Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na výlet v okolí Prahy? Tahle krásná místa vážně nemáte daleko

Bydlíte v Praze a chcete si teď nebo později, o prázdninách, udělat jednodenní výlet za město? Máme pro vás pět tipů, které by vás mohly zaujmout. Mimochodem – snažili jsme se je namixovat co nejpestřeji, aby si vybral každý. Tak do toho!

Spíš než k rajzování během omezení volného pohybu vám chceme nabídnout tipy na krátké výlety třeba na prázdninové víkendy.

Křivoklátsko – nádherná příroda hodinu od Prahy

Křivoklátsko je učiněný ráj pro turisty, ať už dávají přednost pohybu po svých, nebo se raději přesouvají na kole. Autem se do srdce Křivoklátska dostanete za hodinu. Tahle chráněná krajinná oblast nabízí hned několik hradů a samozřejmě Berounku, ve které se můžete na mnoha místech v horku zchladit. K nejnavštěvovanějším místům kromě hradů (Křivoklátu třeba) a patří třeba lidová památka Hamousův statek ve Zbečně, kde se v červenci konává tradiční řemeslnický jarmark.

Krásnou procházku si můžete udělat podél Zbirožského potoka ke Skryjským jezírkům nebo jinudy na Vraní skálu (536 m n. m.), odkud budete mít křivoklátské lesy jako na dlani.

Křivoklátsko
Křivoklátsko, to není jen hrad Křivoklát. Dá se tu chodit a jezdit na kole do aleluja!
Zdroj:
Bigstockphoto

Lomy u Karlštejna

Jámové vápencové lomy Malou a Velkou Ameriku a Mexiko najdete nedaleko Karlštejna. Ideální je jít z obce Karlštejn (co takhle mrknout se na hrad Karlštejn?), od hradu, pěšky po červené turistické stezce a později po žluté. Po té dojde k Velké Americe a můžete po ní pokračovat kolem lomů Mexiko a Kanada i k Malé Americe. Vycházka je vhodná klidně i pro děti (bohužel ne pro vozíčkáře).

Náš tip: V Praze jsou i parádní aquaparky! Stačí si vybrat.

Dejte ale pozor, lomy jsou v soukromém vlastnictví a nesmí se do nich chodit. Zároveň tu hrozí nebezpečí zranění, když sejdete ze stezky. Pokud se však spokojíte s pohledem do nich shora, bude se vám tu líbit. Mimochodem - lomů máme v Česku požehnaně. Pokud se vám líbí, objevte i další

Lom Velká Amerika
Lomy u Karlštejna jsou nádherné, ale nevydávejte se přímo do nich.
Zdroj:
Bigstockphoto

Lázeňské město Poděbrady

Když se vám zachce objevit některé z krásných českých měst, neváhejte a vydejte se do Poděbrad. Z Prahy je to po dálnici jen necelá hodinka cesty. Tohle lázeňské město je neodmyslitelně spjato s Jiřím z Poděbrad, s léčivými prameny, moderní lázeňskou kolonádou, křupavými oplatkami nejrůznějších chutí, Polabským muzeem a v neposlední řadě se zdejším zámkem.

Až objevíte všechny krásy, které vám padnou na první dobrou do oka, nezapomeňte se zastavit na nejlepší zmrzlinu široko daleko – cukrárna na Jiřího náměstí je vyhlášená nejen v tomhle městě! Jediný problém, který tu budete řešit, je to, kterou si vybrat. Příchutí tu totiž mívají opravdu požehnaně. 

Poděbrady
V Poděbradech toho najdete spoustu. Moderní kolonádu, zámek i skvělou zmrzlinu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Romantická vyhlídka Máj

Tahle vyhlídka asi hodinku autem od Prahy je romantická, ale neznamená to, že byste sem nemohli vzít i svoje děti. Tady se musí zákonitě líbit úplně každému. Nabízí totiž naprosto fascinující pohled na tok řeky Vltavy. Dostanete se k ní z obce Teletín nejdřív po žluté turistické značce… A pak lesem a po louce. Doporučujeme si cestu zběžně nastudovat. Stojí to za to! Mimochodem - pokud hledáte romantiku a magická místa, vytipovali jsme jich pro vás hned deset!

vyhlídka Máj
Vyhlídka Máj nadchne snad úplně všechny.
Zdroj:
Bigstockphoto

Koněpruské jeskyně pro milovníky podzemí

Koněpruské jeskyně se pyšní titulem nejdelšího jeskynního systému v Čechách (tu nejdelší jeskyni na světě najdeme v Kentucky). Kromě toho, že tu objevíte tajuplná místa, jako je třeba Mincovna, kde se ve středověku padělaly husitské haléře, tu najdete na povrchu i příjemnou naučnou stezku Zlatý kůň.

Poprvé byl systém jeskyní objeven v roce 1950 a už v roce 1959 byl z velké části přístupný turistům. Pokud máte „bádání“ po podzemí rádi, bude se vám tu určitě líbit. Projdete se takovými místy, jako je Letošníkova propast, Petrův dóm a Petrbokova jeskyně, kde byly mimochodem nalezeny medvědí kosterní ostatky staré 800 tisíc let. A když budete chtít, kousek odsud je fascinující Karlštejn!

Koněpruské jeskyně
Koněpruské jeskyně jsou nejdelším jeskynním systémem v Čechách.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tak kam to bude?

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na výlet v okolí Prahy? Tahle krásná místa vážně nemáte daleko