Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

To nejlepší z Krakova: ohromné náměstí, židovský duch i hrad Wawel

Ať už se nazdařbůh touláte Polskem, nebo sem jedete cíleně, troufáme si říct, že Krakov vám padne do oka. Hned vám prozradíme proč. 

Když se totiž zeptáte kohokoli, kdo v Krakově byl, na názor, dozvíte se, že Krakov je nádherný a že jeho návštěva stojí za to. Často se o něm taky mluví jako o nejkrásnějším městě Polska. A je pravda, že něčím okouzlí snad každého. 

Hrad Wawel

Začneme dominantou, která je opravdu okouzlující. Udržovaný komplex na návrší vás zaujme nejen hradbami, ale zahradami a katedrálou nebo sochou Jana Pavla II. Nejnavštěvovanější polský hrad pochází z 11. století, i když v době své stavby byl poměrně nevýznamný, a to až do 15. století, kdy začal získávat renesanční podobu díky italským mistrům. Bohužel ale nedlouho potom vyhořel, následně byl vykraden při švédských nájezdech, pak sloužil jako kasárna. Větších škod naštěstí nedoznal, a to ani během působení nacistů.

Wawel je dneska zrenovovaný podle původního vzhledu a uvnitř najdete několik zajímavých a různorodých expozic. Vnitřní výzdoba je skutečně hodna bližšího prozkoumání – zaujmout vás může třeba strop se 30 vyřezávanými hlavami a další libůstky.

Krakov Wawel
Krakov má spoustu krásných zákoutí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Opomenout ale nesmíme ani draka na západní straně pahorku, z něhož je krásný pohled na Vislu. Když sejdete 135 schodů a projdete jeskyní, ocitnete se na břehu řeky vedle bronzové sochy draka chrlícího oheň. Tenhle drak tu podle pověsti dřív obýval onu jeskyni a živil se nejen zásobami obyvatelstva, ale i zdejšími pannami. Zastavit ho dokázal až princ Krak. Proto Krakov…

Rynek Glówny

Další must-see tohohle města je Rynek Glówny neboli Hlavní náměstí. Jde o opravdu velkolepý prostor, na němž není nouze o dobroty a posezení u nich. Bohužel se sem za baštou slétají i celá hejna holubů, takže sedět na terase s oblíbeným jídlem nemusí být tak poklidné, jak byste si přáli. 
Součástí Hlavního náměstí je taky Radniční věž, ze které se můžete na město podívat z výšky. Pokud se tedy nebudete bát – věž není rovná!

Krakov Hlavní náměstí
Hlavní náměstí je obrovské a nemůžete ho minout.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tržnice Sukiennice

Uprostřed Hlavního náměstí je úplný skvost v podobě tradiční zastřešené tržnice. U mnoha stánků seženete suvenýry nejrůznějšího ražení, šperky i nádobí. Podlouhlá budova vznikala v letech 1556–59 a v 19. století k ní přibyly novogotické arkády na obou delších stranách. V patře najdete stálou expozici polských malířů, která je součástí Národního muzea.

Ulice Florianska a Grodzka

Dvě ulice, bez nichž by Krakov nebyl Krakovem. Ulice Grodzka patří k těm nejstarším reprezentativním ulicím města. Bývala dokonce částí tzv. královské cesty a obchodní stezky. Měří téměř 700 metrů a k vidění je na ní celá řada úctyhodných domů.

Ulice Florianska taky patří k nejznámějším a nejdůležitějším ve městě. Je dlouhá 335 metrů a ke zdejším zajímavostem patří třeba to, že v roce 1881 tu byla zprovozněna první koňská tramvaj a v roce 1901 první elektrická tramvaj. I na téhle ulici najdete pozoruhodné domy, například nejstarší hotel ve městě nebo legendární kavárnu s názvem Michalikova jeskyně. Dneska jde o pěší zónu, kterou stojí za to se projít.

Krakov koně
V Krakově prostě zákonitě potkáte koně!
Zdroj:
Bigstockphoto

Židovská čtvrť Kazimierz

Kdo navštíví Krakov, ten musí i do židovské čtvrti. Ne že by snad ze všech zdejších domů čišelo něco, co by kdysi proklínané židy připomínalo, jsou ale místa, která takovou atmosféru opravdu mají. Navštívit tu můžete ulici s názvem Szeroka, která bývala středobodem židovského města, a hned několik synagog nebo židovský hřbitov. 

Krakov Kazimierz
V některých koutek židovského města na vás dýchne nezaměnitelná atmosféra.
Zdroj:
Bigstockphoto

Bonus – výlet za město: nabízí se solný důl Wieliczka

Je libo krátký výlet za město? Pokud máte trochu času, určitě se vydejte do nedalekého města Wieliczka, pod nímž se nachází jeden z nejstarších solných dolů na světě, ve kterém se ještě nedávno pracovalo, a to už od 13. století! Chodby jsou celkem 300 kilometrů dlouhé, ale návštěvníci se dostanou asi jen na 2 % jejich délky. Hloubka dolu je 327 metrů

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 3' 52.7436", 19° 56' 41.9316"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

To nejlepší z Krakova: ohromné náměstí, židovský duch i hrad Wawel