Přejít k hlavnímu obsahu

Kam za naturistickým koupáním v Česku? Do Prahy i Ostravy

Veřejná nahota historicky sahá až do starého Egypta a Říma. Mluvilo se o ní také v Bibli. Některé úryvky totiž obsahují informaci o tom, že si Adam s Evou svou nahotu moc dobře uvědomovali. Pohled na nahá těla změnilo až křesťanství 16. století. Odhalování bylo považováno za hřích.

Pravou a nefalšovanou Mekkou nudismu bývalo odjakživa Německo. U nás se nudismus začal objevovat od dob první republiky, kdy vznikaly takzvané Eviny pláže, které byly samozřejmě tajné a ilegální. O ilegalitu nudismus přišel v roce 1983. A jeho obliba i v současnosti stoupá. Kde najdete ty nejlepší nudistické pláže? Tady je malý přehled.

#1 Přehrada Hostivař na Praze 4

Asi nejoblíbenější pražská přehrada nabízí samostatnou pláž pro vyznavače nudismu. Jde o jednu z nejstarších a nejoblíbenějších nudistických pláží, která je neustále zdokonalována a doplňována o nové služby pro maximální pohodlí návštěvníků. Pláž najdete na konci Hostivařské přehrady v klidné lokalitě. Součástí nudistické pláže jsou i dvě restaurace, kde není potřeba být oblečen. Na pláži se pravidelně konají nejrůznější diskotéky a hudební vystoupení. Před letošní sezónou proběhla kompletní rekonstrukce oblíbené restaurace, pisoárů a umýváren. Na pláži jsou kurty pro míčové hry, sprchy s pitnou vodou, ping-pongové stoly a můžete si tady dokonce půjčit karty nebo stolní hry.

#2 Jezero Lhota u Brandýsa nad Labem

Další známou nudistickou pláž najdete u Jezera Lhota. Lhota – prostor bývalého lomu na písek, který je nyní zatopen a vytváří jezero o velikosti 18 hektarů, nabízí zhruba 500 metrů dlouhou nudistickou pláž ohraničenou borovým lesíkem. Nudisté tak mají klid a soukromí. K dispozici je samozřejmě také veškeré potřebné vybavení včetně stánků s občerstvením, toalet a sprch s pitnou vodou. Na pláž je každoročně pořádána celá řada společenských událostí a soutěží. Jmenovat můžeme například MISS NATURA LHOTA a Mistrovství v Aquazorbingu.

Náš tip: Jezero Lhota je jedním ze sedmi nejlepších přírodních koupališť v okolí Prahy.

#3 Pláž Pohoda v Ostravě – Antošovicích

Také u ostravských Antošovic leží několik zaplavených pískoven. Jednou z nich lemuje také pláž Pohoda, výlučně určená milovníkům nudismu a naturismu. Součástí pláže je menší kemp, bohužel bez přívodu elektrické energie. K dispozici je ale několik stánků s občerstvením, suché WC, volejbalové hřiště, ruské kuželky a ohniště. Pláž je spíše travnatá se strmějšími vstupy do vody. Abyste se sem mohli vypravit, potřebujete žádanku od Spolku naturistů Ostrava. Pokud na pláž přijedete autem, můžete ho nechat zhruba na 1 km vzdáleném parkovišti (u Restaurace Pepa), případně se sem dopravit autobusovou linkou č. 52.

#4 Pláž Malá laguna u Pasohlávek

ATC Merkur se drží na špici oblíbenosti už několik desítek let. Bohatá nabídka sportovního i společenského vyžití, čistá voda a nespočet možností ubytování, jakožto i přítomnost největšího aquaparku v Česku, dělá z kempu absolutní jedničku. Pláž Malá laguna je vyhrazena nudistům a naturistům a najdete na ní několik restauraci, toalety i sprchy. Svůj vůz a stan můžete ponechat přímo u hranice 300 metrů dlouhé nudapláže. Každoročně se tady koná Naturistická Věstonická Venuše.

#5 Brněnská přehrada (FKK Osada)

Brněnská přehrada, kterou najdete na řece Svratce, je dlouhá asi 10 km a místy až 800 m široká. Oblíbená nudistická pláž je situována nedaleko turistické restaurace Princezna, kde můžete zaparkovat svůj automobil. Na pláž se ale dostanete také pohodlně parníkem (čtvrtá zastávka). Součástí pláže jsou toalety, najdete tady taky restauraci a problémem nebude, pokud sem zamíříte také s domácími mazlíčky.

