Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejlepší zoo v ČR: méně známé, přesto krásné a plné života

Na rozdíl od jiných výletních míst nás lákají k návštěvě po celý rok. V každém ročním období totiž mají svoje kouzlo. O čem je řeč? O tuzemských zoologických zahradách!

Máme pro vás přehled méně známých, přesto nesmírně krásných tuzemských zoo, které se mohou pochlubit škálou evropských i světových rarit. Kterou zoologickou zahradu byste měli co nejdříve poctít svou návštěvou?

Zoo Plzeň

Plzeňská zoologická zahrada je druhou nejstarší u nás (prvenství drží zoo Liberec). Její součástí je statek Lüfnerka s kolekcí domácích zvířat, africká restaurace Kiboko a také jedinečný DinoPark s modely pravěkých zvířat v životní velikosti. 

Nejnovějším počinem zmíněné zoologické zahrady je nová voliéra pro plameňáky, která navozuje atmosféru jednoho z největších evropských močálů na ostrově Mallorca. Součástí expozice je i průchozí vyhlídka, ze které můžete pozorovat zvířata v jejich přirozeném prostředí.

Vstupné: dospělí od 220 Kč, děti 3–15 let od 160 Kč

Otevírací doba: listopad, prosinec, leden a únor 9.00–17.00 hod., březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen 8.00–19.00 hod.

Zajímavosti: Jde o nejzápadněji položenou zoo v Česku. Raritou je zmíněný dinopark, který můžete navštívit v období od dubna do října. 

Pohled šimpanze
Rodinky šimpanzů najdete nejenom v plzeňské zoo.
Zdroj:
Shutterstock

Největší, nejstarší nebo nejnavštěvovanější: Nejzajímavější zoo v ČR, které musíte poctít svou návštěvou

Zoo Olomouc

V olomoucké zoologické zahradě můžete obdivovat více než 1 700 kusů zvířat ve 350 druzích. Projít si můžete celkem 5 fantastických pavilonů a několik desítek expozic. Menší návštěvníky jistě potěší možnost jízdy vláčkem nebo vyhlídka z 32 metrů vysoké věže, z níž lze vidět město Olomouc i baziliku na Svatém kopečku.

Na konci července 2013 byla otevřena první část nového safari – Safari Eurasie, kterou o dva roky později následovala expozice s názvem Safari Afrika. V současné době můžete kromě výše zmíněných expozic navštívit taky Safari Amerika, Safari Austrálie a Safari Arktida

Vstupné: dospělí od 160 Kč, děti 3–15 let od 120 Kč

Otevírací doba: březen 9.00–17.00 hod., duben, srpen 9.00–18.00 hod., září 9.00–17.00 hod., říjen, listopad, prosinec, leden, únor 9.00–16.00 hod.

Zajímavosti: Součástí olomoucké zoo je obří akvárium s korálovými útesy a mnoha druhy pestrobarevných ryb. Raritou je i zmíněná vyhlídková věž, z níž lze za dobrého počasí dohlédnout na nejvyšší horu Jeseníků – Praděd. 

Ohrožená panda červená
Panda červená se občas umí ve výběhu pěkně rozparádit.
Zdroj:
Shutterstock

Nejstarší zoo na světě mají ve Vídni. Vznikla za Marie Terezie

Zoo Brno

Zoo Brno chová na 2 500 zvířat 400 druhů. Hned po vstupu do zoo vás uchvátí expozice zvaná Tygří skály, která je pojatá velmi velkoryse. Jejím domovem jsou tygři sumaterští. Ti jsou ve své domovině silně ohroženi a Zoo Brno je chová v rámci Evropských záchovných programů. Během návštěvy můžete prozkoumat i africkou vesnici nebo průchozí expozici klokanů

Za zmínku stojí i průchozí voliéra luňáků a čápů černých, která se nachází v sousedství indiánské chýše kmene Haida a je doplněna výběhem pro skunky severní. V části zvané Beringie najdete výběh vlků arktických, kanadských bobrů nebo rosomáků. Velké oblibě se těší i dětská zoo, která kromě přímého kontaktu dětí se zvířátky nabízí i aktivní vyžití na houpačkách, skluzavkách a prolézačkách.

