Přejít k hlavnímu obsahu

10 nejkrásnějších adventních trhů v Evropě: nemusíte zase skončit v Drážďanech nebo ve Vídni!

Vánoční trhy bývají nádherné. Člověk se na nich dokáže parádně ladit na přicházející svátky a bývá to prostě skvostný pohled.

Zatímco někomu bohatě stačí trhy v jeho bydlišti, jiný se na ně vydá do většího města opodál a fajnšmekři vyjedou i do Vídně, Drážďan nebo Vratislavi. Adventní trhy jsou ale krásné po celé Evropě. Pokud si tedy chcete udělat výlet a na chvíli se oprostit od starostí všedních dní, zavítejte třeba do Španělska nebo Estonska

#1 Norimberk

Mezi nejhezčí a taky nejstarší vánoční trhy v Německu už tradičně patří ty norimberské. Návštěvníky na náměstí Hauptmarkt každoročně čeká víc než 180 stánků s nejen rukodělnými výrobky i dobrotami. Mezi nimi se vyjímá zdejší perník, pražené mandle a taky klobásy (protože co jiného by pro Německo bylo typické). 

K norimberskému Christkindlesmarktu neodmyslitelně patří taky akce zvaná Dětské Vánoce na Hans-Sachs-Platz – během ní tu můžete péct cukroví, malovat skleničky, psát si o dárečky nebo se svézt na kolotoči a ruském kole. 

Historie tohohle trhu sahá do 20. let 17. století, i když měl nějakou tu „odmlku“ – například v 1. třetině 20. století a potom za 2. světové války.

Kdy se trhy konají: od 1. do 24. 12. 2023

vánoční trhy Norimberk
Norimberk se pyšní trhy, které patří k těm nejhezčím a nejstarším v Evropě.
Zdroj:
ecstk22 / Shutterstock

Drážďany: saské hlavní město ve zlatém hábitu už zase voní Vánocemi

#2 Berlín

Obejít všechny zdejší trhy? To je hodně ambiciózní cíl! Bývá jich tu totiž i přes 80 – tak moc je mají Berlíňané rádi. Nikde nechybí svařák, punč, krásná výzdoba… A pochopitelně pěkně poctivý currywurst!

Příjemné adventní chvilky si můžete užít třeba nedaleko známé ulice Unter den Linden, a to na náměstí Gendarmenmarkt. Vyhřátý stan láká na pozorování řemeslníků při práci, na venkovním jevišti se střídá jeden umělec za druhým – bývají tu žongléři, akrobati a tanečníci i pěvecké sbory. Tenhle trh je údajně nejhezčí v celém městě, letos se ale bude konat na náměstí Bebelplatz.

Berlínský Spreepark: z nudného východoněmeckého parku 1,5 miliónu návštěvníků a pak plavba do Peru ve 20 kontejnerech

Nejznámější berlínské náměstí, Alexaderplatz, nesmíte při návštěvě předvánočního Berlína vynechat – můžete se tu svézt na kolotoči, zkusit si curling nebo si zabruslit. A když se budete chtít rozhlédnout po celém městě z výšky, zamiřte na nedalekou Berlínskou věž!

Romantickou atmosféru nabízí zámek Charlottenburg. Nasvícený komplex, dřevěné stánky, bílé pagodové stany a pavilon s vánoční pyramidou, to jsou lákadla, kterým skoro nikdo neodolá. 

Kdy se trhy konají: od 27. 11. do 31. 12. 2023, počáteční termín se může lišit trh od trhu

Vánoce v Berlíně
Do Berlína to z některých míst od nás není nijak extra daleko. Udělejte si výlet!
Zdroj:
Shutterstock

#3 Krakov

Chcete zažít něco krásně svátečního, ale nemělo by to být moc daleko? Pokud jste z Moravy nebo Slezska, možná by vás mohly zlákat vánoční trhy v Krakově. Úplná pohádka na vás čeká na hlavním náměstí (Rynek Glowny), které je úžasné samo o sobě, natož pak se všemi těmi stánky a s výzdobou.

Odvézt si odsud můžete třeba vánoční ozdoby, broušené sklo, výrobky ze dřeva vlny nebo originální šperky. Kromě čilého ruchu způsobeného návštěvníky tu samozřejmě uslyšíte koledy, uvidíte betlémy a taky taneční vystoupení. 

Gastrospecialitou polských trhů (a ten krakovský není výjimkou) je grilovaný sýr oscypek, který výtečně chutná s brusinkami (a když mu propadnete, v polských obchodech ho pak za zlomek ceny seženete taky).

