů ze světových hokejbalových šampionátů. Mimochodem, jejich trenérem je Drahoslav Kadlec, hokejový mistr světa z roku 1996.

A hned vedle najdete atletický stadion, na němž se koná jeden z nejvýznamnějších desetibojařských závodů světa, kolem něj a kolem lanového centra vede bruslařská dráha, vedle toho všeho tu mají i hřiště na malý fotbal a na streetball, posilovnu, venkovní posilovnu, atletickou halu, tenisové kurty, vedle minigolf, multifunkční halu, další kurty, dvě fotbalová hřiště, horolezeckou stěnu a to vše u příjemného lesíka se zpevněnými cestami. Není divu, že sem sportovci ze všech koutů světa jezdí velmi rádi.

Poloha: 50.135230, 14.089612

 
 

Místo

50° 8' 24.4752", 14° 4' 37.5096"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Černé doly, Jágr a padlé hutě. Jak vypadá dnešní Kladno