Přejít k hlavnímu obsahu

Adventní trhy u našich sousedů: V Polsku mají skřítka, který plní přání, v Německu každou středu rozdává dárečky Mikuláš

Do Vánoc zbývá posledních pár týdnů. Řada z nás proto vyráží načerpat vánoční atmosféru na adventní trhy.

Chystáte se obrazit trhy u našich polských, německých, rakouských nebo slovenských sousedů? Víme, které trhy tady stojí za návštěvu, co na nich ochutnáte a zažijete!

V Polsku vám skřítek splní přání. Pokud ho tedy najdete

Polské vánoční trhy letos lákají na nejrůznější gastrospeciality, ale také bohatě vyzdobené náměstí a nespočet atrakcí pro velké a malé. Co je speciálního na těch letošních? Třeba ve Vratislavi, kde letos vánoční trhy (jarmarki Bożonarodzeniowe) začaly 24. listopadu 2023 a potrvají až do 7. ledna 2024, vystaví své zboží více než 200 stánkařů.

Ochutnat tady můžete tradiční speciality, jakými je třeba bigos (jídlo ze zelí, masa, klobásy a hub), gołąbki (zelné závitky plněné masem s rýží) nebo tradiční polské klobásy a horalské sýry, gofry (vafle), nejrůznější druhy pirohů, ale i domácí chléb se sádlem, ovoce v čokoládě nebo pražené kaštany a oříšky. Nechybí ani vratislavské svařené víno nebo horká čokoláda, kterou si můžete dopřát ve speciálním zálohovaném hrníčku ve tvaru mikulášské boty.

10 nejkrásnějších adventních trhů v Evropě: nemusíte zase skončit v Drážďanech nebo ve Vídni!

Specialitou letošních vratislavských trhů jsou foto domky, kde pořídíte krásné vánoční suvenýry pro celou rodinu. Pro nejmenší návštěvníky je připravená speciální část „Bajkowy las“, která sestává z domečků s pohádkovými postavičkami. V jednom z nich letos Elfové pod dohledem Mikuláše připravují vánoční dárky. 

Při návštěvě zdejších adventních trhů ale mějte oči na stopkách! Zahlédnout totiž můžete kouzelného skřítka Prezentuśe, který od Nového roku zase na celých jedenáct měsíců zmizí. Legenda praví, že vám splní všechna přání, pokud se třikrát dotknete jeho čepičky. 

Stánek na vánočních trzích
Mějte oči dokořán! Prezentuś může být kdekoliv!
Zdroj:
Shutterstock

Polské Tatry a tipy na výlet: Zajeďte si do „Papugarnie“, pokořte impozantní vápencový vrch nebo vyrazte do největší doliny

V Německu vás čeká vánoční pyramida i postavičky ze sušených švestek

Pokud to máte blíž spíše do německých Drážďan, rozhodně si na prohlídku místních trhů vyčleňte celý den. Trhy v Drážďanech totiž patří mezi ty nejstarší (letos oslaví neuvěřitelných 589 let existence) a nejrozlehlejší. Letos odstartovaly 29. listopadu a potrvají až do Štědrého dne. Otevřeno je tady denně od 10 do 21 hodin.

Kromě běžných předvánočních pochutin, svařáku a punče jsou vyhlášenou drážďanskou vánoční specialitou švestkové bramboráky nebo ručně zhotovené figurky kominíčků ze sušených švestek zvané Pflaumentoffel. Kromě výše zmíněných dobrot nezapomeňte ochutnat ani legendární Drážďanskou štolu nebo oblíbené drážďanské pečivo z kynutého těsta Kräppelchen.

Moritzburg, Perla saského baroka: Popelka ztratila střevíček tam, kde řádil dvorní architekt Pöppelmann

Mezi největší lákadla letošních drážďanských adventních trhů patří věž zvaná krušnohorská vánoční pyramida, která je se svými 14,61 metry největší na světě. Najdete ji na trhu Striezelmarkt, kde se můžete současně také projít po světelném oblouku Schwibbogen, který je dle pořadatelů pravděpodobně také největší svého druhu na planetě.