Kdy se trhy konají: od 25. 11. 2023 do 2. 1. 2024

vánoční trhy Krakov
Krakov stojí za návštěvu, zvlášť když je oděn do vánočního hávu.
Zdroj:
Shutterstock

#4 Salcburk

Solnohrad? Cože? Že jste tam taky… nebyli? Na vánoční trhy se tam určitě vypravte. Nabízejí nezaměnitelnou atmosféru v kulisách jedinečného města. Vydat se můžete na náměstí Domplatz a Residenzplatz, kterým místní neřeknou jinak než Ježíškův trh. Nouze tu není o stánky s různorodým zbožím, ale ani o akce pro děti a krásné koncerty. Když tu budete, zamiřte i na Mirabellplatz, kde si budete moct vybrat z nejrůznějších rakouských specialit.

Okouzlující Salcbursko: co navštívit, abyste si odvezli nezapomenutelné vzpomínky

Něčím absolutně výjimečným je pak vánoční trh na nádvoří pevnosti Hohensalzburg, kde si na své přijdou „nasávači“ vánoční nálady i děti – ty si tady můžou zkusit vyrobit třeba jmenovky na dárečky nebo slaměné ozdoby na vánoční stromeček.

Kdy se trhy konají: od 23. 11. 2023 do 1. 1. 2024

vánoční trhy Salcburk
V evropském měřítku patří k nejkrásnějším vánočním trhům i ty salcburské. Extra zážitek si odnesete z pevnosti Hohensalzburg.
Zdroj:
Shutterstock

#5 Tallinn

Možná vás to překvapí, ale nádhernou atmosféru nabízí i vánoční trh v estonské metropoli. Nepatří sice k těm největším, když ale zatoužíte po tak trochu jiném zážitku, dočkáte se ho tu. 

Trh se koná na Radničním náměstí (Raekoja Plats), v samém srdci historického centra. Zajímavá je tu už radnice, která je jedinou dochovanou gotickou radnicí v severní části Evropy, a taky jedna z nejstarších nepřetržitě fungujících lékáren – pro medikamenty si sem lidi chodí už od roku 1422! Kromě toho lemují náměstí středověké domy, které tu utvářejí právě onu zmiňovanou neobyčejnou atmosféru.

Estonský kringl: nepochází z Estonska a složitě jen vypadá

Říká se, že v Tallinnu byl vztyčen první vánoční strom v Evropě. Sousední Lotyši na to mají jiný názor, nicméně Estonci si to nechtějí nechat vymluvit. První strom tu stál už v roce 1441, trh ve své moderní podobě se tu konává od roku 1997. 

Na děti tu čeká Santa (v Santově domě), na dospělé celá řada příjemných podniků různého ražení. K tomu si tu můžete dát nějakou tu specialitu přímo na trhu (třeba perníčky nebo černý puding), seženete tady i skvělé vlněné ponožky nebo dřevěné hračky a dekorace. S prázdnou se vám určitě nebude chtít odjet!

Kdy se trhy konají: od 1. 12 2023 do 7. 1. 2024

Vánoce v Tallinnu
Vánoce v Tallinnu budou nevšední, zato na ně ale nezapomenete.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Londýn

Kolik je v Londýně samostatných vánočních trhů? To jsou hodně vysoké počty! Není proto divu, že během jejich procházení seženete snad všechno, na co si vzpomenete. Je tady spousta nádherných míst k setkávání a svátečně se tu v kulisách úžasné metropole naladí snad i ten největší odpůrce Vánoc.

K nejoblíbenějším trhům vůbec patří Hyde Park Winter Wonderland, kde se vaří vynikající jídlo a podávají se skvělé nápoje, kromě toho je tu ale i celá řada atrakcí pro zpříjemnění předvánočního času. Kluzištěm to jen začíná! 

Londýn jinak: 6 míst, která v průvodcích nenajdete

Dalším velice populárním trhem je Kingston Christmas Market, o kterém se říká, že typicky evropský s britským nádechem. Na tomhle místě je naprosto pohádkově! 

Do třetice všeho pěkného můžeme s čistým svědomím jmenovat Southbank Centre Winter Market, kde nečeká jen jídlo, pití a nepřeberné množství dárečků a suvenýrů, ale taky pestrý kulturní program pro dospělé i děti. Čas strávený tady si užije každý!

Kdy se trhy konají: od 2. 11. 2023 do 7. 1. 2024, termíny se liší trh od trhu 

Vánoce v Londýně
Procházka vánočně laděným Londýnem je nezapomenutelný zážitek.
Zdroj:
BBA Photography / Shutterstock

#7 Štrasburk

Historie štrasburského vánočního trhu, na němž se budete cítit úplně jako v pohádce, sahá až do roku 1570, což mu na duchu příjemně přidává. Takhle dlouhá tradice z něj činí nejstarší vánoční trh ve Francii a jeden z nejstarších v Evropě. Všudypřítomná světélka a třpyt vykouzlí úsměv na tváři každému, a když se k tomu přidají vůně skořice a dalšího vánočního koření se zpěvem koled v kostele, nedá se tomu odolat. 

