Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 míst na wellness v Polsku: vydejte se za odpočinkem kousek za hranice i do nádherné Vratislavi

Chcete si užít trošku té pohody a nechat se konečně taky jednou hýčkat? Wellness v Polsku je na to přímo stvořené. Stačí si vybrat svoje místečko!

Wellness v Polsku najdete i u hranic. Úplnou nálož možností nabízejí Krkonoše a Jizerské hory i Beskydy, ale vypravit se můžete i dál do vnitrozemí. Záleží na tom, co vám padne do oka.

#1 Karpacz

Sympatické malé horské městečko na opačné straně hřebene od Pece pod Sněžkou – to je Karpacz. Je to oblíbené lyžařské středisko, kam je ale fajn vydat se nejen v zimě. A pokud jde o wellness pobyty, je z čeho vybírat. Zalíbit by se vám mohlo nejen v některém ze zdejších wellness hotelů, ale třeba i ve vodním parku Tropikana

Krkonoše: zajímavá místa a tipy, kam na výlet, když ne na Sněžku

Co ještě tu vidět? Třeba kostel Wang, Muzeum hraček, Muzeum sportu a turistiky, Park pohádek, centrum rekreace a sportu Kolorowa nebo skály na Karpatce. Taky si můžete lanovkou vyjet na Kopu, odkud je to kousek do Obřího sedla a ke Sněžce.

Wang Karpacz
Jestli něco v Karpaczi rozhodně musíte vidět, je to kostel Wang!
Zdroj:
DeepGreen / Shutterstock

Norský kostelík připlul do Polska po Odře

#2 Szklarska Poreba

Další rekreační středisko, v němž v rámci wellness pobytu v Polsku nešlápnete vedle, je Szklarska Poreba (česky Sklářská Poruba). Malé městečko v Dolnoslezském vojvodství se nachází nedaleko našeho Harrachova. Najdete tu hned několik hotelů v různých cenových kategoriích, kde o vás rádi budou pečovat, ať už půjde o masáže, lázeňské procedury, nebo třeba saunu.

Co se tu dá dělat? Vyjeďte si na lanovkou na kopec Szrenica, odkud je krásný rozhled a kde se můžete projít po hřebeni třeba až k Vysokému kolu a Sněžným jamám. Nebo se můžete projít na vyhlídku Zloty Widok, podívat se ke Staré valonské chatě, do Muzea země JUNA nebo do lanového parku Trollandia

Szklarska Poreba
Příjemně vám jistě bude i ve Sklářské Porubě.
Zdroj:
Shutterstock

#3 Jakuszyce

Jakuszyce si zamilujete, pokud se chcete vydat na wellness pobyt, ale zároveň si v zimě chcete pořádně zaběžkovat. Pro běžkaře je tu totiž úplný ráj! Samozřejmě tu můžete po celý rok podnikat túry nebo se prostě jen tak na pohodu projít po vršku.

Tuhle malou obec najdete hned za Harrachovem cestou směrem do Polska. Zalíbí se vám tu, pokud máte rádi komornější atmosféru místa.

Jakuszyce
Jakuszyce jsou maličké a malebné. V sezóně tu ale bývá rušno jako všude jinde.
Zdroj:
mkos83 / Shutterstock

 

#4 Jelenia Góra

Nechcete-li se vypravit přímo do hor, můžete si užít wellness pobyt v Jelení Hoře, která se nachází asi 40 minut jízdy autem od Harrachova a asi 2,5 hodiny od Prahy. Samotné centrum Jelení Hory je maličké, ale velice hezké. Na procházku pak můžete jít třeba podél řeky Bóbr nebo si udělejte výlet do ekologického parku (Park Krajobrazowy Doliny Bóbru), případně na zámek Wleń. 

Jelení Hora
Jelení Horu si projdete za chviličku, centrum se vám ale určitě zalíbí.
Zdroj:
photomaster / Shutterstock

Co ale musíte navštívit, to jsou Cieplické termální lázně. Najdete je 7 kilometrů od Jelení Hory a můžete v nich zažít regeneraci celého organismu. Je tu hned několik bazénů (vnitřních i venkovních), hydromasáže, masážní lavice a další „atrakce“. 

#5 Swieradow-Zdrój

Další lázeňské městečko nedaleko česko-polských hranic nabízí nejen parádní wellness, ale i několik míst, na která musíte, i kdybyste snad nechtěli. Kromě městské promenády se vydejte k Čertímu mlýnu, k Lázeňskému domu (jehož původ se datuje do 18. století), na rozhlednu Mlynica a na stezku Skywalk, ze které si užijete výhled do všech světových stran. Té trošky energie, kterou cestou sem budete muset vydat, rozhodně nebudete litovat.

A pak už nezbývá než relaxovat, nechat o sebe pečovat a užít si trošku té polské gastronomie.

