Přejít k hlavnímu obsahu

Stezka Valaška: Hlemýžď ji překoná za dva a půl dne, Usain Bolt za 37 sekund

Šestnáctého ledna 2020 to byl přesně rok, co se v prostředí beskydských Pusteven otevřela unikátní atrakce. Nadzemní panoramatická Stezka Valaška nabízí okouzlující výhledy rovnou do tří zemí. Z jejích vyhlídek uvidíte jak českou kotlinu, tak část Polska a Slovenska. Stezka byla vybudována za 1 945 dní a v současné době patří mezi nejnavštěvovanější atrakce Beskyd.

Gepard stezku zdolá za 11 sekund

Stezka je dlouhá celkem 660 metrů, přičemž 396 metrů se vine lesem a dalších 225 metrů má chodník ve vyhlídkové věži. Třeba takový šnek zdolá stezku za dva a půl dne, Usain Bolt je na tom o poznání lépe. K překonání stezky mu teoreticky stačí pouhých 37 vteřin. Bezkonkurenčně nejrychlejší je ale gepard. Ten by měl po jedenácti sekundách „splněno“.

Původní plány vzaly za své

Nejvyšší bod stezky se tyčí do 22 metrů, přičemž původně měl být až ve třiceti metrech. Po dohodě s CHKO Beskydy a Národním památkovým ústavem byla ale vyhlídková věž snížena na zmíněných 22 metrů, aby nerušila památkově chráněný horizont nad Pustevnami.

Stezka Valaška uvnitř
Stezka Valaška se nachází v Beskydských Pustevnách
Zdroj:
bigstock.com

Nejvýše položené trampolíny v Česku

Na výstavbu stezky bylo použito celkem 15 935 m dřevěných profilů a 21 000 ks nejrůznějších vrutů, šroubů a jiných spojů. Součástí Valašky jsou i nejvýše položené trampolíny v Česku (9 trampolín ve výšce 12 metrů) a do budoucna se tady objeví i třípatrové dětské hřiště s průlezkami, které vyústí v 18 metrech nad zemí.

Nejdelší jednoramenný skywalk Evropy

Dalším unikátem je i nejdelší jednoramenný „skywalk“ Evropě, ukončený skleněnou podlahou a zábradlím, které se ve výšce 30 metrů nad zemí tyčí sedm metrů do prostoru. Neméně unikátní je také nejvýše položený lanový chodník v Česku a jediný v Evropě. Himalájský chodník, jak se této atrakci přezdívá, je tvořen z naštípaných dubových polen a ručně pleteného zábradlí ze sítí, které vyráběli handicapovaní v chráněných dílnách.

Valaška na Pustevnách
Stezka byla vybudována za 1 945 dní. Dlouhá je 660 metrů a její nejvyšší bod je položen ve 22 metrech.
Zdroj:
Bigstock.com

Vstupenky kupujte online, jsou levnější

Stezka je otevřená celoročně (dle aktuální otvírací doby) a vstupné sem činí 220 Kč pro dospělého na místě (online je vstupenka o deset korun levnější) a 170 Kč pro dítě. Výhodné ceny platí pro větší rodiny nebo skupiny. Důchodci a ZTP, případně ZTP/P platí snížené (dětské) vstupné.

 
 

Místo

49° 29' 33.558", 18° 16' 1.848"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Stezka Valaška: Hlemýžď ji překoná za dva a půl dne, Usain Bolt za 37 sekund