Na náměstí Kléber nepřehlédnete vánoční strom vysoký kolem 30 metrů. Na 300 stánků v centru města už vůbec ne! Mezi nejrůznějším zbožím si dopřejte hrnek svařeného vína a tradiční sušenky Bredle

Kdy se trhy konají: od 24. 11. do 24. 12. 2023 

vánoční trhy Štrasburk
Ve Štrasburku si budete připadat jako v pohádce, i kdybyste z nějaké důvodu nechtěli.
Zdroj:
Shutterstock

#8 Budapešť

Když dojde na tvorbu žebříčků nejkrásnějších a nejpopulárnějších vánočních trhů, zpravidla v nich nechybí Budapešť. V maďarské metropoli mají nejzvučnější jméno ty na Vörösmarty tér (Vörösmarty Classic Xmas) sahající až do ulice Váci. Na nich najdete mimo jiné i dětskou hernu a jezdí tu taky dětský vláček.

Ujít si nenechte ani trhy Advent Basilica na náměstí Szent István tér. Ty už tradičně opanují žebříček nejhezčích vánočních trhů v Evropě, který sestavuje server European Best Destination. Součástí trhů je kluziště pro děti do 14 let, ohromný adventní věnec, kovářská dílna, selfie point pro pořádnou fotku a do dění je zapojena i virtuální realita. Spousta návštěvníků se snaží zachytit oblíbený videomapping promítaný přímo na fasádu baziliky (denně od 17.30 hod.).

Ze zdejších trhů si můžete odvézt nejen nádherné zážitky, díky nimž uniknete běžným starostem a shonu, ale taky třeba keramiku, originální šperky, nejrůznější ozdoby nebo kosmetiku. Pokud jde o dobroty, najdete tu sýrové speciality, perníky, čokoládu, včelí produkty a k okamžité spotřebě tradiční maďarské pokrmy.

Kdy se trhy konají: od 17. 11. 2023 do 1. 1. 2024, od 28. 12. 2023 jsou na Vörösmarty Classic Xmas už jen stánky s jídlem a pitím

vánoční trhy v Budapešti
Vánoční trhy v Budapešti se v žebříčku těch nejhezčích v Evropě vždycky najdou.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Brusel

Když se krása historického centra Bruselu střetne s očekáváním Vánoc, je o zážitky postaráno. Tradičními belgickými vaflemi máčenými v sirupu ze třtinového cukru a skořice a horkou čokoládou to tady pochopitelně jen začíná. Ochutnat tu můžete taky mořské plody s křupavými hranolky, pokud vás na sladké moc neužije. 

Především je tu ale nezapomenutelná atmosféra, zvlášť pokud budeme mluvit o trzích na Grand Place, hlavním bruselském náměstí. Ve stáncích najdete úplné poklady nejrůznějších řemeslníků, a to nejen tady, ale taky na náměstí u kostela St. Catherine, na jehož fasádě se po setmění odehraje i nějaká ta světelná show.

K vánočním trhům v Bruselu neodmyslitelně patří kluziště a pořádné ruské kolo. 

Kdy se trhy konají: od 24. 11. do 31. 12. 2023

vánoční trhy Brusel
Vánoční trhy na Grand Place bývají naprosto kouzelné.
Zdroj:
Matyas Rehak / Shutterstock

#10 Malaga

Na vánočních trzích nemusíte zmrzat až na kost. V Malaze bývá v prosinci až 10 °C, což v teplejším oblečení nebude problém. Už samotné nasvícení v ulici Larios dává tušit něco výjimečného. Zdejší trhy patří k těm nejhezčím ve Španělsku.

K trhům tu patří nejen stánky s nejrůznějším zbožím a dobrotami, ale i hudební a světelná vystoupení a všudypřítomná vůně pečených kaštanů (na nichž tu hodují už od podzimu). Ochutnat byste tu rozhodně měli mantecados (křehký chleba), borrachuelos (smažené pečivo s přídavkem zdejšího vína), nugát a marcipán

Kdy se trhy konají: od 25. 11. 2023 do 6. 1. 2024

Vánoce v Malaze
Předvánoční i vánoční atmosféru si můžete netradičně užít třeba i ve španělské Malaze.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

 
 

Místo

49° 27' 13.9428", 11° 4' 38.2728"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 nejkrásnějších adventních trhů v Evropě: nemusíte zase skončit v Drážďanech nebo ve Vídni!