Vstupné: dospělí od 130 Kč, děti 3–15 let od 90 Kč

Otevírací doba: listopad, prosinec, leden, únor 9.00–16.00 hod., březen a říjen 9.00–17.00 hod., duben, květen, červenec, srpen, září 9.00–18.00 hod.

Zajímavosti: Mezi největší chovatelské úspěchy brněnské zoo patří první odchov mláděte medvěda ledního v Československu v roce 1976 či první odchov šimpanze v roce 1967.

Spící polární liška
Polární lišky vypadají docela nevinně. Hlavně tedy, když spí.
Zdroj:
Shutterstock

Nejzábavnější zoo a zooparky Česka: Kde uvidíte krmení žraloků

Zoo Jihlava

Za jeden jediný den můžete prozkoumat pět světových kontinentů! To za předpokladu, že se vydáte do Zoo Jihlava, kde je k vidění přes 200 druhů exotických zvířat. Projít si můžete tropický pavilon, africkou vesnici Matongo, asijský parčík Hokkaido, jihoamerickou haciendu Escondido, expozici medvědů malajských – Malay medan, Shetlandské ostrovy i Himaláje.

V Zoo Jihlava se ke konci roku 2023 otevřela nová expozice s názvem České poklady. Tento komplex je věnován našim národním plemenům. Obdivovat tady můžete několik druhů králíků (např. českého luštiče, českého strakáče černožlutého a českého červeného), ale také slepice české kropenky či benešovské holuby. Do budoucna by se k současným obyvatelům měly nastěhovat i valašské ovce.

Vstupné: dospělí od 110 Kč, děti 3–15 let od 70 Kč

Otevírací doba: květen, červen, červenec, srpen, září 8.00–18.00 hod., duben a říjen 9.00–17.00 hod., listopad, prosinec, leden, únor, březen 9.00– 16.00 hod.

Zajímavosti: V tropickém pavilonu si můžete prohlédnout největší hady světa – anakondy velké. V průběhu roku zde probíhá řada akcí, mezi které patří třeba letové ukázky dravců a sov nebo noční prohlídky zoo. 

Žirafa v jihlavské zoo
Žirafy v Jihlavě mají výběh s krásným výhledem.
Zdroj:
Shutterstock

Nejbarevnější zvířata světa: tady příroda neuvěřitelně čarovala

Zoo Ústí nad Labem

V téhle zoologické zahradě žije přes 1 500 zvířat. Z těch vzácnějších tu narazíte na orangutana bornejského, levharta mandžuského, nosorožce tuponosého, osla somálského či jelena bělohubého. I když patří tahle k zoo k těm menším, rozhodně vás svou krásou a komorní atmosférou dostane. 

Kromě komentovaného krmení můžete vyrazit na adrenalinovou jízdu zoovláčkem nebo se zapojit do některého ze zážitkových programů. Nakrmíte si slony, tuleně nebo žirafy? Na jeden den si také můžete zkusit práci chovatele slonů či práci v exotáriu.

Vstupné: dospělí od 140 Kč, děti 3–15 let od 70 Kč

Otevírací doba: duben, květen, červen, červenec, srpen a září 9.00–19.00 hod., říjen, listopad, prosinec, leden, únor, březen 9.00–17.00 hod.

Zajímavosti: Součástí zahrady je naučná stezka Lumpepark, která přibližuje nejzajímavější zákoutí původního areálu. Stezka je pojmenovaná po zakladateli původně ptačí rezervace, ze které později vznikl „zábavní park“ a dnešní zoo. 

Lev konžský
Bujnou hřívu by mohla většina z nás konžskému lvovi závidět.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • zooplzen.cz
  • zoo-olomouc.cz
  • zoobrno.cz
  • zoojihlava.cz
  • zoousti.cz
 
 

Místo

49° 45' 30.4686", 13° 21' 22.934"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší zoo v ČR: méně známé, přesto krásné a plné života