Krkonoše bez lyží a se slunečníkem. Na co hory lákají v létě

#6 Kudowa-Zdrój

A vydejme se víc na východ. Kousek od českého Náchoda narazíte na další lázeňské městečko – Kudowa-Zdrój. Lidi z pohraničí sem jezdí na nákupy, byla by chyba ale zůstat jen u nich. Kromě wellness si tu užijete krásnou přírodu Stolových hor, nevšední atmosféru Kaple lebek, případně je to odsud jen 45 minut jízdy do přenádherného Adršpachu. Nudit se nebudete!

Kudowa-Zdrój
Kudowa-Zdrój je příjemné lázeňské městečko nedaleko hranic.
Zdroj:
Shutterstock

 

#7 Zakopané

A pokračujeme dál. V jižní části Polska, u hranic se Slovenskem, je krásné a příjemné horské středisko Zakopané, které turisti milují. Wellness možností je tu dost, možná budete mít problém si vybrat! A pokud se budete chtít někam podívat, kromě samotného městečka se vypravte na výlet kamkoli do polské části Tater, kam vás zrovna srdce potáhne.

Například na Kasprowy Wierch se dostanete i lanovkou. Pokud máte jen trošku rádi hory, nebude se vám odsud chtít!

Zakopané
V hlavní turistické sezóně (letní i zimní) je tu pořádně rušno. V mezidobí si tu užijete i klid!
Zdroj:
Shutterstock

Živé horské město v Tatrách milují turisté i lyžaři. Pojďte s námi na virtuální exkurzi po Zakopaném

#8 Wisla

Skoro co by kamenem dohodil z Ostravy je maloměsto Wisla, kde o zábavu není nouze. Ať už se dáte na dlouhý relax ve wellness, nebo budete chtít objevit i nějaké to místečko venku, neuděláte chybu. 

Wisla
Stačí málo a ocitnete se v nádherné přírodě Slezských Beskyd.
Zdroj:
Shutterstock

Co tu navštívit? Třeba blízký Park Krajobrazowy Beskidu Śląskiego, což je krásná chráněná krajinná oblast v polské části Slezských Beskyd. Fajn je samozřejmě procházka po městě, aquapark Tropikana, 11 kilometrů vzdálený lesopark Niespodzianek nebo 20 kilometrů vzdálené Trojmezí. 

#9 Stronie Śląskie

Poblíž Kralického Sněžníku se na polském území rozprostírá městečko Stronie Śląskie. Kromě zmíněného kopce si tu můžete užít i malebné Rychlebské hory nebo si udělat výlet na Dolní Moravu (městečka dělí asi hodina cesty autem). 

Co nevynechat? Zvlášť v teplém počasí si můžete užít parádní čas u přehrady Stara Morawa. Jde o hlídané koupaliště s písečnou pláží, molem s vyhlídkovou věží a taky půjčovnou vodního vybavení. Můžete se tu třeba svézt na šlapadle. Nechybí lezecká stěna, šachový stůl a stůl na ping pong. 

#10 Wroclaw

A nakonec skvost ve vnitrozemí. Wroclaw je nádherné město, které je hřích při toulkách Polskem nenavštívit. Příležitostí k wellness pobytům je tu nepřeberné množství a ve městě je stále co objevovat a obdivovat. Pochopitelně musíte navštívit Rynek (hlavní náměstí), kde to stále žije (a pozor, během adventu se tu konají nepopsatelně pěkné a bohaté trhy), Halu Targowou (trh), radnici, Japonskou zahradu… 

Čím je ale Wroclaw známá především, to jsou sošky trpaslíků rozeseté po městě. Když je budete hledat a fotit, vytvoříte si nádhernou sbírku a ještě se pobavíte. Sošky jsou totiž fakt povedené!

Wroclaw
Vratislav se jednoduše musí zažít.
Zdroj:
Shutterstock

 

Použité zdroje:

  • travelking.cz/travelpedia/tip/karpacz
  • stalenacestach.cz/szklarska-poreba-polsko-co-videt-navstivit-zajimavosti-pamatky/
  • harrachov-info.cz/aktuality/harrachov-jakuszyce-bezkarsky-raj-bez-hranic
  • termycieplickie.pl/cieplicke_termalni_lazne 
  • swieradowzdroj.pl/
  • region-adrspach.cz/turisticke-zajimavosti/zajimava-mista/kudowa-zdroj/
  • slevomat.cz/magazin/508-druha-strana-tater-navstivte-zakopane-v-polsku
  • polske-maledivy.cz/visla-polske-mesto-wisla/
  • niesamowitapolska.eu/polecane-miasta/stronie-slaskie-atrakcje
  • obletsvet.cz/co-videt/polsko/wroclaw 
 
 

Místo

49° 17' 57.0588", 19° 56' 58.4232"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 míst na wellness v Polsku: vydejte se za odpočinkem kousek za hranice i do nádherné Vratislavi