Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Výlety v Beskydech: Pokořte jejich královnu, překonejte strach z výšek nebo zamiřte do nejtmavšího místa kraje

Chcete zjistit, jak se žilo kdysi? Prozkoumat tajemství vesmíru? Ochutnat tradiční speciality? Nebo snad pokořit nejvyšší horu Moravskoslezského kraje? Tohle jsou místa, která musíte navštívit!

Lysá hora

Kdo nepokořil Lysou horu, jako by v Beskydech ani nebyl. Nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd a Těšínska se sice v posledních měsících stal tak trošku „mainstream“ a masovou záležitostí, rozhodně byste se na něj ale měli během návštěvy Beskyd vydat. Na vrchol vede několik stezek o různé náročnosti. Odměnou za zdolané kilometry vám bude tradiční kuchyně, na které si pochutnáte v některé ze zdejších chat, a jedinečné výhledy po okolí.

Nejvyšší hora Moravskoslezského kraje
Lysé hoře se ne nadarmo přezdívá „královna Beskyd“. Tyčí se totiž do výšky 1324 metrů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Lanovka a stezka v oblacích Pustevny

Dalším turistickým lákadlem jsou nepochybně i Pustevny se svou unikátní stezkou v oblacích. V zimě se tohle místo mění v domov ledových soch, v létě se tady letos vůbec poprvé objevily sochy z písku.

Do neoblíbenějšího střediska v Beskydech se dostanete některou z mnoha stezek nebo využijte lanovku. Nahoře vás čeká nově zrekonstruovaná výstupní stanice s restaurací i opravená chata Libušín, která v minulých letech vyhořela. Stezka Valaška je vzdálená několik stovek metrů od lanovky a nabízí nejvýše položené trampolíny v Česku, nejvýše položený a jediný lanový chodník v Česku a Evropě i nejdelší jednoramenný skywalk.

Pustevny a Stezka Valaška
Součástí Pusteven je oblíbená atrakce v podobě unikátní stezky v oblacích.
Zdroj:
Bigstock.com

Dark Sky Beskydy

Pro milovníky nekonečných dálek vesmíru a beznadějné romantiky máme další zajímavý tip. Je jím areál Dark Sky Beskydy – nejtmavší místo Moravskoslezského kraje, kde můžete (za příznivého počasí) strávit pohodový večer pozorováním oblohy i jednotlivých souhvězdí, planet a vesmírných úkazů. Areál se nachází v bezprostřední blízkosti chaty Švarná Hanka a večerem provází zkušení astronomové, na které si můžete připravit nejrůznější otázky.

Vodní nádrž Šance

Údolní přehradní nádrž na horním toku řeky Ostravice v Moravskoslezských Beskydech, vybudovaná v letech 1964 až 1969 je ideálním výchozím bodem pro podnikání nejrůznějších procházek po okolí. Vydat se odtud můžete třeba na Bílý Kříž nebo oblíbený Gruň. Během cesty se vám naskytnou okouzlující výhledy na překrásnou beskydskou přírodu a dozvíte se tady i mnoho informací o vzniku nádrže a jejích funcích.

Vodní nádrž Šance v Beskydech
Vodní nádrž Šance plní rovnou několik funkcí.
Zdroj:
Vendula Vrablová

Hukvaldy

Obec Hukvaldy se nachází mezi Frýdkem-Místkem a Příborem. Pochlubit se může impozantní zříceninou středověkého strážního hradu, která je oblíbeným cílem jednotlivců i rodin. Během cesty totiž narazíte na rozsáhlou oboru s barokní vstupní branou, pomník Lišky Bystroušky či rodný dům Leoše Janáčka ve staré škole. Na zpáteční cestě navíc můžete absolvovat celou řadu dalších výletů třeba do muzea Sigmunda Freuda nebo automobilky Tatra.

zřícenina hradu Hukvaldy
Hukvaldy mají své kouzlo. Objevte ho!
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

49° 32' 46.3992", 18° 26' 53.4552"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Výlety v Beskydech: Pokořte jejich královnu, překonejte strach z výšek nebo zamiřte do nejtmavšího místa kraje