Přejít k hlavnímu obsahu

Co dělat v Ostravě, když prší: Prohlédněte si město z výšky nebo uspořádejte adrenalinové závody

V jedné písni Jaromíra Nohavici se zpívá o tom, že Ostrava je „region razovity“. A nutno podotknout, že zcela oprávněně! Kam v ocelovém srdci republiky vyrazit za špatného počasí?

#1 Komenského sady

Rozlehlý park s množstvím zastřešených herních prvků pro děti nejrůznějších věkových skupin najdete na levém břehu Ostravice poblíž centra Moravské Ostravy. Málokdo tuší, že jde o jeden z největších městských parků v Česku. Rozloha sadů činí asi 30 hektarů a nachází se v nich asi tři tisíce stromů. Kouzelnou procházku můžete zakončit v některé ze zdejších hospůdek, kde vám načepují poctivou Ostravu nebo hořkého Radka.

#2 Zážitkové a únikové hry

S únikovkama se v Ostravě v posledních letech doslova roztrhl pytel. Nutno podotknout, že tahle netradiční forma zábavy zaujme jak malé, tak velké. Můžete se totiž pokusit uniknout ze středověkého žaláře, psychiatrické kliniky šíleného „doktora,“ nebo třeba ze strašidelného domu, na jehož návštěvu jen tak nezapomenete. Do kategorií únikových her zařadíme i zážitkové programy, v rámci kterých si společně s přáteli zahrajete na detektivy a odhalíte záhadnou smrt nebo se třeba převlečete do středověkých kostýmů a společně se vydáte na divokou jízdu.

#3 Bolt Tower

Bolt Tower je dominantou Dolní oblasti Vítkovice. Navrhl ji architekt Josef Pleskot, jako součást revitalizace bývalého průmyslového areálu Vítkovice. Společně s pecí se tyčí do výšky 77,7 metrů, čímž se stala nejvyšším geografickým bodem ve městě. Věž slouží jako multifunkční prostor, kde mimochodem najdete restauraci nebo třeba vyhlídkovou plošinu. Unikát Ostravy byl postaven v roce 2015 a pojmenován na počest jamajského sportovce Usaina Bolta, který Ostravu pravidelně navštěvuje.

Ostravská Bolt Tower
Ostravská Bolt Tower byla pojmenována po známém jamajské běžci, který Ostravu pravidelně navštěvuje.
Zdroj:
Bigstock.com

#4 Dětské herny a rodinná centra

Dětských heren a rodinných center je v Ostravě nepočítaně. Společně s nejmenšími rošťáky můžete navštívit třeba oblíbený Jojo park nebo Žirafu, která je součástí rozlehlé nákupní zóny. Počítejte ale s tím, že za vstup tady zaplatíte. Děti se ale na oplátku vyřádí na průlezkách, hřištích a dalších zábavních prvcích. Rodiče si pak můžou vychutnat v klidu kávu nebo něco dobrého k snědku.

#5 Motokáry

Motokáry si řada z nás spojuje především s venkovní zábavou. V Ostravě ale existuje zastřešený obří objekt, kterým je vůbec největší elektro-motokárová hala v ČR s vyváženým mixem rovinek, rychlých i technických úseků. To vše na více než 400 metrů dlouhé trati.  V hale si můžete zařádit sami, s přáteli nebo rodinou, případně tady uspořádat firemní teambuilding. A to za každého počasí!

#6 Laser game a virtuální realita

Laser game je další způsob, jak strávit deštivé odpoledne s rodinou nebo přáteli. Propracované místnosti, které se rázem promění na bojiště plné zvukových a světelných efektů ve vás probudí adrenalin a správnou formu rivality. A hned po tom, co se zbavíte všech nepřátel, můžete pokračovat virtuální realitou, která vás přenese na světové závodní tratě nebo třeba do apokalyptického filmu. Jen pozor na první návštěvu! Spoustě návštěvníků, kteří jdou na „vé-erko“ poprvé, bývá několik minut tak trošku šoufl.

