Přejít k hlavnímu obsahu

Rekordní Česko: Na Dolní Moravě otevřou nejdelší visutý most světa

Máte pro strach uděláno a netrpíte obavami z výšek? Pak vyrazte na Dolní Moravu! V pátek 13. května v 10 hodin se totiž pro veřejnost slavnostně otevře most Sky Bridge 721.

Nejdelší visutý most pro pěší měří na délku úctyhodných 721 metrů a patří tak mezi světové unikáty. Stezka ve výšce 95 metrů vede od chaty Slaměnka ve Velké Moravě v sedle pod vrchem Slamník, přes Mlýnské údolí s Mlýnským potokem, až na hřeben Chlumu.

Dosavadní světový rekord držel most Arouca 516 v severním Portugalsku, který ale tahle unikátní česká stavba hravě překonala. Most tvoří 6 hlavních nosných lan (každé s tažnou silou 360 tun) a 60 větrných lan různého průměru. Hlavní lano má průměr sedm centimetrů.

Nejdelší visutý most na světě byl mimo jiné postaven taky z 1030 krychlových metrů betonu, lan o celkové hmotnosti 158 tun a 20 tun pomocných konstrukcí. Jeho šířka je 120 centimetrů a vybudování téhle legendární stavby trvalo přesně dva roky.

Vkročit na most bude chtít spoustu odvahy, nezapomenutelný zážitek ale bude zaručen už od prvního kroku. Pokud trpíte závratěmi, strachem z výšek nebo se hůře pohybujete, návštěvu mostu si dvakrát dobře rozmyslete. Vstup na atrakci vyjde dospělého na 390 korun, dětská vstupenka je za 270 Kč.

Pokud se přece jen „hecnete“ a nejdelší visutý most světa pokoříte, odměnou vám budou nejen dechberoucí výhledy, ale také možnost navštívit naučnou stezku s názvem Most času, která je doplněná o prvky rozšířené reality.

Zmíněná stezka pojednává o místní přírodě a dějinách a vznikla ve spolupráci s Lesy ČR, obcí Dolní Morava a Muzeem československého opevnění z let 1935 až 1938. Na západní straně navazuje na horský resort Dolní Morava s množstvím dalších turistických atrakcí.

Pokud se rozhodnete atrakci pokořit, vřele doporučujeme (alespoň během několika prvních měsíců) online rezervaci na oficiálním webu projektu. Provoz na lávce totiž bude regulovaný s možností on-line rezervace na konkrétní čas. Most je jednosměrný a orientační časové sloty jsou půlhodinové.

S atrakcí je spojena i unikátní hra "Most času" s prvky rozšířené reality, pro jejíž spuštění potřebujete běžný chytrý telefon (podporující GPS se systémem Android nebo iOS) se staženou aplikací GEOFUN a přístup k internetu.

Hra se během prohlídky aktivuje u prvního naučného panelu stezky, kterou vás bude provázet 16 letý chlapec. Ten na pozadí skutečných událostí historie naší republiky a reálií spojených s místní přírodou a krajem, objevuje odpovědi a skryté pravdy ve své vlastní rodině původem z Dolní Moravy.

Poutavý příběh, jedinečný scénář, vlastní natočené video scény a rozšířená realita na displeji vašeho chytrého telefonu tak vytvoří z prostého výletu něco zcela výjimečného a nezapomenutelného. A ne nadarmo se přece říká, že kdo si hraje, nezlobí…

Tajný tip závěrem:
Pokud se rozhodnete koupit lísky online, na webu se zaregistrujte. Získáte tak slevu ve výši 40 korun pro dospělého a 25 korun za dítě.
 
 

Místo

50° 9' 7.3304", 16° 48' 53.5381"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rekordní Česko: Na Dolní Moravě otevřou nejdelší visutý most světa