Přejít k hlavnímu obsahu

Plánujete nenáročný výlet na Moravě a ve Slezsku? Tyhle trasy si zamilujete

Chystáte se na dovolenou na Moravě a ve Slezsku? Nebo tady rovnou bydlíte a hledáte trasu vhodnou pro nenáročný výlet? Tady je 7 tipů, které si zamilujete!

Z Gruně až na Bílý Kříž

Pokud jste si zamilovali hory, ale zároveň s sebou máte menší dítka nebo jednoduše neplánujete provozovat vrcholové výstupy, vydejte se na Gruň, odkud krásnou hřebenovkou dorazíte až k malebné osadě Bílý Kříž.

Auto můžete zaparkovat na parkovišti nedaleko hotelu Charbulák (o víkendech je parkování zpoplatněno) a odtud se vydat procházkou okolo krásné vilky Kozleny přes horskou chatu Švarná Hanka a Smrkovinu až ke zmíněnému Bílému Kříži a chatě Sulov, kde na vás čeká luxusní zelňačka a vychlazené pivko nebo limonáda. Tam i zpátky je tahle trasa dlouhá 18 kilometrů a zvládnou ji i menší děti.

Pohled na pasoucí se krávy
Hřebenovka Gruň – Bílý Kříž vás dostane okouzlujícími výhledy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Výlet na Čurabský klauz

Další nenáročnou procházku můžete absolvovat v obci Bílá v Moravskoslezských Beskydech, jež je zároveň významným rekreačním střediskem během letní i zimní sezóny. Auto zaparkujte na některém z parkovišť vedle hlavní cesty a pak se vydáte směrem k Zámečku Bílá, odkud vás už turistické značky zavedou až k malému zookoutku (Obůrka Bílá) a odtud pak po asfaltce uprostřed lesů až k nádrži zvané Čurabský klauz.

Nádrž, která dříve sloužila k plavení dřeva, patří mezi jedny z největších v Beskydech. V roce 2008 byla částečně opravena a teď nabízí příjemné prosezení v altánku i procházky po okolí.

Kolem přehrady Šance

Ani tahle trasa vás svou náročností neodradí. Auto můžete nechat přímo u hlavní silnice nad samotnou přehradou nebo na menším parkovišti na její severní straně (dál už je možný vjezd pouze s příslušným povolením). Přehradu si můžete prohlédnout nejen ze samotné hráze, ale taky z několika vyhlídek, které jsou k dispozici v okolí.

Trasa okolo přehrady vede většinou lesem a nabízí krásné výhledy na vodní plochu, těleso hráze, vodárenský objekt a okolní vrchy Beskyd. Pokud se nechcete pokochat pohledem jenom na hráz, můžete se pak vydat po žluté turistické značce na vrchol Lysé hory nebo po červené na horu Smrk. Tady už ale počítejte s náročnějšími výstupy.

Vodní nádrž Šance na podzim
Vodní nádrž Šanci si můžete prohlédnout ze všech možných i nemožných stran.
Zdroj:
Bigstockphoto

Projděte si Bečvy

Nenáročná a příjemná procházka na vás čeká taky údolím Rožnovské Bečvy. V jejím bezprostředním okolí najdete několik příjemných valašských chat i wellness hotelů. Nechybí samozřejmě ani množství hospůdek, které doslova vybízejí k občerstvení a odpočinku, nebo vyhlášené rodinné centrum Zavadilka. Procházku Bečvou můžete zakončit prohlídkou vodní nádrže Horní Bečva, nebo se odtud vydat na stejnojmennou vyhlídku či některý z okolních vrcholů, na něž budete mít z údolí okouzlující výhledy.

Údolím Velkých Karlovic

Chcete spojit procházku s dobrým jídlem, pitím a odpočinkem ve vyhlášeném wellness hotelu? Vydejte se do údolí Velkých Karlovic. Auto můžete nechat na parkovišti vedle skiareálu Razula, kde se můžete rovnou i občerstvit. Pokud chcete ochutnat skvělé místní pivo, zamiřte do Hospody Pod pralesem, kde vaří vyhlášené pivní speciály. Odtud se vraťte zpátky k hlavní cestě, která vás zavede až ke studánce Uzgrúň a wellness hotelu Horal.

Odpočinout si tady můžete v bazénu se slanou vodou nebo perfektně vybaveném wellness centru. Po odpočinku nezapomeňte ochutnat vyhlášené valašské speciality na zdejší terase s okouzlujícím výhledem po okolí.

Velké Karlovice Kostel
Údolí Velkých Karlovic je ideální pro nenáročnou procházku i túry na okolní hřebeny.
Zdroj:
Bigstockphoto

Přírodní rezervace Rezavka

Věděli jste, že i v Ostravě na vás čeká celá řada nenáročných tras, z nichž mnohé vedou příjemným stínem a lesem? Příkladem budiž třeba naučná stezka Rezavka, která vás provede stejnojmennou přírodní rezervací, která je od roku 2017 součástí CHKO Poodří. V roce 2009 tady bylo instalováno 10 informačních panelů, které návštěvníkům zprostředkovávají zajímavosti o místní fauně a flóře.

Vzhledem k číslování panelů je nejlepší začít procházku u Odry pod ulicí Rudnou v Ostravě-Zábřehu. Součástí této stezky je také ptačí pozorovatelna na břehu Nového rybníka, několik laviček a altánků.

Lanovkou až na střechu Pusteven

Asi neexistuje návštěvník, který by během dovolené v Beskydech nenavštívil legendární Pustevny. Zvolit samozřejmě můžete pěší výstup až k horní stanici lanovky, nebo se lanovkou nechat rovnou vyvézt. Zážitek to je nejen pro děti, ale taky dospělé. Od lanovky se vydejte na stezku v koruně stromů, která se může pochlubit nejdelším jednoramenným skywalkem v Evropě nebo nejvýše položenou trampolínou v Česku.

Během prohlídky vás čeká kromě výše uvedeného i nejvýše položený lanový (himalájský) chodník v Česku a jediný v Evropě nebo třípatrové dětské hřiště. Po prohlídce se pak už můžete vydat prozkoumat krásy, kde na vás čeká socha boha Radegasta a na samotném konci trasy i kaple svatého Cyrila a Metoděje s okouzlujícími výhledy.

Stavení na Pustevnách
Pustevny nabízí nejen tradiční stavení, ale též okouzlující výhledy a několik architektonických rarit.
Zdroj:
Bigstockphoto


Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 29' 19.7322", 18° 29' 3.0297"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Plánujete nenáročný výlet na Moravě a ve Slezsku? Tyhle trasy si zamilujete