·        Náš tip: Za nudismem v Brně nemusíte jen k Osadě. Koupaliště v Zábradovicích se jako první rozhodlo nudistům vyčlenit speciální střechu s terasou určenou návštěvníkům od 18 let.  

naturismus v ČR
Propadli jste naturismu? Naštěstí je u nás pár míst, kde vám bude dobře!
Zdroj:
Bigstockphoto

#6 Písák Opaťák u Hradce Králové

Opatovický rybník, jehož voda je filtrována polabskými pískovci, vyhledávají milovníci klidu i nudisté. Pro ně je vyčleněna pláž ze strany od Pohřebačky, kde se lze ubytovat i v naturistickém kempu. Nechybí samozřejmě ani toalety a sprchy, naturistické občerstvení, půjčovna loděk, dětské hřiště a záchod. Zajímavým zpestřením sladkého nicnedělání je i nudi zorbing. Jedinou nevýhodou pláže je skutečnost, že tady prakticky nenajdete stinné místo. Proto se nezapomeňte vybavit slunečníky anebo menšími stany, speciálně určenými pro rozložení na pláži.

#7 Máchovo jezero u Doks

Pro vyznavače nudismu a naturismu je u Máchova jezera vyhrazeno rovnou několik pláží. Tou nejoblíbenější je nepochybně písčitá pláž Borný, stíněná vzrostlými borovicemi a pláž Klůček. K dispozici je několik stánků s občerstvením, najdete tady ale také toalety, sprchy, půjčovnu šlapadel, obří šachy, ruské kuželky, vodní kluzavku i nohejbalové a streetballové hřiště. Místní se o lokalitě vyjadřují jako o houbařském ráji. Až vás přestane povalování na pláži bavit, víte, čím tuhle aktivitu ozvláštnit.

#8 Jezero u lázní Poděbrady

Příznivci naturismu a nudismu si oblíbili především východní část koupaliště Jezero u lázní Poděbrady, která navazuje na městské koupaliště a je od něj odděleno živým plotem a stromy. Najdete tady jak písčité, tak travnaté pláže s bohatým zázemím. K dispozici je několik stánků s občerstvením, WC i sprchy. Dokonce si tady můžete užít zábavu také na lodičkách. Zajímavostí je také plavba hausbótem po celém jezeře, který je vybaven lehátky a barem s chlazenými nápoji. K dispozici je i aquazorbing a kemp.

#9 Rybník Velké Dářko na Žďársku

Ačkoli jde o neoficiální nudistickou pláž, milovníci koupání a opalování nahoře i dole bez na ni nedají dopustit. Menší písčité plážičky najdete při okraji lesa, který návštěvníky chrání před zvídavými zraky „textiláků“ – jak milovníci tohoto životního stylu lidi v plavkách nazývají. Nudistická pláž u východní strany rybníka tady funguje již od 80. let 20. století. Bylo ale i období, kdy na ni naturisté nesměli vkročit. Pláž se oficiálně přesunula na konec kempu, který je u hráze, směrem do zátoky. Tu ale nikdo nepoužívá a pláž se proto opět otevřela na východním břehu.

#10 Mělice u Přelouče v Pardubicích

Oblíbená n-pláž bývalého písčitého lomu. Dříve byla chráněna borovicemi, ty ale nechal původní majitel v roce 2002 vykácet. Proto je potřeba si s sebou sbalit slunečníky nebo stany k rozložení. Pláž není příliš rozlehlá, přesto však velmi oblíbená a to zejména pro kvalitu a čistotu vody. Co se týče občerstvení a vybavení, to najdete v přilehlé „textilní“ pláži, kde je k dispozici také vodní lyžování, wakeboarding a zajezdit si tady můžete také na kruhu a banánu.

#11 Hlučínské jezero v Ostravě

Jedna z nejoblíbenějších letních lokalit OstravskaHlučínské jezero nabízí speciální pláž určenou výlučně nudistům a naturistům. Pláž se ale nachází v kempu, kde je vybíráno vstupné. Velkou předností pláže je čistá voda Hlučínského jezera. Menší nevýhodou pak skutečnost, že veškeré vybavení a zázemí je součástí textilní části lokality.

Náš tip: Pokud máte v plánu navštívit přehradu Olešnou, i tady se můžete naturismu oddávat. Oficiální n-pláž tady sice neexistuje, naháči si ale vybrali lokalitu u rybářské restaurace, kde roste neudržovaná vysoká tráva.

 
 

Místo

50° 2' 32.2152", 14° 32' 3.7032"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam za naturistickým koupáním v Česku? Do Prahy i Ostravy