Přejít k hlavnímu obsahu

Sedm tipů na výlet v okolí Hlučínského jezera

Hlučínské jezero platí už několik let za jedno z nejkrásnějších koupání na Moravě. Bývalá štěrkovna leží kousek od města Hlučín a díky své průzračně čisté vodě je častým cílem místních i vzdálenějších turistů. Areál přírodního Hlučínského jezera má rozlohu 140 ha a je ideálním místem pro sport, zábavu a odpočinek. Deku si tady můžete rozložit na travnaté nebo štěrkové pláži a tělo svlažit v osvěžující vodě.

Kromě samotného jezera jsou zde k dispozici dva bazény pro menší děti, nespočet stánků s občerstvením a nedaleký kemp. Během hlavní letní sezóny jsou tady navíc pravidelně pořádané diskotéky a další hudební akce. Pokud si chcete udělat výlet po okolí, máme pro vás sedm atraktivních tipů, které jsou vzdálené jen několik málo kilometrů.

Dětský Ranč Hlučín

Necelé tři kilometry od areálu jezera je umístěn dětský ranč Hlučín, který nabízí řadu služeb malým i velkým, skupinám i jednotlivcům, milovníkům koní i všem, kteří chtějí prožít bezstarostný den v přírodě. Probíhá tady výuka jízdy na koních i hippoterapie pro fyzicky či mentálně znevýhodněné návštěvníky. Do budoucna by mělo být na ranči vybudováno speciální centrum pro klienty s roztroušenou sklerózou, autismem a dalšími nemocemi. Na úžasném místě a v panenské přírodě Moravy se tady setkávají zdraví, handicapovaní, děti i dospělí, pro něž je přirozené žít a fungovat „vedle sebe“, vnímat ty druhé jako přirozenou součást okolního světa a vzájemně si pomáhat.

Dětský ranč nedaleko Hlučínské přehrady
Na dětském ranči se mohou mimo jiné děti učit jízdě na koni.
Zdroj:
http://www.detskyranc.cz/

Ptačí pozorovatelna u Kozmic

5,5 kilometru od Hlučínského jezera najdete další raritu. Tou jsou speciální ptačí louky se sedmimetrovou pozorovatelnou. Lokalita umožňuje pozorování ptáků během celého hnízdního období a také v průběhu jarních a podzimních tahů. Trpělivý pozorovatel tady může zahlédnout i ohrožené a vzácné druhy ptáků, mezi které patří například volavka bílá, orel mořský, čáp černý či moudivláček lužní. Informace o jednotlivých ptácích i samotném místě najdete na sedmi informačních panelech plných zajímavostí. Kormě ptáků tady ale můžete zahlédnout také další ohrožené živočichy (především žáby), jako jsou kuňka obecná, blatnice skvrnitá nebo rosnička zelená.

Ptačí pozorovatelna u Kozmic
Na nivních loukách a v mokřadech můžete pozorovat spoustu druhů ptactva.
Zdroj:
http://natura.semix.cz

Dělostřelecká tvrz Smolkov

Pokud tíhnete k válečné historii, jistě nevynechejte návštěvu dělostřelecké tvrze Smolkov, která je součástí československého opevnění budovaného v letech 1935-1938. Tvrz je tvořena pěti objekty - pěchotním srubem MO-S 40 „Nad silnicí“, dělostřeleckým srubem MO-S 39 „U trigonometru“, objektem pro dělostřeleckou otočnou a výsuvnou věž MO-S 38 „V lese“, dělostřeleckou pozorovatelnou MO-S 42 „Nad Hájem“ a vchodovým objektem MO-S 41 „Nad Valchou“. Všechny tyto objekty jsou napojeny na podzemní systém, který má přibližně tvar písmene ypsilon. V současné době tvrz využívá Armáda České republiky a vnitřní prostory slouží jako skladiště. Vstup do tvrze není povolen, návštěvníci si ale mohou prohlédnout její exteriéry. Od Hlučínského jezera je tvrz vzdálená necelých 12 kilometrů. 