#7 Vyhlídková věž Nové radnice

Špatné počasí by vás nemělo odradit ani od návštěvy nejvyšší radniční věže v České republice, z jejíhož vrcholku budete mít Ostravu, ale třeba i okolní města a majestátné Beskydy, doslova jako na dlani. Vyhlídka v 73 metrech nad zemí je doplněna o dva dalekohledy, se kterými dohlédnete klidně až k našim polským sousedům.

Nová Radnice Ostrava
Nejvyšší radniční věž v České republice se tyčí do úctyhodných 73 metrů.
Zdroj:
Bigstock.com

#8 Divadlo loutek

Divadlo loutek v Ostravě přivítalo vůbec první návštěvníky v roce 1953. Založilo ho jedenáct nadšenců, kteří se rozhodli vytvořit divadlo pouze pro malé návštěvníky. V současné době můžete v Ostravě vidět jak starou (dům na nároží Masarykova náměstí a Velké ulice), tak novou budovu divadla, kde se dodnes pořádají představení pro děti i jejich dospělý doprovod.

#9 Planetárium

Deštivé odpoledne je doslova jako stvořené pro ostravské planetárium, které nabízí chytrou zábavu a vzdělávání pro návštěvníky všech věkových kategorií. Jeho jedinečnost spočívá v moderních technologiích, které jsou využívány k zobrazení dokonalé hvězdné oblohy, k letům do vesmíru nebo jako tzv. sférické kino. Nechybí ani naučné pořady a pravidelné pozorování noční oblohy.

#10 Landek park

Největší hornické muzeum Česka nemůžete hledat jinde, než právě v Ostravě. Landek park nabízí svým návštěvníkům prohlídku sbírek staré důlní a záchranářské techniky, důlních lamp, jedinečných nadzemních a podzemních expozic a fárání do bývalého dolu Anselm. V areálu zároveň nechybí široká škála sportovně-rekreačních možností, a také nabídka hornických specialit.

Landek Park
Landek Park je největší hornickým muzeem Česka.
Zdroj:
Bigstock.com

#11 Solné jeskyně

Potřebujete si odfrknout a zbavit se každodenního stresu? Vydejte se do některé ze solných jeskyní, které jsou po Ostravě rozesety. Za zvuků tekoucí vody a uklidňující hudby si užijete několik desítek minut ve zcela unikátním světě, který je plný solných krystalů a tun soli. Haloterapie je prospěšná především při onemocnění dýchacích cest, astmatu, zánětech krku a nosohltanu, chronické rýmě, chřipce, angíně nebo onemocněních trávicího traktu.

#12 Kryté bazény a aquaparky

V Ostravě a blízkém okolí můžete za špatného počasí navštívit hned několik krytých bazénů. Jeden z nich najdete v Ostravě Porubě (SAREZA), druhý pak v samotném centru Ostravy (Čapkárna). Kromě bazénů je zde i několik wellness center s řadou saun, párou a masážními procedurami.

#13 Velký a Malý svět techniky

Populárně naučné centrum Velký Svět Techniky, jehož tvůrcem je opět známý architekt Josef Pleskot, se veřejnosti vůbec poprvé otevřelo v září 2014. Za charakteristickou nepřehlédnutelnou zrcadlovou fasádou najdete čtyři stálé interaktivní expozice, kam patří zábavný Dětský svět, pozoruhodný Svět vědy a objevů, překvapivý Svět civilizace a kouzelný Svět přírody.

Nechybí tady ani 3D kino s promítacím plátnem úctyhodných rozměrů, kde můžete shlédnout přírodovědné a zeměpisné dokumenty z dílny BBC. Na prohlídku Velkého světu si vyčleňte ideálně 4 - 5 hodin.

Naopak Malý svět techniky (U6) nabízí interaktivní exponáty, které vás provedou historií technického pokroku od průmyslové revoluce po současnost. V rámci malých doprovodných programů čeká navíc na návštěvníky celá řada pokusů a výrobků, které ještě umocní zážitek z výstavy.

 
 

Místo

49° 49' 17.1444", 18° 15' 25.0452"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co dělat v Ostravě, když prší: Prohlédněte si město z výšky nebo uspořádejte adrenalinové závody