Přejít k hlavnímu obsahu

Krajina jako na dlani. Objevte rozhledny v okolí Prahy

Pokud žijete v Praze a aspoň čas od času zatoužíte po přírodě, užijte si ji v plné parádě. Podívejte se na ni z rozhledny, je jich u nás spousta!

A když říkáme spousta, myslíme tím víc než 400 rozhleden. To už je pořádný počet. V okolí Prahy nepřijdete zkrátka. Tady je 7 nejzajímavějších z nich.

Děd

Milujete-li Křivoklátsko, prohlédněte si jeho lesy z výšky. Z rozhledny Děd, která je sama o sobě okouzlující stavbou, protože vypadá jako strážní věž, to půjde snadno. Rozhlednu vysokou 12 metrů najdete u Berouna, na vrchu Děd, který se tyčí do výšky 493 m. Děd byl slavnostně otevřen už v roce 1893. Na její vyhlídkovou plošinu musíte kromě kopce zdolat ještě 56 schodů.

Rozhledna je otevřená celoročně a za vstup se neplatí.

Hradišť

Rozhledna Hradišť je vysoká 19 metrů a okouzlí vás třeba už tím, že je dřevěná a kamennou má jen podezdívku. Najdete ji u obce Kadlín nedaleko Mladé Boleslavi a uvidíte z ní Krkonoše, Ještěd, Jizerské hory, Ralsko, Kozákov, Říp… 

Otevřeno je od dubna do října, vždycky od úterý do neděle, a to v čase 9.00-18.00 hod. Vstupné je dobrovolné a vybrané obnosy jsou používány na údržbu objektu.

Špulka

Symbol mikroregionu CHOPOS se skládá z rozhledny a pěkné naučné stezky s 21 panely. Stojí na vrchu Březák na Benešovsku a zaujme vás už na první pohled. Jednoduše totiž připomíná špulku. Kopec, na němž stojí, má 530 m n. m. a samotná rozhledna pak nabízí 150 schodů vedoucích do výšky 30 metrů nad zemí. Je z oceli, dřeva a kamene a je prostě skvostná. Když jsou dobré podmínky, je odsud vidět až na Krkonoše!

Na Špulku se můžete vydat kdykoli, není to ale vhodné za námrazy a sněhu, při bouřce, před bouřkou a po ní a neměli byste na ní být ani v noci. Vstupné je dobrovolné. 

Petřín
Petřín jsme ve výčtu vynechali záměrně. Ví o něm každý a chtěli jsme vás vzít dál od centra.
Zdroj:
Bigstockphoto

Doubravka XIV

Rozhledna Doubravka XIV stojí v pražském lesoparku Čihadla, v pražské části Černý Most. I s korouhví dosahuje výšky 23,5 metru, vy se podíváte na svět z výšky 20 metrů. Tedy když vyjdete 98 schodů. Doubravka XIV je první veřejná rozhledna, která v Praze vznikla po roce 1992, kdy spatřil světlo světa Žižkovský vysílač.

Na rozhlednu se můžete podívat od března do listopadu, vstupné se tu neplatí. 

Lhotka u Berouna

Nad obcí Lhotka u Berouna se můžete po kraji rozhlédnout z telekomunikační věže s vyhlídkovou plošinou. Krásně odsud uvidíte na Berounsko, Křivoklátsko, České středohoří a Český kras. Věž dosahuje výšky 45 metrů, vyhlídka je ve výšce 24 metrů. 

Otevřeno je o prázdninách denně od 10.00 do 18.00 hod. kromě pondělí, od září do června jen během víkendů a státních svátků od 10.00 do 17.00 hod. Na otevření rozhledny se vždycky musíte domluvit předem na OÚ v Chyňavě. Vstupné je 10 Kč pro dospělého a 5 Kč pro dítě.

Vinice v Úvalech

Od roku 2013 stojí v nadmořské výšce jen 295 metrů kovová konstrukce o výšce 36 metrů. Z vyhlídkové plošiny umístěné 21 metrů nad zemí se může podívat na Úvaly a okolí, při dobré viditelnosti spatříte Ještěd, Říp, Bezděz nebo Žižkovský vysílač. K věži nevede žádná turistická stezka, je ale dobře přístupná z úvalského náměstí, odkud vás k ní čeká asi 10 minut chůze.

Na rozhlednu se dá jít kdykoli a vstupné se neplatí.  

Šiška

A ještě jednou se mrkneme do Prahy. Tady totiž najdeme rozhlednu Šiška vyrobenou ze staré cisterny, a to přímo v parku na Ladronce. Užijete si z ní výhled na Prahu 5 a oboru Hvězda. Šiška tady byla vztyčena teprve v říjnu 2020 a vypadá téměř tak, jak se jmenuje. Vysoká je 11,5 metru a s její návštěvou byste neměli otálet. Oficiálně tu totiž zatím stojí jen 1,5 roku. Teprve pokud se ukáže, že má společně s místní kavárnou úspěch, zůstane tady.

Zdroj

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Krajina jako na dlani. Objevte rozhledny v okolí Prahy