Přejít k hlavnímu obsahu

Co vidět v San Franciscu? Most, který nelze postavit, nebo ikonické vězení, kde „zařvaly“ skoro tři desítky vězňů

San Francisco je čtvrtým nejlidnatějším městem státu Kalifornie a zároveň čtrnáctým nejlidnatějším městem celého USA.

Město leží na západním pobřeží Států a správně je nazýváno City and Country San Francisco. Díky velkému počtu památek a zajímavých oblastí je San Francisco oblíbeným cílem turistů. Co byste tady měli navštívit a jaká místa neminout?

Golden Gate Bridge

Kdysi se mu přezdívalo „most, který nelze postavit“, a to hlavně kvůli silným přílivům a odlivům, povětrnostním podmínkám a častým zemětřesením, které jeho stavbu v oblasti ztěžovaly.

Most byl přes všechny problémy dostavěn v roce 1937 a nyní jde o jeden ze sedmi divů moderního světa a zároveň nejvýraznější poznávací znak San Francisca. Tahle ikona je dlouhá 2 737 a její stavba byla financována dluhopisy ve výši 35 milionů dolarů.

Zajímavostí je, že Golden Gate Bridge byl až do roku 1964 považován za nejdelší visutý most na světě. V roce 1998 ho z trůnu sesadil japonský most Akaši-Kaikjó s celkovou délkou 3 911 metrů.

Golden Gate Bridge je ovšem spjat též s jednou neveselou raritou. Vzhledem ke své výšce je „oblíbeným“ cílem sebevrahů. Život se tady podle statistik prozatím rozhodlo ukončit zhruba 1 600 osob.

Cable Car

San Francisco je známé taky svým členitým terénem. Překonat místní kopce ale můžete s pomocí pozemní lanovky, známé jako sanfranciská Cable Car. Celodenní jízdenka vás vyjde na 13 USD a denně tady tahle lanovka přepraví asi 6 400 osob.

Původní lanovka měla 23 linek, teď jezdí pouze tři. Z toho jen jedna je obousměrná. Jde o Powell/Hyde Line, která spojuje křižovatky ulic Powell/Market a Hyde/Beach.

Linku Powell/Mason Line pro změnu najdete mezi Powell/Market a Taylor/Bay. Poslední zmíněná linka s názvem California Line jede od křižovatky California/Drumm k California/Van Ness. Na konci první linky se nachází točna, na které se vagony otáčejí.

Ulice Lombard Street

Nejznámější a nejzakroucenější ulicí v USA je nepochybně Lombard Street. Leží v severovýchodní části San Francisca a je známá především svými osmi zákrutami a stoupáním, jež na některých místech dosahuje neuvěřitelných 40 °.

I přesto (nebo právě pro to) ulice tvoří jednu z hlavních dopravních tepen. Lombard Street je dokonce tak známá, že se objevila i v několika filmech, seriálech i hrách, mezi které patří třeba GTA: San Andreas, Vertigo nebo Full House.

China Town

Zdejší China Town je nejstarší čínskou čtvrtí v severní Americe a je také jednou z nejzajímavějších v USA. V Americe žije velká komunita Číňanů a právě tady vás místní potěší unikátní čínskou architekturou a pohostí tradičním kořením, exotickým ovocem a především vynikajícím jídlem. Samozřejmě tu můžete nakoupit typické suvenýry a na chvíli se vcítit do jedinečné atmosféry téhle unikátní východní kultury.

Twin Peaks

Druhým nejvyšším bodem San Francisca je Twin Peaks. Vrchol se nachází přímo uprostřed města a vám se díky tomu naskýtá pohled na panoramata celého města. Nad celou čtvrtí se nachází vysílač Sutro Tower, který se svými třemi hroty tvoří součást siluety města. Pokud byste nevěděli, jak se na vrcholek dostat, poradíme, že ideální a pohodová cesta sem vede z Market Street.

Vězení Alcatraz

Nejpopulárnější atrakcí v San Franciscu je nepochybně skalnatý ostrov s majákem a bývalou věznicí. Dnes ale nejde o místo, kde většinou končí svou cestu životem masoví vrazi a další kriminálníci. Vězení od roku 1963 nefunguje a z ostrova se navíc stal národní park.

Ostrov je totiž významným útočištěm mořských ptáků a dalších chráněných živočichů. Dostanete se na něj lodí a během prohlídky můžete nahlédnout do bývalých přísně střežených cel, kde v jednu chvíli žilo i 250 vězňů.

Celkem se ve vězení vystřídalo na 1 576 kriminálníků, z nichž někteří tady našli smrt. V průběhu provozu věznice bylo 8 vězňů zavražděno spoluvězni, 5 jich spáchalo sebevraždu a 15 zemřelo přirozeným způsobem nebo na následky nemoci či nákazy.

Použité zdroje: Zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

37° 49' 11.0139", -122° 28' 42.5611"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co vidět v San Franciscu? Most, který nelze postavit, nebo ikonické vězení, kde „zařvaly“ skoro tři desítky vězňů