Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Místa, kde lidi nejčastěji páchají sebevraždu: les v Japonsku i útes v Anglii

Víte, kde nejčastěji ukončují nešťastníci život „vlastní rukou“? Podívejte se s námi na místa, která jsou sebevraždami známá.

Sebevražda je stále tabuizované téma, které je třeba brát vážně a s respektem. Jakmile se někdo rozhodne ukončit svůj život a opravdu to udělá, pro jeho blízké to bývá bolestivé. Napadlo vás už ale někdy, kam se sebevrazi uchylují úplně nejčastěji na světě, jak jde o jejich poslední chvilky?

Život si nejvíc berou obyvatelé Lesotha, Češi jsou na tom jako Etiopani

První příčku smutného žebříčku v sebevražednosti si uchovávají Afričani – obyvatelé Lesotha. Tam totiž (podle statistik z roku 2019) vychází průměrně 87,5 sebevraždy na 100 000 obyvatel

Druhé místo obsadila v téže statistice jihoamerická Guyana s 40,9 sebevraždy na 100 000 obyvatel a na třetí příčce bylo jihoafrické Svazijské království (40,5 sebevraždy na 100 000 obyvatel).

Češi jsou na tom podstatně líp – na 100 000 obyvatel připadlo při výzkumu v roce 2019 „jen“ 9,5 sebevraždy, což celosvětově znamená 79. místo. Stejný výsledek měly Fiji, Etiopie a Rwanda. Nejmíň sebevražd se odehrálo ve státech Antigua a Barbadua a Barbados (0,3 sebevraždy).

Kam si lidi chodí pro smrt? Na mosty i do lesa

Teď už se pojďme podívat na místa, která jsou pácháním sebevražd „vyhlášená“. Neseřadili jsme je podle počtu sebevražd za srovnatelné období, protože takové statistiky nemáme k dispozici (a asi je ani mít nechceme).

Les sebevrahů (Japonsko)

Pokud jste tipovali, že nebude chybět les Aokigahara, měli jste pravdu. Japonský Les sebevrahů, jak se mu přiléhavě přezdívá, nabízí ticho, hustý porost a minimum zvěře, údajně kvůli zemině s magnetickými prvky. 

Tenhle les se nachází na úpatí slavné hory Fudži a na morbidní oblíbenosti si získal díky knížce Nami no To, která vyšla v roce 1960 a v níž dva hlavní hrdinové právě sem odcházejí zemřít. Netrvalo to dlouho a první nešťastníci se nechali inspirovat. Říká se ale i to, že lidi tu páchali sebevraždy už dřív, protože jsou tu démoni a duchové.

Aokigahara Forest
Smutně tradičním místem pro ukončení života z vlastní vůle je japonský les Aokigahara.
Zdroj:
Shutterstock

Každý rok tu ukončí život víc než 100 lidí. Ne všechna těla se povede objevit… A na druhou stranu se občas povede tělo objevit třeba turistům. Pro ty se Les sebevrahů stal podobným cílem, jako třeba obdivuhodný bambusový háj Arašiama. Prostě „normálka“.

Les sebevrahů v Japonsku: Bizarní „atrakce“, která láká stále víc turistů

Most přes řeku Jang-c'-ťiang (Čína)

Na další místo, kde zbloudilé duše často páchají sebevraždu, je to „jen kousek“ – přesouváme se k čínskému Nankingu. Údajně nemine týden, aby si tu někdo nevzal život. Jen od roku 1968, kdy byl most dostavěn a otevřen, do roku 2006, se tu zabilo 2 000 osob

Most dlouhý 1 576 metrů má dvě části – ta spodní patří dvoukolejné železnici, ta horní je součástí dálnice China National Highway 104. Je vysoký 70 metrů a spojuje nankingské části Pukou a Gulou.

most v Nankingu
Most byl otevřen v roce 1968 a do roku 2006 na něm ukončilo svůj život asi 2 000 osob.
Zdroj:
Shutterstock

Porcelánová věž v Nankingu přestála lidskou krutost i zásah bleskem

Beachy Head Cliffs (Velká Británie)

I Anglie má své sebevraždami proslulé místo. Jsou jím strmé útesy Beachy Head Cliffs nacházející se asi 140 kilometrů jižně od Londýna, nedaleko města Eastbourne.

Tenhle křídový mys byl formován před desítkami až stovkou miliónů let. Sebevrazi si ho „oblíbili“ pro jeho úctyhodnou výšku, která dosahuje 162 metrů. Každý rok z něj skočí na 20 lidí. Místní charitativní organizace dokonce už podnikla efektivní kroky, jak skokům zabránit – jen v roce 2011 tu prý od ukončení života odradila 266 osob. Přímo na místě.

Beachy Head Cliffs
I takhle krásné místo může mít smutnou pověst.
Zdroj:
Shutterstock

Golden Gate Bridge (USA)

Tenhle most, symbol San Francisca, ve výčtu prostě bohužel nesmí chybět. Zprovozněn byl v roce 1937 a do roku 2018 tu bylo ověřeno víc než 1 500 dokonaných sebevražd. Za posledních 20 let se tu potvrdilo asi 30 sebevražd ročně.

V současné době už je ale po celé délce mostu bariéra, která má skok dolů maximálně ztížit až znemožnit. Kromě plotu je tu pak ještě síť, kdyby náhodou, a to na 95 % délky mostu.

A proč vlastně takové bariéry stavět? Inu, čím víc musí člověk překonat překážet k ukončení života a čím víckrát se nad činem musí zamyslet, tím spíš ho nakonec nespáchá.

Golden Gate Bridge
Na Golden Gate Bridge už je kvalitní zábrana a k tomu i síť. Snad to ušetří nějaký ten lidský život.
Zdroj:
Shutterstock

Niagarské vodopády (USA/Kanada)

Nádherné a úctyhodné Niagarské vodopády bohužel nelákají jen zvídavé turisty, ale i sebevrahy. Dojde tu asi k 25 sebevraždám za rok a od poloviny 19. století tu ukončilo svůj život na 3 000 osob. Od roku 1850 se pod vodopády prý našlo asi 5 000 těl

V únoru 2023 do chřtánu vodopádů úmyslně skočila dokonce i 34letá žena s 5letým synem. Ten jako zázrakem přežil, byť byl v kritickém stavu, jeho matka zraněním podlehla. 

Niagarské vodopády patří k nejzajímavějším a nejkrásnějším vodopádům Severní Ameriky i celého světa. Tvoří je 3 části – Podkova, Americký vodopád a Nevěstin závoj. Celkem jsou vysoké 51 metrů a široké 1 200 metrů.

Niagarské vodopády a sebevraždy
Sebevrahy lákají i Niagarské vodopády. Pod nimi už se od roku 1850 našlo asi 5 000 těl.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate
  • goldengate.org/january-2024-update-on-the-golden-gate-bridge-suicide-deterrent-system/
  • finance.yahoo.com/photos/forests-bridges-cliffs-10-top
  • dailymail.co.uk/news/article-11760935/Illinois-mom-34-deliberately-jumps-Niagara-Falls-son-5-dies-Boy-survived.html 
 
 

Místo

50° 44' 7.9044", 0° 14' 28.6404"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Místa, kde lidi nejčastěji páchají sebevraždu: les v Japonsku i útes v Anglii