Nechybí ani osvětlené ruské kolo, odkud si trhy prohlédnete pěkně z výšky, a řada atrakcí pro nejmenší návštěvníky. Ti mohou navštívit speciální kino se skřítky, pohádkový domeček, speciální adventní kalendář nebo pohádkový les. 

Náš tip: Pokud to máte blíž spíše do Řezna, naplánujte si návštěvu adventních trhů na středu. Právě v tento den tady totiž projíždí Mikuláš, který naděluje dětem sladkosti.

Adventní trhy
Na zdejších trzích vás mile překvapí švestkové speciality i obří vánoční pyramida.
Zdroj:
Shutterstock

Kam do Drážďan? 6 míst, na která prostě musíte

Rakouské trhy lákají na linecký mřížkový koláč i jízdu nejstrmější tramvajovou tratí na světě

Plánujete cestu do rakouského Lince? Procházka po slavnostně vyzdobeném městě, které je mimochodem součástí seznamu UNESCO, vás bude zaručeně bavit. Letošní adventní trhy tady odstartovaly už 18. listopadu a potrvají až do 24. prosince

Oblíbený je nejen trh na Hlavním náměstí, ale také ten o něco komornější na sousedním Farském náměstí. Zdejší trhy patří mezi ty nejkrásnější v celém Rakousku a lákají nejen na nespočet dobrot, ale také spoustu atrakcí pro velké i malé návštěvníky. Ochutnejte třeba luxusní klobásy a další uzeniny nebo proslulý linecký mřížkový koláč.

Pokud na zdejší adventní trhy zamíříte, určitě si nenechte ujít návštěvu renesančního zámku Landeshaus, kde si můžete prohlédnout sbírku betlémů z celého světa, a jízdu nejstrmější tramvajovou tratí na světě. Říká se jí Pöstlingbergbahn a doveze vás až k bazilice Panny Marie Sedmibolestné, odkud uvidíte celé město jako na dlani. 

Linecké vánoční trhy
Pokud navštívíte adventní trhy v rakouském Linci, nenechte si ujít jízdu nejstrmější tramvajovou tratí na světě.
Zdroj:
Shutterstock

10 nejkrásnějších adventních trhů v Evropě: nemusíte zase skončit v Drážďanech nebo ve Vídni!

Slovenské trhy lákají na literární pátky, vánoční les i novinku v podobě Přívětivé zóny

Chystáte se na adventní trhy na Slovensko? Zamiřte do Bratislavy! Trhy tady letos probíhají od 23. listopadu do 23. prosince 2023 denně od 10 do 22 hodin. Navštívit je můžete samozřejmě na více místech, ty největší a nejkrásnější jsou ale už tradičně soustřeďovány na Hlavní, Primaciální a Františkánské náměstí.

Zajímavý je letošní adventní program, který je rozdělený do několika sekcí. Například pátky jsou tady věnovány literatuře. Známé osobnosti budou předčítat ze slovenské literární tvorby. Soboty jsou už tradičně zaměřené na děti a neděle budou pro změnu plné hudby.

Bratislava: Transfúze energie v hlavním městě Slovenska

Zajímavostí letošních bratislavských adventních trhů je vánoční les rozprostírající se na Primaciálním náměstí. Les je tvořený vánočními stromky, které ozdobily děti z různých bratislavských základních, uměleckých a speciálních škol. 

Novinkou je i tzv. Přívětivá zóna, kde si odpočinete od ruchu vánočních trhů. V zóně najdete stolky a lavičky, kde si můžete v klidu vychutnat všechny dobroty (třeba halušky s brynzou, bramboráky, oštiepok, podplamúch, trdelník apod.) nebo poctivý svařák či punč. K dispozici jsou klasické i ochucené varianty a také varianty bez alkoholu.

Adventní trhy
Bratislavské trhy lákají na luxusní speciality i vánoční les.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

51° 6' 28.3788", 17° 2' 18.7368"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Adventní trhy u našich sousedů: V Polsku mají skřítka, který plní přání, v Německu každou středu rozdává dárečky Mikuláš