Přejít k hlavnímu obsahu

Londýn jinak: 6 míst, která v průvodcích nenajdete

Kdo by neznal Tower Bridge, Big Ben nebo Buckinghamský palác. Devítimilionový Londýn však skrývá i méně známá, ale zajímavá místa. Pokud chcete zažít Londýn jinak, vybrali jsme pro vás šest nejlepších míst, která stojí za návštěvu. Schválně, kolik jich znáte?

Abbey Road, London Park, Hyde Park, Tower, Westminsterské opatství... to jsou místa, která vám nabídne na prvních stránkách každý průvodce. Ti zvídavější ovšem rádi nakouknou pod turistickou slupku města a dostanou se mu až na dřeň. Kde? Máme šest tipů.

1. Neasden Temple

V kosmopolitním Londýně můžete navštívit chrámy nejrůznějších náboženství. Jedním z nejkrásnějších je hinduistický chrám Neasden neboli Shri Swaminarayan Mandir, který je podle Guinessovy knihy rekordů největším hinduistickým chrámem mimo Indii. Na jeho stavbě, zahájené v roce 1992, se podílelo okolo 3000 dobrovolníků a bylo použito 5000 tun mramoru, který byl ručně zpracován v Indii před odvozem do Británie.

Chrám je otevřený pro veřejnost denně a jeho návštěva je zcela zdarma. Nejpohodlněji se zde dostanete metrem ke stanici Neasden. Uvnitř chrámu platí přísný zákaz fotografování a pravidla pro oblékání. Pokud však nebudete mít vhodné oblečení, nezoufejte, personál vám jej ochotně zapůjčí.

Neasden Temple v Londýně
Neasden Temple.
Zdroj:
bigstock.com

2. Street art ve čtvrti Shoreditch

Londýn je Mekkou street art. Fajnšmekři tu najdou několik děl známých umělců, jako je např. Banksy nebo Roa. Milovníky umění potěší punková čtvrť Shoreditch, kterou nejen zdobí množství graffiti, ale i zajímavé galerie. Dobrým úvodem do toho nejlepšího, co londýnské street art nabízí, jsou tzv. Free Walking Tours. Jedná se o exkurze s místním průvodcem, které jsou založené na dobrovolném příspěvku a často tematicky zaměřené. 

3. Hampstead Heath 

Chcete-li si užít trochu romantiky na typicky britském místě, navštivte Hampstead Heath. Jedná se o park s rozlohou 320 hektarů, odkud si můžete skvěle odpočinout od ruchu velkoměsta. Hampstead Heath je ideální volbou pro pikniky, procházky a nabízí skvělý výhled na Londýn. Do hlavní atrakce parku, Kenwood House, můžete zavítat zcela zdarma. Tato novoklasicistní vila byla dějištěm několika filmů, např. Notting Hill.

Hampstead Heath
Hampstead Heath.
Zdroj:
piqsels.com

4. Portobello Markets

Právě milovníci Notting Hillu si v Londýně přijdou na své. Nejlepší řešení je spojit prohlídku této čtvrti s trhy na Portobello Street, které se konají každou sobotu. Portobello Markets nabízí všechno možné, od oblečení, rukodělné výrobky, až po pokrmy z celého světa. Trhy často provází živé koncerty a v srpnu je ulice dějištěm slavného Notting Hill karnevalu, kdy celé sousedství ožije africkou a karibskou hudbou.

Trhy na Portobello Road v Londýně
Trhy na Portobello Road.
Zdroj:
bigstock.com

5. Surrey Quays

Za mrakodrapy už nemusíte jezdit do New Yorku. Dechberoucí výškové budovy totiž rostou v Londýně jako houby po dešti a je zajímavé pozorovat, jak s každou návštěvou přibývají nové. Známé centrum moderní architektury, tzv. londýnské City, je turisty hojně navštěvované. Existuje však i druhá, méně známá varianta, která také stojí za návštěvu. Jedná se o Canary Wharf, kde na vás dýchne atmosféra newyorského Manhattanu. Nejlepší výhled na tuto čtvrť najdete v Surrey Quays, oblasti na druhé straně řeky Temže, odkud máte výhled na mrakodrapy jako na dlani. Vítejte v New Yorku (v tom londýnském)!

Canary Wharf v Londýně
Canary Wharf.
Zdroj:
pixabay.com

6. Sky Garden

Když je řeč o mrakodrapech, jeden z nich nabízí vstup zcela zdarma! Řeč je o Sky Garden, zahradě v nejvyšším patře budovy 20 Fenchurch Street. Strávit zde můžete jednu hodinu, kochat se skvělým výhledem na město a okolní mrakodrapy londýnského City nebo si dát drink v místním baru. Doporučuje se rezervace online, ale během pracovního dne můžete vyzkoušet štěstí i na místě, a to v těchto časech: 10:00 – 11:30 nebo 14:00 – 16:30.

 
 

Místo

51° 32' 51", -0° 15' 40.8996"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Londýn jinak: 6 míst, která v průvodcích nenajdete