Dělostřelecká tvrz Smolkov nedaleko Hlučínského jezera.
Dělostřelecká tvrz Smolkov je součástí československého opevnění budovaného v letech 1935-1938.
Zdroj:
cs.wikipedia.org

Rozhledna Hošťálkovice

V České republice najdete asi čtyři stovky rozhleden. Jednou z nich je i ta hošťálkovická. Rozhledna má na výšku 8 metrů a tvoří ji dvě patra. Rozhledna nabízí pohledy do kraje z pětimetrového ochozu. Nahoru se dostanete po dvou žebřících. Při pěkném počasí si můžete prohlédnout Ostravu a ti dalekozrací dohlédnou až do Beskyd. Rozhledna stojí na křižovatce ulic Výhledy a K vodě v nadmořské výšce 320 m na jihozápadním okraji městské části Hošťálkovice. Od samotného jezera Hlučín je vzdálená asi 9 kilometrů.

Rozhledna Hošťálkovice nedaleko Hlučínského jezera
Rozhledna nabízí výhledy na Ostravu i přilehlé Beskydy.
Zdroj:
http://rozhledny.webzdarma.cz

Zámek Kravaře

Zámek byl původně renesanční čtvrtí, která byla ale značně poškozena za třicetileté války. V polovině 17. století pak byla přestavěna na barokní zámek. Do roku 1738 vlastnili zámek Eichendorfové, poté začal střídat majitele. V roce 1937 ho postihl velký požár. Znovu opraven byl v letech 1953 až 1971. Zámecké muzeum nabízí dvě stálé expozice. V menším prostoru uvidíte ukázku života vesnického lidu na Hlučínsku v 19. století. Její součástí jsou vzácné restaurované korouhve z počátku 19. stol. V dalších sálech navozuje expozice atmosféru života Eichendorffů na zámku v 18. století. V zadní části traktu najdete zámeckou kapli archanděla Michaela z roku 1662 s jedinečnou barokní výzdobou z let 1727 – 1730. Součástí zámku je také rozsáhlý park. Od Hlučínského jezera je zámek vzdálen 16 kilometrů.

Zámek Kravaře nedaleko Hlučínského jezera
Zámek Kravaře byl původně rezidenční čtvrtí. Po přestavění na zámek střídal majitele jako na běžícím páse.
Zdroj:
http://www.kravare.cz

Planetárium Ostrava

Planetárium Ostrava, které dřív neslo označení Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy, prošlo v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí. Jádrem budovy je sál planetária se špičkovou projekční technologií hybridního planetária. Součástí planetária je i Experimentárium, přednáškový sál a modernizovaná hvězdárna s venkovním amfiteátrem. Samozřejmostí jsou také zajímavé expozice, které návštěvníkům přibližují, jak vesmír vlastně funguje. Kromě pravidelně pořádaného pozorování hvězdné oblohy (při příznivém počasí) si můžete zajít na některý z krátkých filmů o vesmíru či planetách. Součástí filmu je také krátká přednáška mapující aktuální hvězdnou oblohu. Jde o nesmírně poučný a odpočinkový zážitek pro všechny věkové skupiny.

Planetárium Ostrava - Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy
Ostravské planetárium prošlo v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí.
Zdroj:
http://planetariumostrava.cz

Skalka Family Park

Rodiny s menšími dětmi mohou zamířit do areálu Skalka Family Park, který nabízí atrakce a zábavu pro celou rodinu. K dispozici jsou prolézačky, skluzavky, houpačky, trampolíny, autíčka i mini ZOO. Součástí areálu je nově zrekonstruovaná restaurace a bistro s příjemným venkovním posezením na terasách. V areálu si můžete opéct buřty a často jsou zde pořádány nejrůznější příměstské tábory, workshopy, svatby, oslavy a další společenské události. Plocha areálu se rozkládá na 8 hektarech a od Hlučínského jezera je vzdálený necelých 14 kilometrů. 

Areál Skalky Family Parku
Skalka Family Park nabízí využití zejména pro menší dítka.
Zdroj:
www.skalkaostrava.com

 
 

Místo

49° 53' 33.8028", 18° 9' 49.158"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sedm tipů na výlet v okolí Hlučínského jezera